Esnaf kefalet kredisi başvuru şartları nelerdir? Esnaf kefalet kredi başvurusu nasıl yapılır? Esnaf Kefalet Kredi Başvurusu için hangi belgeler gerekli?

TAKİP ET

Esnaf kefalet kredi hesaplaması vatandaşlar tarafından merak edilen konular arasında yerini almaktadır. Esnaf kefalet kredi hesaplama işlemi nasıl yapıldığı araştırılan konular arasında yerini almaktadır. Konu hakkında bilgi edinmek isteyen kişiler internette araştırma yapıyor. Peki, Esnaf kefalet kredisi başvuru şartları nelerdir? Esnaf kefalet kredi başvurusu nasıl yapılır? Esnaf Kefalet Kredi Başvurusu için hangi belgeler gerekli? İşte yanıtı…

Reklam
Reklam

Esnaf kefalet kredisi koronovirüs salgını nedeniyle ekonomik açıdan sıkıntı yaşayan esnaf ve sanatkarlara maddi destek için verilen kredidir. Vatandaşlar esnaf kefalet kredisi hakkında bilgi almak için araştırma yapmaktadır.  Peki, Esnaf kefalet kredisi başvuru şartları nelerdir? Esnaf kefalet kredi başvurusu nasıl yapılır? Esnaf Kefalet Kredi Başvurusu için hangi belgeler gerekli? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde…

 

Esnaf Kefalet Kredisi Nedir?

Esnaf kefalet kredi hesaplama için yapılması gerekenleri ve başvuru işlemleri nasıl yapılıyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ülkemizde de ekonomik krize neden olmuştur. Sanatkar, esnaflar maddi açıdan olumsuz şekilde etkilenmiş olup bu olumsuzlukları azaltmak amacıyla esnaf kefalet kredisi verilmektedir. Ülkemizde ki sanatlar ve esnafların ticari faaliyetlerine fayda sağlamak amacıyla Halk Bankası ile sanatkar ve esnaflarla düşük faizli kredi kullanım imkanı sağlanmaktadır. Kredilerin geri ödemeleri yapılırken Esnaf kefalet kredi hesaplama 2022 yılı için ayda bir, 3 ve 6 aylık ödemelerle sunulmaktadır.

 

Esnaflar tarafından kredi kefalet kooperatifleri üzerinden kullanılacak kredilerin üst limiti vardır. Bu limitler çeşitli dönemlerde güncellenmektedir. Döner sermaye, ham madde ihtiyaçları için kullanılan işletme kredilerinde 2021 senesi için üst limit 200.000 TL’dir. Sıfır araç alımlarında, iş yerlerinde kullanılan yatırım kredilerinde üst limit 500.000 TL olarak belirlenmiştir. 

 

Esnaf Kefalet Kredisi Şartları Nelerdir?

Tüm dünyada ve ülkemizde etkileri süren koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında esnaf ve sanatkarları korumak amacıyla çıkarılan imkanlar paketinden, kredilerden yararlanmak için Esnaf kefalet kredi şartları 2020 yılında olduğu gibi 2022 yılında da şu şekildedir:

En az 1 sene boyunca sanatkarlar ve esnaflar odasına kayıtlı faaliyetlerde bulunan, sanatkar ve esnaf olunması gerekir.

İş veya ikamet adresinin kooperatif çalışma alanı içinde olması gerekir.

Birden çok Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ortağı olunmaması gerekir.

Esnafa Hibe Desteği yararlanmak için yapılması gerekenler.

 

Esnaf Kefalet Kredi Başvurusu İçin Hangi Belgeler Gerekli?

Kredi imkanlarından faydalanmak isteyen kişiler başvuru için hangi belgelerin gerekli olduğunu araştırmaktadır. Sanatkar ve esnaflardan başvuru sırasında bazı belgeler istenmektedir. Halkbank esnaf kefalet kredisi başvurusu evrakları şu şekildedir:

Kooperatiflerden sağlanabilecek ortaklık beyannamesi,

Bağlı bulunduğu odadan alınan faaliyet belgesi,

Vergi levhası, esnaf sicil belgesinin aslı ve fotokopisi,

4 vesikalık fotoğraf,

Kimlik belgesi, kimlik fotokopisi,

Bankaların ekstradan isteyeceği belgelerin temini,

Kefillerinse kimlik belgesi, vergi levhası, ikametgah belgeleri gibi evraklar

 

Esnaf Kefalet Kredisine Nasıl Başvurulur?

