Eşimin borcu beni etkiler mi? Eşimin borcundan dolayı bana haciz gelir mi?

TAKİP ET

Borçlu bir kişinin verilen süre içerisinde borcunu ödememesi durumunda, hakkında yasal takip başlatılarak, kişiden borcun temin edilmesi için yapılan bir işleme haciz denir. Evli ya da boşanan birçok çiftin merak ettiğini haciz konusu kafa karışıklığına neden olmaktadır. Eşimin borcundan ben sorumlu muyum? Eşimin haciz olma durumu beni etkiler mi? soruları merak ediliyor. Peki eşinizin haciz olması sizi etkiler mi gelin hep beraber göz atalım…

Reklam
Reklam

Evlilik için mal varlığı da ortaktır borçta ortaklıktır diye bir söz kullanılır. Peki bu sözün geçerliliği var mıdır? Eşinize haciz gelmesi sizi etkiler mi? Eşimden dolayı avukatlık olur muyum? Sorularının cevapları yazımızda…
Eşime Gelen Haciz Beni Etkiler Mi?
Evlilik için mal varlığı da ortaktır borçta ortaklıktır diye kullanılan sözün Türk hukuk sisteminde geçerliliği yoktur. Eşinize gelen herhangi bir haciz durumu sizi etkilememektedir. Peki haciz nedir?
Birçok kişi tarafından merak edilen haczin cevabı;
Borcu olan bir kişinin kendisine verilen süre içerisinde borcunu ödememesi durumunda, hakkında yasal takip başlatılması ve bu kişiden borcun temin edilmesi için yapılan yasal bir işlemdir. Haciz ile birlikte, alacaklı kişinin mağdur duruma düşmesi engellenmek için borcu olan kişinin borcunu temin etmek için kişinin mal varlığına el konulur.  Haciz durumu kişinin sadece borcunu ödemediğiniz durumlar için kullanılır. Borcuna sadık olarak, düzenli bir şekilde ödeme yapan bir kişinin malına haciz gelmesi durumu söz konusu değildir. Haciz işlemi sadece borç ödenmediği durumlarda işleme konulur. Üzerine kayıtlı bir haciz olup olmadığını merak eden bir kişi E-Devlet üzerinden kontrol ederek üzerinde haciz olup olmadığını öğrenebilir.

Eşime Gelen Borç Haciz Beni Etkiler Mi?
Bir kişinin haciz durumundan olabilmesi için bir kişinin veya bir yere borcu olması gerekir. Ayrıca haciz durumundan bahsedebilmek için kişinin borcunu ödenmemiş olması gerekir. Haciz, şahsi bir işlemdir. Bundan dolayı, size gelmiş olan bir haciz uygulanması durumunda, eşinize de bir haciz gelmesi söz konusu değildir. Sizin herhangi bir borcunuz olması ve bu borcun ödenmemiş olması durumunda, sahip olduğunu tüm taşınır taşınmaz mallara el konulabilir. Eğer bu mallar eşinizin üzerine kayıtlıysa bu malların üzerine haciz uygulaması yapılamaz. Haciz, sadece borçlu kişi ve sahip olduğu şeyler üzerinde uygulanır. Fakat, eşler arasında yapılan bir sözleşme varsa ise ve bu sözleşmede gelen tüm borçlardan eşlerin ikisinin de sorumlu tutulacağı yazıyorsa, bu durumda her iki eş de borçlu durumunda yer alır.

Hangi Mala Haciz Konmaz?
Bir haciz durumu olduğun zaman, borcu temin edebilmek amacıyla borçlu olan kişinin tüm mal varlığı üzerinde haciz işlemi uygulanabilir. Ayrıca bu duruma ek olarak, borçlu kişinin maaşı üzerine de haciz koyulabilir. Tüm bunlar dışında hiçbir şekilde haciz uygulaması yapılamayacak durumlarda vardır. Haciz uygulaması yapılamayacak durumlardan biri kişinin dul maaşı olmasıdır. Eğer dul maaşı alıyorsanız ve hakkınızda haciz kararı çıkmış olsa bile dul maaşı üzerinde müdahale yapılamaz. Bunun dışındaki haciz durumları için tüm mal varlığınıza el konabilir.

Haciz Süreci Nasıl Başlar?
Hakkınızda haciz kararı çıkmış ise bu durum karşısında, görevli icra memurları evinize gelerek sahip olduğunuz malların değerini ölçer. Bu malların haczedilmesi durumunda eşyalarınızın karşılayacağı bedel hesaplaması yapılır. Bu süreç içerisinde borcunuzu ödeme sözü verirseniz bir icra avukatı ile anlaşıp bir sözleşme imzalamanız gerekir. Bu işlemleri yaptığınız takdirde size ait malların haciz durumu ortadan kalkar. Ancak borcunuzu tekrardan ödemeyip anlaşmayı bozarsanız yine bir haciz işlemi ile karşılacaksınız.
 

haciz eşime gelen haciz beni etkiler mi haciz nedir eşimin borcu beni etkiler mi