Esnaf için kira yardım desteği başvurusu nasıl yapılmaktadır? 1000 TL yardım desteği

TAKİP ET

Ekonomik olarak zor dönemden geçen esnaflar için hazırlanmış olan yardım desteği başvuruları nasıl yapılmaktadır? Detaylar haberimizde...

Reklam
Reklam

Pandemi süreci ile birlikte birçok vatandaş ve esnaf zor dönemlerden geçmektedir. Bu zor dönemleri atlatmak için devlet esnafa ve sanatkarlara kiraları ve faturaları için yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile bu alanda yeni bir çalışma içerisinde girilmiş ve esnaflar ile sanatkarlara kiralarında yardım desteği yapılmaya başlanmıştır. 



Esnafa 1000 TL destek ödemesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vermiş olduğu talimat ile esnaflara ve sanatkarlara destek verileceği için çalışmalar başlatılmıştır. Çalışma tarihi ise 14 Aralık'ta kesinleşmiş olmakla beraber alınan kararda esnaf ve sanatkarlara kira yardımı yapılacaktır.



Karar bütün illerin valiliklerine gönderildi

Dünya çapında olumsuz bir etki yaşanmasına sebep olan pandemi ülkemizde de birçok kötü duruma sebep olmuştur. Bundan dolayı ya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzere gerçekleşmiş düzenleme ile esnaf ve sanatkar larımızla kira desteği sağlanması amaçlanmaktadır konu ile ilişkili genelge ise 81 il valiliğine gönderilmiştir.
Konu ile ilgili açıklama yapan Bakan Murat Kurum; “Pandemi nedeniyle faaliyetleri azalan iş yerleri için idaremizce yapılacak değerlendirmeye göre, sözü edilen bedellerde indirime gidilebilecek ya da ödemede erteleme sağlanabilecek. Peşin ödeme yapan ancak iş kaybına veya ekonomik zarara uğrayan iş yerleri de pandemi süresince gerekli indirim, erteleme ve süre uzatımı hakkından yararlanabilecek.”

Alınmış olan bu karar birçok esnaf ve sanatkarı ilgilendirmektedir
Pandemi döneminin olumsuz ekonomik şartları getirmesinden dolayı birçok esnaf ve sanatkar kira ödemelerinde zorluk yaşamaktaydı. Bu durumun belirlenmesinin akabinde ise kira yardımı kararlaştırılmıştır. Bu yardımların haricinde ise elektrik su ve doğalgaz faturalarında ödemeler için destek sağlanacaktır. 

Kabine toplantısı sonrasında Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamada;
Gayrimenkul stopaj oranları ile ilgili düzenleme haziran ayına kadar uzatıldı. İş yeri kiralamada uygulanan %8 oranındaki KDV indirimi, 1 Hazirana kadar uzatıldığını,  esnafa kira desteği için hazırlıklara başlandığını açıkladı.

Esnafa bin TL yardım desteği ne zaman başlayacak?

Yaşanan zor dönemi en az kayıp ile geçmek için mücadeleler verilmekte ve bu yüzden de bazı kısıtlamalar yaşanmaktadır. Yaşanan bu kısıtlamalar ise esnafı oldukça zorlamıştır.  Bu kapsamda alınan karar ile bütün esnafa 3 ay boyunca bin lira hibe ödemesi yapılacaktır . 
Büyük şehirler içi usule tabi olan işyeri kira olanlar 3 ay boyunca 750 TL alacak ancak diğer şekillerde bulunan esnaf ise 500 TL kira desteği alacaktır.

Alınan diğer kararlar nelerdir?
ndirim uygulanan iş yeri kiralama KDV oranları aynı şekilde % 8 olarak devam edecek.

KDV indirim süreleri 1 Hazirana kadar uzatıldı.

Esnafa kira yardımı için çalışmalar başlatıldı.

Son alınan kısıtlama kararları her gün saat 21.00’den 05.00’a kadar sokağa çıkma yasağı ve hafta sonları tamamen sokağa çıkma yasaklarıdır. Bunlar birlikte yılbaşında toplanmaların engellenmesi adına 31 Aralık Perşembe saat 21.00’dan 4 Ocak saat 05.00’a kadar dışarı çıkma yasağı da getirildi. Esnafa 1000 TL Yardım Kira Desteği

Kira desteğinin dışında kullanmakta olduğumuz elektrik, doğalgaz, su faturalarının ödemeleri de paket kapsamına alınacak.

kira yardım destek hibe pandemi kira