FED faiz kararı saat kaçta açıklanacak? FED faiz kararı sonrası altın ve dolar fiyatları ne olur?

TAKİP ET

FED faiz kararı dünya piyasaları tarafından merakla bekleniyor. Bugün ABD Merkez Bankası FED faiz kararını açıklayacak. Beklentiler ise faiz artırımı olacağı yönünde. Ekonomi yorumlarına göre FED bugün faizi 50 veya 75 baz arttıracak.

Reklam
Reklam

ABD Merkez Bankası FED bugün faiz kararını duyuracak. Piyasalar yapılacak olan açıklamayı Beklerken tahminlerde belli oldu. Ekonomistlere göre FED bugün faizleri 50 ya da 75 baz puan artıracak. Daha önce ABD Merkez Bankası başkanı da yaptığı açıklamada enflasyon düşene kadar sert hareket etmekten çekilmeyeceklerini söylemişti.
 

75 baz puan artış bekleniyor

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Çetinkaya, Daha önce Merkez Bankası başkanı tarafından yapılan açıklamada an yola çıkarak, enflasyon kararı açıklanana kadar 50 baz puanlık bir artış beklentisi olduğunu hatırlattı. Ancak enflasyon rakamlarının beklenenin üstünde çıkması nedeniyle daha büyük bir artış olmasının muhtemel olduğunu belirten Çetinkaya, FED’in bugün 75 baz puanlık bir faiz artırımı yapabileceğini söyledi.
 

Dolar ve altın ne olur?

FED faiz kararı aynı zamanda emtia fiyatları üzerinde de etkili olacak. Petrol, altın ve dolar fiyatları da bu karar sonrasında netleşecek. FED Başkanı Jerome Powel Tarafından yapılacak olan faiz açıklaması Piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

Prof. Dr. Çetinkaya, FED faiz kararı ile birlikte küresel Piyasalar açısından dolara ulaşma maliyetinin ciddi anlamda artacağını belirterek, Rusya-Ukrayna krizinin devam etmesini de etkisi ile birlikte altın ve dolar fiyatlarını yukarı yönlü hareket etme ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu dile getirdi.
 

Mayısta 50 baz puan artmıştı

ABD Merkez Bankası son olarak Mayıs ayında faiz kararını açıklamıştı. ABD Merkez Bankası başkanı 50 baz puanlık faiz artışı açıklamasını yaparken bundan sonrasında Enflasyonun düşmesi halinde daha saat hareket etmekten çekilmeyeceklerini de açıklamıştı.