Ev kiralarıyla ilgili yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayınlandı: Kira zammında yüzde 25 sınırı!

TAKİP ET

Konut kiralarındaki fazla zamlara karşı yeni karar daha yürürlüğe konuldu. Düzenlemeyle beraber kiralarda artışın yüzde 25 ile sınırlı olacağı Resmi Gazete'de de açıklandı. Bu düzenleme 1 yıl (1 Temmuz 2023) tarihine kadar geçerli olacak ve ev sahipleri bu düzenlemeyle beraber kiracıları zorla evden çıkaramayacak, tahliye davaları da reddedilecek.

Reklam
Reklam

Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemeye göre kira zammı yüzde 25 ile sınırlı olacak. Bu düzenleme özellikle kiracıların rahat bir nefes almasını sağlayacak. 11 Haziran 2022’de başlayan bu düzenlenmenin 1 Temmuz 2023 tarihine kadar, 1 yıl süreyle geçerli olmasına karar verildi. Zam oranı 12 ay boyunca sabit kalacak. Bu durumda ortalama 2.000 TL kirası olan bir eve 500 TL’den fazla zam getirilemeyecek.

Uzun süreli sözleşmelerde de geçerli

Bir yıldan fazla kira sözleşmesi olan kişiler için de geçerli olacak düzenlemede oranları geçen sözleşmeler mevcutsa bunlar miktar konusunda geçersiz sayılacak.

Evin satılması durumunda

Ev satılırsa kiracı eski sözleşmeye devam edecek, yeni ev sahibi de yüzde 25 oranından daha fazlasını talep edemeyecek.

TÜFE takibi olmayacak

Bu yeni uygulama vatandaşın TÜFE ortalamalarını takip etmesinin önüne geçecek. 12 ay boyunca zam oranı sabit kalacağından yüzde 25’i geçemeyecek. 2.000 TL olan kira bu durumda en fazla 2.500 TL olabilecek ya da 3.000 TL kira en fazla 3.750 TL olacak.

Tahliye davası başvuruları reddedilecek



Bu düzenleme geçici olarak uygulanacak ve sadece meskenler için geçerli olacak. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, tahliye davalarının ret edileceğini belirtti: “Yasal düzenleme ile bu nedenle bir tahliye kararı verileceğini sanmıyorum. Yasa hükmü mahkemeyi de bağlıyor, ev sahibi kiracıyı zorla çıkaramaz.”
Bozdağ, hem ev sahibini hem de dar gelirli kiracıların hukukunu korumak gibi iki denge arasında tercih yapılması durumunda kalındığını belirtti: “1sene sonra eski düzene dönülecek. Borçlar Kanunu’ndaki hükümler aynen, cari olarak devam edecek.”

Resmi Gazete’de duyuruldu

Resmi Gazete’de yer verilen cümleler şöyle:

“Konut kiraları konusunda bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihle, 1.7.2023 tarihlerinde yenilenen kira sözleşmelerinde uygulanacak kiraya ilişkin anlaşmalar, bir önceki kiranın yüzde 25’ini geçememek koşuluyla geçerli olacak. Bir önceki senenin tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamaya göre değişim oranının yüzde 25’den az olması halinde değişim oranı geçerlidir. Bir yıldan daha uzun kira sözleşmelerinde de uygulanır. Bu oranı geçen kira sözleşmeleri miktar yönünden geçersizdir. 344. maddenin 2. fıkrası uyarınca hakim tarafından verilecek karar bakımından bu fıkra hükmü uygulanır.”