Fibromiyalji: Belirtileri, nedenleri, basit ve etkili tedaviler

TAKİP ET

Fibromiyalji, kaslarda, eklemlerde ve vücudun sırt, kollar, bacaklar, boyun, omuzlar ve kalçalar gibi diğer bölümlerinde kronik ağrı, güçsüzlük ve hassasiyete yol açan bir durumdur. Fibromiyalji ile ilişkili duyumlar aralıklı olarak gelebilir ve durumun bilinen bir nedeni yoktur.

Reklam
Reklam

Fibromiyalji, tıp uzmanları tarafından sıklıkla yanlış anlaşılır ve yanlış teşhis edilir. Kasları ve kemikleri etkileyen en yaygın ikinci durumdur. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yaklaşık dört milyon yetişkin (nüfusun yüzde 2'si) fibromiyaljiye sahiptir. Romatoid artrit, lupus ve benzeri kronik rahatsızlıkları olan bireylerin yüzde 20'sine kadarında fibromiyalji vardır.

Fibromiyaljiden kaynaklanan semptomlar ve komplikasyonlar, bir kişinin günlük aktivitelerini etkili bir şekilde gerçekleştirme becerisine müdahale edebilir ve düşük yaşam kalitesine yol açabilir.

FİBROMİYALJİ İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ

Doktorlar fibromiyaljiye neyin neden olduğundan emin değiller. Tekrarlanan sinir stimülasyonunun beyni ve omuriliği etkileyerek ağrı sinyali veren kimyasalların salınımını tetiklediğine dair bir görüş var. Bazı koşullar, bazı insanları duruma daha duyarlı hale getirir. Fibromiyalji için başlıca risk faktörleri şunları içerir:

Genetik Faktörler

Fibromiyalji belirli ailelerde görülür ve genetik modeller kişinin bu durumu geliştirme riskini artırabilir.

Travmatik Olaylar

Bazı fibromiyalji vakaları, bir kaza veya kayıp gibi önemli fiziksel veya duygusal sıkıntıya neden olan bir olaydan sonra başlar. İşten veya diğer aktivitelerden kaynaklanan stres de fibromiyaljiye neden olabilir.

Enfeksiyonlar

Bazı viral veya bakteriyel hastalıklar fibromiyaljiye neden olabilir veya kötüleşebilir. Hava veya sıcaklıktaki değişiklikler de semptomları şiddetlendirebilir.

Cinsiyet

Kadınlar, muhtemelen bazı hormonal dalgalanmalar nedeniyle, erkeklere göre fibromiyalji geliştirme riski daha yüksektir.

FİBROMİYALJİ BELİRTİLERİ

Fibromiyaljiyi teşhis etmek için tek bir test yoktur. Doktorlar teşhis koymak için bir kişinin fiziksel durumunu inceler. Tiroid hastalığı veya anemi gibi durumları dışlamak için kan testleri yapabilirler.

Fibromiyalji, hafif ağrıya bile duyarlılığı artırır. Doktor ayrıca vücutta dokunmaya duyarlı noktaların sayısını değerlendiren bir hassas nokta muayenesi yapabilir. Hasta en az üç ay boyunca diğer semptomlarla birlikte yaygın ağrıdan şikayet ettiğinde kesin fibromiyalji tanısına ulaşılır. Başlıca fibromiyalji semptomları şunları içerir:

Yaygın Ağrı

Fibromiyalji, genellikle vücudun her iki tarafında kalıcı, donuk, zonklayıcı bir ağrı olarak tanımlanan, vücudun her yerinde ağrıya neden olur. Hastalar ayrıca kaslarında seğirme veya gerginlik ile birlikte eklem ağrısı (artralji) yaşayabilir.

Fibro Sis

Fibro sis, bireyin konsantre olma veya odaklanma yeteneğini azaltan bilişsel bir semptomdur.

Yorgunluk

Uzun süre uyuduktan sonra bile kalıcı zayıflık. Uyku sıklıkla ağrı ve sızılarla bölünebilir.

Uykusuzluk

Fibromiyalji, bir kişinin uykuya dalma yeteneğini de etkileyebilir. Hasta uyumakta zorluk çekebilir, bacakları huzursuz olabilir ve uyandıktan sonra kendini tazelenmiş hissetmeyebilir.

Depresyon ve Anksiyete

Bazı hastalar fibromiyalji ağrısından kaynaklanan depresyon ve anksiyete bildirirler.

Diğer semptomlar şunları içerebilir:

Kuru ağız

Bacak ağrısı

Yüzde, kollarda, elde, bacaklarda ve ayaklarda karıncalanma veya uyuşma

Kabızlık, şişkinlik ve ishal gibi karın rahatsızlıkları

FİBROMİYALJİ TEDAVİSİ

Fibromiyaljinin bilinen bir tedavisi yoktur, ancak hastaların semptomlarını yönetmelerine ve yaşam kalitelerini artırmalarına yardımcı olan basit ama etkili yollar vardır.

