Ev hanımları, sigortam yok diye üzülmeyin! 20 yıl evli kalana 2500 TL maaş bağlanıyor!

TAKİP ET

Yıllarca evi çekip çeviren, bu sırada çalışmaya fırsat bulamayan ev hanımlarına iyi haber geldi. Artık sigortanız olmasa bile maaş alma şansına sahip olacaksınız. 20 yıl evli kalmak tek kriter. Dünyanın en zor işini yapan ev hanımları, yaşlılık zamanlarında rahat etsin diye yeni düzenleme geliyor. Emekli olmasa bile ev hanımlarına 2500 TL maaş bağlanacak.

Reklam
Reklam

Ev hanımları, sigortam yok diye üzülmeyin! 20 yıl evli kalana 2500 TL maaş bağlanıyor! Çalışma hayatında olanlar sık sık prim ödeyerek emekli olmanın formüllerini artıyor. Ancak bir çok kadın da evlilik ve ev işleri nedeniyle çalışamıyor, dolayısıyla emeklilik hakkını da elde edemiyor. Ancak üzülmeyin çünkü ev hanımlarına da müjdeli haber geldi. Artık 20-25 yıl evli kalan ev hanımlarına emeklilik hakkı tanınacak. Bu haber sonrası bir çok ev hanımı arama motorunda böyle bir hakkı olup olmadığını araştırmaya başladı. Peki 25 yıl evli kalan ev hanımlarına emeklilik hakkı var mı? Bu haktan kimler yararlanabilir?
Emekli olabilmek için kurum tarafından istenen prim, yaş ve yıl şartını yerine getirmek gerekiyor. Bunun için de ya bir yerde çalışıyor olmalı ya da kendi priminizi ödüyor olmalısınız. Fakat sadece ev hanımlarına sağlanan bir hak daha var. O da 20 yıl evli kalmak şartı ile emeklilik. Ev kadınlarına çalışmadan emeklilik şansı veren bu hak sık sık merak ediliyor ve arama motorunda da yoğun olarak aranan başlıklar arasında yer alıyor. Peki ev hanımları çalışmadan emekli olabilir mi? Çalışmadan emeklilik hakkı kimlere veriliyor? 25 yıl evli kalana emeklilik var mı?

Emekli olmak için neler gerekli

SGK ya da BAĞ-KUR emeklisi olabilmek için aranan bazı şartlar var. Bunlardan ilki sigortanızın başlangıcının yapılması ve kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıl prim ödemiş olmak. İkincisi ile yıl şartını yerine getirmek. Üçüncü şart ise emekli olma yaşını doldurmuş olmak. Bu üç şartı yerine getirenler emekli olabiliyor. Çalışanlar için aranan şartlar bu şekilde. Ancak son günlerde en çok merak edilen sorunun yanıtı ise çalışmadan emekli olma yolları. Yani çalışmadan nasıl emekli olurum sorunun yanıtı en çok aranan başlıklar arasında bulunuyor.

Ev hanımları çalışmadan emekli olabilir mi?

Çalışmadan emeklilik mümkün. Ancak yine de primlerinizi kendiniz ödemeniz gerekiyor. Bu da isteğe bağlı sigorta ile mümkün oluyor. 18 yaşından büyük olan herkes isteğe bağlı sigorta şansını elde ediyor. Peki kimler isteğe bağlı sigortalı olabilir? Kanunun gerektirdiği şekilde zorunlu sigortalı olmayanlar, herhangi bir yerde daimi olarak çalışmayanlar, bir ay içinde 30 günden az çalışanlar, SGK kanunlarına göre malüllük ya da emekli aylığı almayanlar, 18 yaşından büyük olanlar.

Nereye başvuru yapılır?

İsteğe bağlı sigortalı olmak için yazılı şekilde Sosyal Güvenllik Kurumu’na başvuru yapmak yetiyor. Talep dilekçesi ile müracaat ettikten sonra kurum kayıtlarına talebin yansımasıyla beraber isteğe bağlı sigortalılık da başlamış oluyor.