Evergrande nedir? Çin devi Evergrande'nin son durumu ne?

TAKİP ET

Geçtiğimiz aylarda yaşadığı mali krizle gündeme gelen Evergrande, yaşanan kriz sonrasında merak edilmeye başlandı. Çinli emlak devi olan Evengrande'nin iflas ettiğine dair ortaya atılan iddialar piyasaların alt üst olmasına neden oldu. 300 milyar dolar borcu olan Çinli Evergrande şirketinin finansal istikrarı bozabileceğine dair yaşanan endişeler küresel pay piyasalarında satış baskısını da beraberinde getirdi. Evergrande nedir? Çin devi Evergrande'nin son durumu ne? İşte detaylar...

Reklam
Reklam

Evergrande krizi, analistler ve piyasa uzmanları tarafından yakından takip ediliyor. Geçtiğimiz aylarda borç krizinde olan şirketin, ekimde vadesi geldiği halde ödeyemediği dış borç tahvillerinin faizlerini, 30 günlük hoşgörü süresinde ödeyip ödemediğine dair farklı iddialar ortaya atıldı. Borçlarını ödemekte zorlandığını belirterek Guangdong yönetiminden destek isteyen China Evergrande Group'un hisseleri bu sabah Hong Kong Borsası'nda son 11 yılın en düşük seviyesin gördü. 

Çin devi Evergrande’nin son durumu 

Borçlarını ödemek için elinde yeterli miktarda fon bulunmayan ve 6 Kasım'da 82,5 milyon dolarlık tahvil kupon ödemesini gerçekleştiremeyen şirkete borcunu ödemesi adına 30 günlük bir süre tanınmıştı. Ödemenin bugün sona ereceği ve borç ödemesini yerine getiremeyeceği endişeleri nedeniyle Evergrande'nin hisse senetleri yüzde 12'den fazla değer kaybına uğradı. China Evergrande hisseleri şu sıralarda yüzde 12,44 değer kaybı ile 1,97 Hong Kong doları seviyesinden işlem görüyor. 

Evergrande nedir? 

Evergrande, Çin merkezli faaliyet gösteren bir gayrimenkul kuruluşudur. 2021'de, yüz milyarlarca dolar olarak tahmin edilen borcunun ödenmemesi, Evergrande likidite krizine sebep oldu. Eylül 2021'de birçok borsa endeksindeki yaşanan düşüş nedenlerinden biri de buydu. Çin hükümetinin krizi çözmek için Evergrande'yi yeniden yapılandırma çalışmaları yürüttüğünü bildirilmişti. 

Şirketin, vadesi gelen üç dış borç tahvilinden kaynaklanan 148,1 milyon dolarlık faiz borcunu ödemesi için hoşgörü süresi 10 Kasım'da doluyordu. Son gelişmelere göreyse Evergrande, borçlarını ödeyebilmek adına Guangdong eyalet yönetiminden yardım istedi. Eyalet yönetimi ise şirketin talebi doğrultusunda bir çalışma grubu görevlendirdi. 

çin evergrande iflas mı etti evergrande evergrande group evergrande son durum