Evde bakım maaşı ve engelli maaşı ne kadar oldu? 2022 Sosyal yardım ücretleri yükseltildi!

TAKİP ET

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'tan açıklama geldi. Sosyal yardım modelleri kapsamındaki ödemelere ilişkin yapan Bakan Yanık evde bakım maaşlarının arttığını açıkladı. Bakım maaşı bin 798 TL'den 2 bin 354 TL'ye çıkarıldı. Vatandaşlar kimin ne kadar alacağını merak ediyor. Açıklamadan sonra pek çok kişi araştırma yapmaya başladı. Peki, yaşlı ve engelli maaşı ne kadar oldu? Evde bakım maaşı ne kadar? Koruyucu ailelere ne kadar veriliyor? İşte merak edilen soruların yanıtı…

Reklam
Reklam

Bakan Yanık, ocak ayı memur maaş katsayısındaki yeni düzenlemeyle sosyal yardım modelleri kapsamındaki ödemelere ilişkin yaptığı açıklamada engelli ve yaşlı aylıkları, evde bakım yardımı ve çocuklar için ödenen Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemelerinin yapılan artışla birlikte hak sahiplerinin hesaplarına yatırılacağını bildirdi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık yaptığı açıklamada “Sosyal yardım programlarımızın aylık ödemelerini artırıyoruz” dedi. Ocak-Temmuz dönemi için evde bakım maaşı bin 798 TL’den 2 bin 354 TL’ye çıkarıldı. Yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların aylığının da 991 TL’den bin 298 TL’ye yükseldi.” dedi. Peki, yaşlı ve engelli maaşı ne kadar oldu? Evde bakım maaşı ne kadar? Koruyucu ailelere ne kadar veriliyor? İşte merak edilen soruların yanıtı…

YAŞLI VE ENGELLİ MAAŞI NE KADAR OLDU?
2022 yılına girilmesiyle birlikte yapılan zamlar yüzleri güldürüyor. Zam alan ödemelerden birisi de yaşlı ve engelli aylığı oldu. Yaşlı ve engelli aylığı tutarlarının artırıldığına işaret eden Bakan Yanık, yaşlı aylığının 828 TL’den bin 084 TL’ye, yüzde 40-69 engelli aylığının 661 TL’den 865 TL’ye, yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların aylığının da 991 TL’den bin 298 TL’ye yükseldiği bilgisini paylaştı.

18 yaş altı engelli yakını olan vatandaşlara ödenen engelli yakını aylığının da 661 TL’den 865 TL’ye yükseldiğini kaydeden Bakan Yanık, ağır silikozis hastalarının aylığının bin 819 TL’den 2 bin 382 TL’ye çıktığını açıkladı.

EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, açılamada evde bakım maaşlarının da arttığını belirtti. 2022 yılında yapılan zamlardan sonra evde bakım ödemelerinde de artış yaşandı. Bakan Yanık, aylık ortalama 535 bin engelli vatandaşa evde bakım yardımı yapıldığının altını çizerek, 2022 yılı Ocak-Temmuz dönemi için evde bakım yardımının bin 798 TL’den 2 bin 354 TL’ye çıkarıldığını kaydetti.

KORUYUCU AİLELERE NE KADAR VERİLİYOR?
Koruyucu ailelere de yapılan ödemelerde artış yaşandı. Yapılan zamlar sonrasında korucu ailelerin ne kadar alacağı da merak edilmeye başladı. Konuya ilişkin yapılan açıklamadan sonra pek çok kişi internette araştırma yapmaya başladı.
Çocukların, öncelikle aile yanında desteklenmesi ilkesini esas aldıklarını vurgulayan Bakan Yanık, ihtiyaç sahibi ailelere çocukları için SED hizmeti sunulduğunu kaydetti. Bakan Yanık bu kapsamda, “SED hizmetinde çocuk başına yapılan ekonomik destek tutarı ortalama bin 259 TL’den bin 649 TL’ye yükseldi. Ayrıca koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalaması bin 964 TL’den 2 bin 572 TL’ye çıkarıldı” dedi.


 
SOSYA EKONOMİK DESTEK ÖDEMELERİ YÜKSELTİLDİ
Pek çok farklı destek ödemeleriyle vatandaşlara yapılan yardımlar zorda olan birçok kişinin yardımına koşuyor. Yüzleri güldüren açıklamada Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’tan geldi. Uygulanan sosyal hizmet modelleri ile düşük gelirli birey ve ailelerin ihtiyaçlar doğrultusunda desteklendiğini vurgulayan Bakan Yanık, dezavantajlı durumdaki bireylerin çeşitli hizmet ve sosyal yardım modelleri ile desteklendiğini kaydeden Bakan Yanık şunları sözleri ifade etti:

“Sosyal yardım programlarımızın aylık ödemelerini artırıyoruz. Sosyal hizmet modelleri kapsamındaki yaşlı aylığı bin 84 TL’ye, yüzde 40-69 arası engelli aylığı ve engelli yakını aylığı 865 TL’ye, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı bin 298 TL’ye, evde bakım yardımı 2 bin 354 TL’ye, Sosyal Ekonomik Destek (SED) ödemeleri de bin 649 TL’ye yükseldi.”
Birçok yardımla vatandaşa yardım edilmektedir. Destek ödemeleri ile yardıma ihtiyacı olan kişilerin ihtiyaçları giderilmektedir. Ekonomik olarak desteklenen, çalışabilecek durumdaki birey ve aileleri üretim ile istihdama yönelik projelerle buluşturduklarını ifade eden Bakan Yanık, “Düşük gelirli vatandaşlarımızın bu projelerle ekonomik ve sosyal hayata daha güçlü şekilde entegre olmasını amaçlıyoruz” cümlelerini de ekledi.

Evde bakım maaşı ne kadar? Koruyucu ailelere ne kadar veriliyor? yaşlı ve engelli maaşı ne kadar oldu?