Finlandiya daha ilk günden yan çizdi! YPG'ye terör örgütü demedik

TAKİP ET

NATO zirvesi öncesinde Türkiye, İsveç ve Finlandiya'da arasında İsveç'e Finlandiya'nın NATO üyelik süreçleri hakkında bir mutabakat imzalandı. Özellikle bu ülkelerde bulunan terör suçlarını kapsayan anlaşma sonrasında Finlandiya cumhurbaşkanının yaptığı açıklama akıllara durgunluk verdi. Finlandiya Cumhurbaşkanı, YPG'ye terör örgütü demediklerini belirterek Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da boyun eğmediklerini söyledi.

Reklam
Reklam

NATO Liderler Zirvesi’nin ilk günü Dün yapılmıştı. Önceki gün ise Finlandiya ve İsveç NATO'ya üyelik süreçleri ile ilgili Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında terör örgütleri ve terör suçlularının iadesi ile ilgili bir mutabakat imzalanmıştı. Ancak Finlandiya Cumhurbaşkanı zirvesinin ilk gününün ardından yaptığı konuşmada söz konusu mutabakatta YPG’nin terör örgütü olarak nitelendirilmediğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a boyun eğmediklerini söyledi.

Terör örgütlerine yardım devam edecek mi?

Finlandiya cumhurbaşkanı Niinisto, Türkiye Finlandiya ve İsveç arasında imzalanan mutabakat ile ilgili yaptığı açıklamada hiçbir şeyin değişmediğini söyledi. Söz konusu mutabakat metninde YPG'nin zikredilmesinin Türkiye'nin esas amaçlarından biri olduğunu belirten Finlandiya cumhurbaşkanı, Sonunda uzlaşma sağlandığını çünkü en son aşamada aslında hiçbir değişiklik olmadığını dile getirdi. YPG'nin terör örgütü olarak değerlendirilmediğini belirten Finlandiya Cumhurbaşkanı, “Türkiye'nin istediği gibi” ifadelerini kullandı. Finlandiya cumhurbaşkanının yaptığı bu açıklama sonrasında Finlandiya'nın YPG'ye yönelik yardımları devam edecek mi sorusu akıllara geldi.

“Erdoğan'a boyun eğmedik” dedi

İsveç dışişleri bakanı da mutabakata yönelik verdiği demeçte benzer ifadeler kullandı. İsveç gazetesi Aftonbladet’e Açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı, "Terör faaliyeti olduğu yönünde delil olmadıkça hiçbir iadeye razı olmayacağız" ifadelerini kullandı. Linde açıklamasının devamında ise "Kürtler açısından insan haklarının ya da demokratik haklarının risk altında olduğunu düşünmelerini gerektirecek bir sebep yok" dedi.