EYT'de son durum ne? Güncel EYT son dakika gelişmeleri

TAKİP ET

Emeklilikte yaşa takılanlar için güzel gelişmeler yaşanıyor. Yıllardır gündemde olan fakat bir türlü adım atılamayan emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesiyle alakalı sonunda hükümet de olumlu adımlar atmaya başladı. Emeklilikte Yaşa Takılan binlerce kişi konu hakkında çıkacak yasal düzenlemeyi bekliyor. EYT'de son durum ne?

Reklam
Reklam

EYT nedir? 

EYT’nin açılımı, emeklilikte yaşa takılanlar’dır. Peki, emeklilikte yaşa takılanlar kime denir? Bilindiği üzere emekli olabilmek için ilk defa giriş tarihine göre sigortalılık süresi, prim günü ve yaş şartı aranır. Yaş dışında sigortalılık süresi ve prim gün sayısını sağlayabilen fakat yaş şartını sağlamayanlar emeklilikte yaşa takılanlar olarak adlandırılmaktadır. 

EYT ne zaman çıkacak? 

EYT’nin ne zaman çıkacağına dair henüz kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat yapılan açıklamalara bakıldığında sonuç olumlu ve 2023 seçimlerinden önce çıkacağı beklentileri yüksektir. Yine de bu kesin değildir. Fakat uzmanlar çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu söylüyor. 

EYT mecliste ne zaman görüşülecek? 

Henüz yasal düzenlemeyle alakalı taslak bir metin hazırlanmadı. Ön hazırlıkların tamamlanmasından sonra taslak haline getirilecek. TBMM’ye sunulmak üzere teklif metni hazırlanacaktır. Bu süreç biraz uzun sürecektir.  

Erken emeklilik yasasından kimler yararlanabilir? 

Bildiğiniz üzere 08.09.1999 tarihinde çıkan yasayla bu tarihten önce girişi olanlar için emeklilikte yaş şartı getirilmişti. Bu yasal düzenlemeden önce 08.09.1999 tarihinden önce girenler için yaş şartı aranmıyor ve 5 bin günü tamamlayanlar emekli olabilmekteydi. 

Dolayısıyla bu kişilerin hakları saklı olduğundan düzenlemenin öncelikli olarak bunları kapsaması beklenmektedir. Yani 08.09.1999 tarihinden önce başlangıcınız varsa ve giriş tarihinize göre sigortalılık süresi ve prim gün sayısı şartlarını sağlıyorsanız yeni düzenlemeyle erken emeklilik hakkı elde edebileceksiniz. 

Yeni emeklilik sistemi nasıl olacak? 

Düzenlenecek olan yeni sistemin nasıl olacağı hakkında henüz bir bilgi bulunmamaktadır. Yapılan birçok habere göre Finlandiya sisteminin uygulanacağı ve emekliliğe kalan süre esas alınarak daha düşük maaş bağlanacağını yazmaktadır. 

Yaşta indirim yapılacağı kesin bir bilgidir fakat ne kadar bir indirim olacağı ve maaşların daha düşükten mi ödeneceği hakkında net bilgiler bulunmamaktadır. 

eyt eyt nedir emeklilikte yaşa takılanlar eyt güncel bilgiler emekli