EYT açıklaması AK Parti'den geldi! EYT düzenlemesinde büyük sorun olabilir!

TAKİP ET

Ak Parti'nin grup başkanvekili olan Mustafa Elitaş, EYT'yle ilgili etki analizinin iyi bir şekilde yapılması gerektiğini söyledi. Parlemonta ve parayı ödeyecek kurum arasında uyum sağlanamazsa büyük bir sorunun ortaya çıkabileceğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Mustafa Elitaş, EYT’yle ilgili açıklamalarıyla gündemden düşmeyen konuyu aydınlattı. Konuyla ilgili olarak etki analizinin iyi biçimde yapılması gerektiğini söyledi. Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 1994 yılında EYT’nin bir kanunla birlikte ortaya çıktığını söyledi. 56 ve 57. hükümet dönemlerinde ortaya çıkan bir konu olduğunu belirterek düzenlemenin Yaşar Okuyan döneminde olduğunu ifade etti.
40 değil, 55 yaşında emekli oldum
Kendisinin de EYT’ye takıldığını ifade eden Mustafa Elitaş, 38 yaşında emekli olma imkanının olduğunu ve o konunla birlikte 1980 yılı sonrasında sigortası başlayanların EYT’ye takıldığını ifade etti. Yaşta bir artışın ortaya çıktığını söyleyerek kendisinin de 40 yaşında emekli olacakken, 44 yaşında olabildiğini belirtti. “Yasanın çıktığı yıldan sonra bunlar oluyor dense daha doğru olurdu” ifadesine yer verdi.
1999 öncesi mi sonrası mı alınacak?
Elitaş, 1999 yılındaki yasanın 19 yıl öncesine ait olduğunu ve 11 yıl uygulanabilme süresi olduğunu belirtti. Tam 20 yıl önceden yaş sorunu ortaya çıkardığını söyledi. Şimdiyse EYT’de 1999 tarihi öncesi mi alınacak, yoksa sonrası mı konusu gündemde. Söylenene göre 7 milyon civarında kişi kendini EYT’li hissediyor. Çalışma Bakanlığı çalışmalarını sürdürüyor, onun ne olduğunu bilmiyoruz, şeklinde açıklama yaptı.

Parlamento ve parayı ödeyecek kurum arasında…
EYT ile ilgili konuda parlamentoyla parayı ödeyecek kurum arasında uyum sağlanmazsa büyük bir sorun teşkil edebileceğini açıklayan Mustafa Elitaş, sebebinin kanun hazırlanırken Hazine ve Maliye Bakanlığı’yla diğer ilgili kurumların çağırılması olduğunu söyledi. Her kanun maddesinin parasal kısımları olduğundan her birinin etki analizini bütçeye göre değerlendirmek gerekiyor. Yani hangi kaynaktan temin edileceğine ve bütçeden ne gibi imkanlar çıkabileceğine bakılıyor, diyerek açıklamalarını yaptı.
Bakan Vedat Bilgin açıklama yapacak
“1 milyar bir harcama yapıldı diyelim, bu harcamayı borçlanarak mı yapacaksınız ya da başka yerden tasarruf ederek mi veya yatırımları kısarak mı sağlayacaksınız? İşte bu şekilde etki analizinin çıkması gerekiyor, zaten anayasanın hükmü de budur. Bu hesabın iyi bir şekilde yapılması gerekir ve bu hesabı yapacak olan kurum da Çalışma Bakanlığı’dır. Bakanın yakınlarda yapacağı açıklamaya dikkat edilmesi gerekir.” Diyerek EYT ile ilgili açıklamalarını tamamladı.