Favipiravir ilacı etkili değil denmişti: Bilim Kurulu Üyesinden yeni açıklama!

TAKİP ET

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronavirüs salgınında kullanılan "favipiravir" isimli ilacın etkisinin olmadığına dair ortaya çıkan haberler hakkında bir açıklama yaptı.

Reklam
Reklam

Koronavairüs salgının tedavisinde kullanılan "favipiravir" isimli ilaçla ilgili yapılan çalışmalarda ilacın hiç bir etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştı. Söz konusu çalışmalar ve bu çalışmalarla ilgili ortaya çıkarılan haberlere bir açıklık getiren Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, adı geçen ilacın Türkiye'de Kovid tedavi protokolünden çıkarılacağı konusunda bir tahmin yürüttüğünü fakat ilacın vücutta birikerek istenmeyen bir sonuca yol açabilecek bir ilaç olmadığını söyledi. Prof. Dr. Yavuz, ilacı kullanan kişilerin bu konuda endişeye kapılmamaları gerektiğini de dile getirdi.



PRESECO'nun gerçekleştirdiği çalışma sonuçlarında ülkemizde de Kovid tedavi protokolüne alınan 'favipiravir' isimli koronavirüs ilacının Kovid 19 hastalığında iyileşme sürecinin hızlandırmadığı gösterildi. İlacın ABD'deki pazarlama işlemlerinden sorumlu firmanın yaptığı çalışmanın Faz 3 aşamasının da tamamlanarak elde ettiği sonuçların geçtiğimiz hafta açıklanması sonrası ilacı kullanan kişiler endişeye kapılmaya başladı.



TEDAVİ PROTOKOLÜNDEN ÇIKARILACAK!

Salgına karşılık pandemik enfeksiyon durumunun oluşması sonrası uygulanan tedavide 'yeniden konumlandırma' amacıyla, elde hiçbir seçenek olmamasından kaynaklı benzer enfeksiyonlar üzerinden etkinliği ve güvenliği görülen ilaçların kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. Yavuz, Favipiravir ile ilgili bu güne kadar gerçekleştirilen çalışmaların genel olarak gözlemsel olduğunu, PRESECO'nun ise çalışmasında genellikle ayakta tedavi gören hastaları inceleyerek böyle bir sonuca ulaştığını belirtti. İlacın hastalığa karşı tedavi oranın düşük olması ve etkinliğinin olmamasının gösterildiği araştırma sonuçları sonrasında Türkiye'de Kovid tedavisi protokolünden çıkarılmasını beklediklerini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Yavuz, bu güne kadar ilacı kullanmış olan kişilerde ilacın bir yan etki göstermediğini ve kişilerde böyle tehlikeli bir durum göstermediği için de endişelenmelerine gerek olmadığını ifade etti.

 

 

favipiravir ilacı bilim kurulu üyesi serap şimşek yavuz