FBI, Biden'ın evini aradı, sınıflandırılmış olarak işaretlenmiş eşyalar buldu

TAKİP ET

Başkanın avukatı Cumartesi günü yaptığı açıklamada , FBI'ın Cuma günü Başkan Joe  Biden'ın Wilmington, Delaware'deki evini aradığını ve gizli işaretlere sahip ek belgeler bulduğunu ve ayrıca Biden'ın bazı el yazısıyla yazılmış notlarını ele geçirdiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Başkan gönüllü olarak FBI'ın evine girmesine izin verdi, ancak arama izninin olmaması aramanın olağanüstü doğasını gölgelemedi. Bu, Biden'ın 12 Ocak'ta başkanın avukatlarının ara seçimlerden kısa bir süre önce Washington'daki Penn Biden Center'daki eski bir ofiste "az sayıda" gizli kayıt bulduklarının ifşa edilmesiyle başlayan utancını artırdı. O zamandan beri avukatlar, Biden'ın Wilmington ev kütüphanesinde onun başkan yardımcısı olduğu zamana ait altı gizli belge buldu.

Biden "orada bir şey yok" iddiasında bulunsa da, yeniden seçilme girişimi başlatmaya hazırlanırken keşifler siyasi bir sorumluluk haline geldi ve selefinin çalkantılı başkanlığının ardından Amerikan halkına bir görgü imajı sunma çabalarının altını oydu. Donald Trump _

Başkanın özel avukatı Bob Bauer, Cuma günkü yaklaşık 13 saat süren arama sırasında FBI'ın gizli işaretlere sahip belgeleri içeren altı öğeyi ele geçirdiğini söyledi. Maddeler, Biden'ın Senato ve başkan yardımcılığında geçirdiği süreyi kapsarken, notlar onun başkan yardımcısı olduğu döneme ait olduğunu söyledi. Adalet Bakanlığı kayıtları incelerken, sınıflandırma düzeyi ve FBI tarafından kaldırılan belgelerin gizli kalıp kalmadığı hemen belli olmadı.

ABD Başsavcı Yardımcısı Joseph Fitzpatrick Cumartesi günü FBI'ın başkanın Wilmington'daki konutunda "planlı, rızaya dayalı bir arama" yürüttüğünü doğruladı.

Başkan ve First Lady Jill Biden evde arandığında yoktu. Hafta sonunu Delaware, Rehoboth Beach'teki evlerinde geçiriyorlardı.

Perşembe günü Kaliforniya'ya yaptığı bir gezi sırasında gazetecilere konuşan Biden, "tam işbirliği içinde olduğunu ve bu sorunun hızla çözülmesini dört gözle beklediğini" söyledi.

Biden, "Yanlış yere dosyalanmış bir avuç belge bulduk" dedi. "Onları hemen Arşivlere ve Adalet Bakanlığına teslim ettik."

Federal yetkililer tarafından başka yerlerde ek arama yapılıp yapılmayacağı henüz belli değil. Biden'ın kişisel avukatları daha önce Rehoboth Beach'teki konutta arama yapmış ve herhangi bir resmi belge veya gizli kayıt bulamadıklarını söylemişti.

Biden soruşturması, Adalet Bakanlığı'nın Trump'ın görevden ayrıldıktan sonra gizli belgeleri ve resmi kayıtları alıkoymasına yönelik soruşturmasını da karmaşık hale getirdi. Adalet Bakanlığı, Trump'ın 2021'in başlarında Beyaz Saray'dan ayrılırken kendisiyle birlikte gizli olarak işaretlenmiş yüzlerce kaydı aldığını ve bunların hükümete iade edilmesi için aylarca süren taleplere direndiğini ve bunları geri almak için bir arama emri alması gerektiğini söyledi.

Bauer, FBI'ın Beyaz Saray'dan arama yapılmadan önce yorum yapmamasını istediğini ve Biden'ın kişisel ve Beyaz Saray avukatlarının hazır bulunduğunu söyledi. FBI, "kişisel olarak el yazısıyla yazılmış notlar, dosyalar , kağıtlar, klasörler, hatıralar, yapılacaklar listeleri, programlar ve onlarca yıl öncesine dayanan hatırlatıcılar dahil olmak üzere Başkan'ın evine tam erişime sahipti" diye ekledi .

Adalet Bakanlığı, “Soruşturma kapsamında gördüğü materyallere, sınıflandırma işaretlerine sahip belgeler ve çevresindeki materyallerden oluşan altı madde de dahil olmak üzere, bazıları Başkan'ın Senato'daki hizmetinden, bazıları da dahil olmak üzere el koydu. Başkan Yardımcılığı görevinden itibaren."

Başsavcı Merrick Garland, eski Maryland ABD Başsavcısı Robert Hur'u, Biden belgelerini çevreleyen olası herhangi bir suistimali araştırmak üzere özel danışman olarak atadı. Hur, soruşturmayı denetleme görevini Trump'ın atadığı Illinois ABD Başsavcısı John Lausch'tan devralmaya hazırlanıyor.

Beyaz Saray avukatı Richard Sauber Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Başkan başından beri bu konuyu sorumlu bir şekilde ele almaya kararlı çünkü bunu ciddiye alıyor" dedi. "Başkan'ın avukatları ve Beyaz Saray Hukuk Müşavirliği, bu sürecin hızlı ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlamak için Adalet Bakanlığı ve Özel Hukuk Müşaviri ile işbirliği yapmaya devam edecek."

Biden belge keşifleri ve özel savcı Jack Smith'in elindeki Trump soruşturması önemli ölçüde farklı. Biden, her fırsatta DOJ soruşturmasıyla işbirliği yapmaya özen gösterdi - ve Cuma günkü arama isteğe bağlıydı - ancak kamuoyuna karşı şeffaflığıyla ilgili sorular devam ediyor.

Bir suçun işlenmiş olması için, bir kişinin belgeleri yetkisiz olarak “bilerek” kaldırması ve “yetkisiz bir yerde” tutmaya niyet etmesi gerekir. Biden, Penn Biden Center'da gizli belgelerin ortaya çıkmasına "şaşırdığını" söyledi.

Genel olarak, sınıflandırılmış belgelerin gizliliği en fazla 25 yıl sonra kaldırılacaktır. Ancak bazı kayıtlar o kadar değerlidir ki, çok daha uzun süre gizli kalırlar, ancak belirli istisnalar tanınmalıdır. Biden, 1973'ten 2009'a kadar Senato'da görev yaptı.