Ev hanımlarına 3 şartla emeklilik rehberine ilişkin duyuru yapıldı! Artık çalışmadan da mümkün olacak! SGK'ya dilekçe veren kişilere maaş! 1261 günden...

TAKİP ET

Emeklilik hayali kuran milyonlarca kişinin arasında ev hanımları da yer alıyor. Sosyal güvenceye sahip olmayan ev hanımları nasıl emekli olabileceklerini araştırıyor. Bunların doğrultusunda ev hanımlarına da emekli olma imkanı verilecek. İşte konuya ilişkinde detaylar...

Reklam
Reklam

Ülkemizde milyonlarca insan emekli olmanın hayalini kurarken ev hanımları da nasıl emekli olabileceklerinin yollarını ayırıyor. Bu yüzden sürekli uzmanların yapacağı açıklamaları bekleyen ev hanımları için yeni açıklamalar yapıldı. Sunulan talepler doğrultusunda ev hanımlarının da emekli olabileceği söylendi. Lakin bunun için belli başlı şartların olduğu öne sürüldü. Ev hanımları istekleri doğrultusunda sigorta sistemi ile primlerini ödeyerek emekli olabiliyor. İsteğe bağlı sigortalılar 1 Ekim 2008 sonrası 4B'li yani bağ-kur'lu kapsamına alınıyor. Bu doğrultuda emeklilik hesaplaması yapılırken bağ-kur şartları geçerli oluyor. Peki ev hanımları nasıl emekli olacak? İşte konuya ilişkin detaylar...

Ev hanımları da emekli olabilmek için neler yapmaları gerektiğini araştırıyorlar. Bu doğrultuda ilgili mercilerden yapılan açıklamalara göre ev hanımları da emekli olabilecek. Peki bu durum nasıl gerçekleşecek? İşte ev hanımlarının nasıl emekli olacağına ilişkin bilgiler...

Günlük hayatta ev işlerinin peşinde koşan, düzeni sağlayan, hem de ev ekonomisine katkıda bulunan ev hanımlarının en büyük hayali emekli olmaktır. Emekli olmanın farklı yollarını arayan ev hanımları için çalışmadan isteğe bağlı sigorta sistemi aracılığı ile emekli olma fırsatı veriliyor. Emekli olmak için yalnızca bir işyerinde çalışarak belli bir prim ve yaşı doldurmak gerekmiyor.

İlk başta ev kadınları olmak üzere çalışma imkanı olmayan vatandaşları da emeklilik imkanı veriliyor. İsteğe bağlı sigortalı olanlar yalnızca emeklilik haklarından değil, öbür çalışanlar gibi sağlık hizmetlerinden de faydalanıyor.

Ülkemizde emekli olmak için kişilerin sosyal güvenlik kurumuna prim ödemeleri gerekmektedir. Bu durumun birkaç yolu vardır. Bunlardan biri de çalışmadan prim ödemektir. Bu durum özellikle de ev kadınları için aranılan bir yöntemdir.

İstenilen üç şart!

Emeklilik yasaları kapsamında yıl, yaş ve prim olacak şekilde 3 şart istenmektedir. Yıl içinde belli bir süre sigortalı olarak çalışılması gerekmektedir.

Bunun yanı sıra yaş konusu da işe giriş tarihine göre belirlenmektedir. Primin ise yine işe giriş tarihi kapsamında günlük olarak ödenmesi gerekmektedir. Ayrıca dilerseniz primi birisine ait işyerinde çalışarak, dilerseniz de kendi işyerinize açarak ya da bir şirkete ortak olarak veya borçlanarak da kazanabilirsiniz.

İsteğe bağlı sigorta sistemi

Bu sistem aracılığı ile öncelikle ev hanımları ve çalışma imkanı olmayan ya da çalışmaya ara vermiş, primi eksik olan vatandaşlar emeklilik hakkına sahip olabiliyor.

İsteğe bağlı sigortalılar kendi primlerini kendileri ödeyerek prim günlerini tamamlayabilmek dediler. İsteğe bağlı sigortayı başlatma işlemi ise oldukça kolaydır. En yakın SGK müdürlüğüne gidilerek bir dilekçe vermek yeterli olacaktır.

ev hanımlarına emeklilik emeklilik isteğe bağlı emeklilik