Esnaf kefalet kredisi başvuru süreçleri belli aşamalarla ilerlemektedir. Bu süreç Halk Bankaları ve Esnaf Kefalet Odaları tarafından yürütülür. Halkbank esnaf kredisi hesaplama 2020 yılında da 2022 yılında olduğu gibi talep görmektedir. Esnaf kefalet kredileri sadece Halk Bankası aracılığıyla kullandırılır. Hem banka tarafına hem de kooperatife bağlı şekilde gerçekleşmesi gereken süreç şu şekildedir:

Yazılı şekilde bağlı olan kooperatifine başvuruda bulunulması,

Kooperatiflerin müracaat sahiplerinin durumunu araştırması,

Onay ve ret durumu ilgili kişilere 15 gün içinde yazılı şekilde bildirilmesi,

Kooperatifler kredi talep eden ortakların ekonomik ve mali durumlarının araştırılması,

İstihbarat raporu düzenlenmesi, kefalet miktarı belirlenmesi, 

Krediyle ilgili tekliflerin Halk Bankasına gönderilmesi,

Taleplerin incelenme süresi ardından banka tarafından yeniden inceleme yapılması,

İstihbaratın onayı durumunda tutar kredilendirilmesi

 

Esnaf Kefalet Kredisi Kefili Şartları Nelerdir?

Kefaletle kredi kullanabilmek için ilgili kooperatiflerden birine üye olunmalıdır. Kooperatiflerin üyesi olunmadığında meslek ne olursa olsun kredilere başvurma imkanı ortadan kalkmaktadır. Şartların sağlanması durumunda krediyi alabilmek için kefile ihtiyaç vardır.

Kredi şartları arasında evli çiftler için “eş rızası” şartı da bulunuyor. Kooperatif üyesi olarak kredi kullanmak için eş rızası izni zorunlu değildir. Borçlar Kanunu 584. Maddesinde kefil olabilmek amacıyla eşlerin yazılı izinleri gerekir. Yazılı rızalar sözleşmelerden önce, sözleşme anlarında verilebilir. Krediler kullanılırken esnaf kefalet kredi faiz oranları 2021 yılı için senelik %8,5 oranındadır.

Genel kredilerdeyse gelir düzeyleri yeterli kişiler kefil olabiliyorken, esnaf kefalet kredilerinde kefiller aynı kooperatife kayıtlı olmalıdır. Aksi hallerde kefalet kredilerini almak için gereken işlemler tamamlanmayacak, kredi kullanılmayacaktır.

 

Esnaf Kefalet Kredi Avantajları Nelerdir?

Esnaf kefalet kredilerine başvuran kişiler için birçok kolaylık sağlanmaktadır. Kefalet kredileri faizleri ile diğer kredi fazileri farklılık göstermektedir.Halkbank esnaf kredisi ödeme planı 3, 6 aylık paketlerle sunulmakta bu avantaj sağlamaktadır. Esnafların mağdur olmadan kullanabilecekleri kredi seçeneklerinden avantajlı olansa esnaf kefalet kredileridir. Kredilerin avantajları şu şekildedir:

Ödeme aşamasında zorluk yaratan faiz oranları oldukça düşüktür.

Kooperatife bağlı tüm esnaflar kredi imkanlarından yararlanabilir.

Her meslek grubuna bağlı şekilde farklı kredi çeşitleri, limitleri sunulmaktadır.

Tüm kredi seçenekleri esnaflara özel şekilde hesaplanmaktadır.

Kredi masrafları az olup ele geçen anapara miktarı fazladır.

 

Esnaf Kefalet Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

TESKOMB tarafından duyurulan faiz kararları doğrultusunda esnaf kredi hesaplamaları yapılır. Bu durumda çekilen kredilere yıllık %8,5 oranında faiz eklenerek hesaplama yapılmaktadır. Ayrıca sermaye blokeleri, komisyon, masraflar, kesintiler hesaplamaya dahil edilmektedir. Ortaya çıkan masraflar toplam kredi miktarından düşülmektedir. Ödemeler ayda bir, 3 ve 6 aylık şeklinde planlanmaktadır.

Esnaf kefalet kredisi Esnaf kefalet kredisi başvuru şartları nelerdir Esnaf kefalet kredi başvurusu nasıl yapılır Esnaf Kefalet Kredi Başvurusu için hangi belgeler gerekli