EYT için son dakika zaman tarih açıklandı! 2022 yılı için EYT düzenlemesi müjdesi verildi! İşte emekli olacak kişiler

TAKİP ET

1999 yılından önce sigorta primlerini ödenmiş kişilere EYT adı verişmektedir. Ülkemizde emekli olabilmek için en az 60 veya 65 yaşından gün alınması gerekmektedir. Ancak yaklaşık 7 milyon vatandaşın emeklilik için prim günleri doldu. Bu nedenle birçok kişi EYT kapsamında mağduriyet yaşamaktadır.

Reklam
Reklam

EYT için son dakika zaman tarih açıklandı! 2022 yılı için EYT düzenlemesi müjdesi verildi! İşte emekli olacak kişiler... 2022 yılı itibari ile EYT 3600 ek yönergesinin tekrar düzenlemesi gündeme geldi. Haberi alan vatandaşlar ise konu ile ilgili resmi bir açıklama yapılmasının beklemektedir. Ancak resmî açıklamanın yönergenin düzenlenmesinden sonra olacağı tahmin edilmektedir. Uzmanların görüşlerine göre 1 Temmuz tarihinde yeni düzenlemenin kamuoyuna duyurulması beklenmektedir. Peki, yapılacağı ifade edilen yeni düzenlemede neler var? İşte merak edilen ayrıntılar!

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren af yasası çıkıyor mu? Genel af çıktı mı?


EYT nedir, açılımı ne anlama geliyor? Yeni EYT yasası maddeleri nelerdir?




 

EYT Yeni Düzenleme Ne ile İlgili


2022 yılının son çeyreğinde yürürlüğe girmesi beklenen EYT yeni düzenlemesi için yeni yöntemler ilgililer tarafından tartışılmakta. Bu yöntemler ise genel olarak şu şekildedir. Kısmı emeklilik, sigorta süresi ve kesintili emeklilik yöntemidir. Bu yöntemler arasında kısmı emeklilik yöntemi, 9 Eylül 1999 yılı ve öncesinde sigorta girişi olan vatandaşlara 10 yıl prim ödeme zorunluluğu getirmektedir. 10 yıl boyunca ödenen primler ise toplamda 3600 iş günü yapmaktadır. Dolayısıyla şartları yerine getiren vatandaşlar kadınsa 50, erkek ise 55 yaşında emekli olabilecek.


 

Sigorta Süresi ve Kesintili Emeklilik Yöntemi


EYT kapsamında ki ikinci yöntem ise yaş sınırı olmadan sadece sigorta süresinin esas alınmasıdır. Bu yöntemde kadınlarda 7.200 erkeklerde ise 9.000 sigorta primlerinin yatırılması emekli olmak için yeterli olacaktır. Bu şartları sağlayan kişilerin yaş sınırlamasına bakılmayacaktır. Öte yandan bir de kesintili emeklilik yöntemi bulunmaktadır. 



Sonuncu yöntemde ise eğer EYT kapsamında kişi yöntemi kabul ederse her yıl için kesintili maaş alacaktır. Normal emeklilik yaş sınırına geldiğinde ise tam maaş almaya başlayacaktır. Bu yöntem sadece çalışan kişiler için geçerli olacak olup yıllık kesinti oranı ise yüzde 3 ile 4 olarak düşünülmektedir. Bütün bu bilgiler ışığında son zamanlara EYT konusunun yeniden gündeme geldiğini rahatlıkla ifade etmek mümkün olmaktadır.