Egzersiz

Fibromiyalji semptomları olan bir hastanın egzersiz yapmaya başlaması veya bir egzersiz rutini geliştirmesi zor olabilir. Bununla birlikte, mümkün olduğu kadar az ile başlamak ve egzersizleri kademeli olarak arttırmak kas gücünü artırabilir ve semptomların azaltılmasına önemli ölçüde yardımcı olan endorfin salgılayabilir.

Bir fizyoterapist, hastaların fibromiyaljiyi tedavi etmek için uygun egzersiz rejimleri geliştirmelerine yardımcı olabilir. Araştırmalar, egzersizin fibromiyaljili kişilerde gözlenen bir tür beyin aktivitesini tersine çevirebileceğini gösteriyor.

Kaliteli Uyku

Yorgunluk birincil bir fibromiyalji belirtisidir ve ferahlatıcı bir uyku almak bu semptomla başa çıkmanın anahtarıdır. Çalışmalar, kötü uyku kalitesini fibromiyalji ile ilişkili ağrıya bağlamaktadır. Hastalar uyku kalitelerini şu yollarla iyileştirebilirler:

Belirli bir uyku programına sahip olmak (aynı anda yatmak ve uyanmak)

Uyku süresinin azaltılması, ışık ve gürültü

Yatma saatine yakın ağır yemeklerden kaçınmak

Gündüz şekerlemelerini azaltmak veya kesmek

Yatmaya yakın kafeinden kaçınmak

Sağlıklı Diyet

Besleyici, dengeli bir diyet stresi azaltır ve ruh halini iyileştirir, bu da fibromiyalji semptomlarını hafifletir. Ayrıca hastalar alkol, nikotin ve benzeri maddelerin kullanımını en aza indirmeyi düşünmelidir. Takviyeleri kişinin diyetine dahil etmek de semptomların tedavisine yardımcı olabilir. Bu tür diyet takviyeleri arasında magnezyum, melatonin, sarı kantaron, kreatin ve soya bulunur.

Masaj Terapisi

Ağrılı eklemleri ve kasları nazikçe manipüle etmek gevşemeyi teşvik edebilir, stresi azaltabilir ve ağrıyı dindirebilir. Bu araştırma, beş hafta boyunca terapötik masaj uygulanan hastaların ağrıda belirgin bir azalma ve ruh halinde iyileşme yaşadıklarını göstermektedir.

Stres Azaltma Uygulamaları

Stres, birçok hastada fibromiyalji semptomlarını şiddetlendirir ve stresi azaltmak için kasıtlı adımlar atmak semptomları önemli ölçüde hafifletebilir. Bazı etkili stres giderici stratejiler şunları içerir:

Günlük kaydı

Yoga/meditasyon

Destek gruplarına katılmak

Bir danışmanla konuşmak

Akupunktur

Akupunktur, belirli vücut basınç noktalarına ince iğneler sokmayı içeren bir Çin terapi şeklidir. Uygulamanın kan akışını ve kimyasal seviyeleri değiştirdiği ve böylece semptomlarda rahatlama sağladığı düşünülmektedir.

Bazı çalışmalar akupunktur ile hafif fibromiyalji semptomlarının giderilmesi arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir. Uzmanlar akupunktur gibi doğal tedavileri tartışıyor, bu nedenle hastalar bu tedavi yöntemini benimsemeden önce bir doktora danışmalıdır.

Topikal Kapsaisin

Acı biberin aktif maddesi olan kapsaisin, fibromiyaljisi olan hastalarda ağrı kesici de sağlayabilir. Ağrı tedavisi için reçete edilen kremler veya merhemler olarak gelir. Kapsaisin, ağrı reseptörlerine müdahale ederek çalışır, böylece ağrı hissini azaltır.

Flotasyon Terapisi

Flotasyon tedavisi (duyusal yoksunluk), cilt sıcaklığına ısıtılmış tuzlu su ile dolu karanlık, ses geçirmez bir tankta yüzmeyi içerir. Bu terapinin arkasındaki fikir, vücudu derinden gevşemiş bir duruma getirmektir, böylece beyin dinlenip kendini onarabilir.

Flotasyon terapisi, depresyon, anksiyete ve diğer duygudurum bozukluklarının tedavisinde kullanım bulmuştur. Sporcular da bu tekniği toparlanmaya etkili bir yardımcı olarak kullanırlar.

Gelişmekte olan çalışmalar, yüzdürme tedavisinin fibromiyaljili kişilerde semptomlarda rahatlama sağlayabileceğini göstermektedir. Bu çalışmadaki hastalar ağrı kesici, kas gevşemesi ve iyileştirilmiş ruh hali ve uyku kalitesi bildirdiler.