Eyyam-ı biyd nedir? Recep ayının 13.14.15. günleri oruç tutmanın sevabı nedir? Eyyam-ı biyd ( aydınlık günler) oruçlarının faziletleri nelerdir?

TAKİP ET

Recep ayı içerisinde bulunduğumuz bu günlerde Müslümanlar bu mübarek gün ve gecelerde daha fazla ibadet yapmaya başladı. Recep ayının önemli günlerinden olan 13. 14. ve 15. gün ve gecede hangi ibadetlerin yapılması gerektiği merak ediliyor. Her hicri ayın 13, 14, 15. gününde tutulan oruçlara Eyyam-ı Biyd orucu denir. Peki, Recep ayının 13.14.15. günleri oruç tutmanın sevabı nedir? Eyyam-ı biyd ( aydınlık günler) oruçlarının faziletleri nelerdir? İşte yanıtı…

Reklam
Reklam

Recep, Şaban ve Ramazan ayları Müslümanlar için son derece önemlidir. Bu mübarek aylarda bürçok Müslümanda ibadetlerine daha çok önem vermektedir. Şubat ayı ile birlikte Recep ayının içerisine girmiş bulunmaktayız. Bu ayın faziletleri, hangi ibadetlerin yapılması gerektiği gibi pek çok konu merak edilmektedir. Recep ayının önemli günlerinden olan 13. 14. ve 15. gün ve gecede hangi ibadetlerin yapılması gerektiği merak ediliyor. Her hicri ayın 13, 14, 15. gününde tutulan oruçlara Eyyam-ı Biyd orucu denir.  Recep ayında eyyam-ı biyd orucunu tutmak isteyen kişiler eyyam-ı biyd orucunun faziletlerini araştırıyor. Eyyam-ı Biyz orucu detayları vatandaşlar tarafından internette araştırılmaktadır. Her hicri ayın 13, 14, 15. gününde tutulan oruçlara Eyyam-ı Biyd orucunun ne olduğu, ne zaman tutulduğu ve hadislerde nasıl geçtiği sorgulanıyor. Peki, Eyyam-ı Biyd orucu hangi günlere denk geliyor? Eyyam-ı Biyd orucunun faziletleri nelerdir? Recep ayının 13.14.15. günleri oruç tutmanın sevabı nedir? Eyyam-ı biyd ( aydınlık günler) oruçlarının faziletleri neler? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde…

 

EYYAM-I BİYD NEDİR?

Eyyâm-ı biyd (aydınlık günler) ayın en parlak olduğu hicrî ayların 13, 14 ve 15. geceleridir.(Buhârî, Savm, 60)

 

BU YIL EYYAM-I BİYD ORUCU HANGİ GÜNLERE GELİYOR?

Recep ayı içerisinde ibadetlerini arttıran Müslümanlar hangi ibadetlerin yapılması gerektiğini de araştırmaktadır. Üç aylar ve Recep ayı bu yıl 13 Şubat 2021 tarihinde başladı. Dolayısı ile 26 Şubat tarihinde recep ayının 13. günü idrak edilecek.

2022 yılı Eyyam-ı Biyd günleri merak edenler internette araştırma yapmaktadır. 2022 yılı Eyyam-ı Biyd günleri şu şekildedir:

Recep ayı 13. günü: 14 Şubat 2022 Pazartesi

Recep ayı 14. günü: 15 Şubat 2022 Salı

Recep ayı 15. günü: 16 Şubat 2022 Çarşamba

 

EYYAM-I BİYD ORUCUNUN FAZİLETLERİ NELERDİR?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde "Eyyam-ı Biyd" hakkında şu ifadelere yer verildi:

Eyyâm-ı biyd (aydınlık günler) ayın en parlak olduğu hicrî ayların 13, 14 ve 15. geceleridir (Buhârî, Savm, 60). Ay bu gecelerde tam olarak göründüğü ve geceleri her zamankinden daha çok aydınlattığı için bu isim verilmiştir. Resûlullah (s.a.s.), her ayın bu günlerinde oruç tutmayı tavsiye etmiş (Ebû Dâvûd, Savm, 69; Tirmizî, Savm, 54) ve o günlerde oruç tutmanın senenin tüm günlerini oruçlu geçirmek gibi olduğunu belirtmiştir (İbn Mâce, Sıyâm, 29).

Eyyam-ı biyd nedir Recep ayının 13.14.15. günleri oruç tutmanın sevabı nedir