Favipiravir ilacının 'etkisiz' olduğu açıklandı!

TAKİP ET

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyelerinden Serap Şimşek Yavuz, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımda koronavirüs tedavisi sırasında kullanılan Favipiravir isimli ilacın etkisiz olduğunu duyurdu. Yavuz'un b açıklaması sonrası gözler Sağlık Bakanlığı'na çevrildi.

Reklam
Reklam

İstanbul Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları bölümünde anabilim dalı öğretim üyeliği görevinde bulunan Koronavirus Bilim Kurulu Üyesi Serap Şimşek Yavuz, bir süre önce başlatılan 'PRESECO' çalışmalarının sonuçlarını açıkladı. Sosyal medya hesabından yayınladığı çalışma sonuçlarında ise dikkat çeken bir sonuç görüldü.


Koronavirüs tedavisi sırasında kullanılan Favipiravir isimli ilacın etkisinin olmadığını ortaya koyan çalışma sonuçları hakkı da değerlendirme yapan Serap Şimşek Yavuz, bir başka çalışma olan Principles'ın da kısa süre sonra sonuçlarının açıklanacağını söyledi.

BÜYÜK TEPKİ TOPLADI

Bilim Kurulu Üyesi Serap Şimşek Yavuz'un bu açıklamasından sonra çok sayıda sosyal medya kullanıcısı, söz konusu gelişmeye karşı tepki gösterdi ve Sağlık Bakanlığı'nın konuyla ilgili bir açıklama yapması gerektiği belirtildi.



"FAVIPIRAVIR İSİMLİ İLAÇ KORONAVİRÜS TEDAVİSİNDE ETKİSİZ

Klinik Derneği tarafından paylaşılan ve Favipiravir isimli ilacın etkisiz olduğunu ortaya çıkaran PRESECO çalışmasını açıklaması ise şöyle:

Bulaşıcı hastalıklara karşı ilaç geliştiren biyofarmasötik şirketi Appili Therapeutics'in hafif yada orta şiddet gösteren KOVID-19’un klinik tedavisi sırasında ağızdan alınan antiviral Avigan®/Reeqonus™ (favipiravir)’un değerlendirildiği ve Faz 3 PRESECO (PREventing SEvere COVID-19) çalışması sonrasında ise kalıcı klinik iyileşmeye kadar olan birincil olarak sonlanmanın istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmadığı görüldü.

favipiravir ilacı favipiravir ilacının etkisi bilim kurulu