Evlilik izni kaç gün? 2022'de evlilik izni için belirlenen süre nedir?

TAKİP ET

Yeni evlenen ya da evlenecek olan çiftler evlilik izinlerinin ne kadar olduğunu merak ediyor. Çiftler tarafından sıklıkla araştırılan bu konu oldukça merak edilmektedir. Peki, evlilik izni kaç gün? 2022'de evlilik izni için belirlenen süre nedir? İşte detaylar...

Reklam
Reklam

Evlilik planı yapanlar için en çok ihtiyaç duydukları şey zamandır. Yeni evlenen ya da evlenmek üzere olan çalışanlar izin almak zorunda kalmaktadır. İş kanunu bu sıkıntıyı çözmek için evlilik izni hakkı tanır.



Evlilik izni nasıl kullanılmalıdır? 
İşçinin evlilik zamanı almasından sonrasında işverenle evlilik izni hakkındaki görüşmesi gerekir. Resmiyete göre evlilik izni için çalışanın insan kaynakları birimine dilekçe vermesi gerekmektedir. Bu dilekçede çalışan, nikâh tarihini ve izin almak istediği tarihleri belirtmek zorundadır. Böylece işveren, evlilik iznine dair dilekçeyi değerlendirmeye alarak çalışanına geri dönüş sağlayabilir. 

Evlilik izni kaç gündür? 
Evlilik izni ya da düğün izni olarak adlandırılan izin, bir çalışanın evlenmesi durumunda kullandığı izindir. İşçilere 3 gün, memurlara ise 7 gün süre ile evlilik izni verilmektedir. 
İşçiler için yasada şöyle anlatılır: “İşçiye evlenmesi, evlat edinmesi yahut anne ya da babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölmesi halinde üç gün, eşinin doğum yapması halinde ise beş gün ücretli izin verilir.” 

Memurlar için de 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun Mazeret İzni başlığı altında evlilik izni şöyle anlatılmıştır; Memura eşinin doğum yapması halinde isteği üstüne on gün babalık izni, kendisinin ya da çocuğunun evlenmesi yahut eşinin, çocuğunun, kendisinin ya da eşinin anne, baba ya da kardeşinin ölümü halinde isteği üstüne bir hafta izin verilecektir. 

Evlilik izni evlilikten önce alınabilir mi? 
Evlilik izni, evlilik öncesinde de evlilik sonrasında da alınabilir. 

Bir çalışan birden fazla kez evlilik izni kullanabilir mi? 
Çalışan birden fazla kez evlilik yapmış olabilir. Bununla beraber çalışan, yapmış olduğu her bir evlilik için 1 kez evlilik izni kullanma hakkına sahiptir. 

Evlilik izni yıllık izinden düşer mi? 
Evlilik izni yıllık izinden düşmez. Evlilik izni, yıllık izinden farklı bir izin türü olduğu için evlilik izinleri yıllık izin içerisinden düşmez.

evlilik izni evlilik izni nedir evlilik izni kaç gün evlilik izni için belirlenen süre nedir 2022 evlilik izni