Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Mart ayı kira artış oranı belirlendi..

TAKİP ET

TÜİK tarafından Şubat ayına ait enflasyon oranlarının açıklanmasının hemen ardından ev sahipleri ve kiracıların merakla beklediği kira artış oranları da belli oldu. İşte, 2022 Mart ayı kira artış oranı ve kira artışı hesaplama detayları haberimizde..

Reklam
Reklam

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜİK'in açıkladığı verilerle birlikte kira zammı ile birlikte emekli ve memur zamları gibi bir çok oran da bu rakamlara göre hesaplanmaya başlandı. 



Ev sahipleri ve kiracıların merakla beklediği Mart 2022 kira artış oranları da enflasyon verilerinin içinde verildi. Son verilere göre enflasyon rakamlarının 12 ay ortalamasının baz alınarak belirlendiği kira artış oranı Mart 2022 için yüzde 25,98 olarak kaydedildi.

KİRA ARTIŞ ORAN HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?



"MART 2022 KİRA ARTIŞ ORANI YÜZDE 25,98"

Enflasyon (TÜFE) rakamları belirlenmesinde 12 ay ortalamasının baz alınarak belirlendiği kira artış miktarı yüzde 25,98 olarak gerçekleşti. Ev sahipleri ve kiracılar arasında yapılacak olan kira sözleşmelerinde ise bu yüzde 28,98'lik oran dikkate alınarak hesaplamalar yapılacak.



KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA

Konut Kirası: 1.000 lira

Mart Ayı Kira Artış Oranı: %25,98

Kira Artış Tutarı: 259,8 lira

Zamlı Kira Tutarı: 1.259,8 lira 



 

k tüik enflasyon rakamları 2022 mart ayı kira artışı kira artışı hesaplama mart ayı kira artış oranı