Finlandiya'dan dikkat çeken açıklama! NATO üyeliğiyle ilgili 'Türkiye'ye güvence verebiliriz'

TAKİP ET

Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğiyle ilgili olumsuz çıkışının ardından gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Finlandiya konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, terör örgütü PKK'nın Finlandiya bağlantılarını daha yakından takip edecekleriyle ilgili güvence verebileceklerini açıkladı, 'PKK, Avrupa'da terör örgütü kabul edildiği için Finlandiya'da terör faaliyetlerine izin vermemek için bize düşeni yapmamız önemli' dedi.

Reklam
Reklam

İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye olması dünya gündeminde yer alan konulardan birisi. Türkiye’nin ise bu duruma olumlu yaklaşmadığı konusunda bir açıklaması geldi. Finlandiya ise buna yanıt olarak ilgi çekici bir açıklamada bulundu. Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Finlandiya’nın Yle televizyonuna NATO üyeliğine ilişkin bir değerlendirmede bulundu.

Biraz zaman alabilir

Haavisto, Finlandiya ve Türkiye’nin NATO üyeliğine ilişkin sorunları çözmesini beklediğini ifade ederken, bunun birkaç hafta sürebileceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Haavisto, Türkiye ile müzakerelerin resmi olarak devam edeceğini vurgularken “Birkaç gün önce bunun en az birkaç gün sürebileceğini belirtmiştim. Bu yüzden temkinli olmak gerekirse, şimdi birkaç hafta sürebileceğini söyleyebilirim. Problemlerin çözülebileceği konusunda iyimserim, fakat bu bir sorun değil” açıklamasında bulundu.

Bakan Haavisto, Türkiye ve Finlandiya cumhurbaşkanlarının dün telefon üzerinden yaptığı görüşmede “Finlandiya’nın terörle mücadelesi konusunu ele aldıklarını” söyledi.



Türkiye’ye böyle garantiler verebiliriz…

Dışişleri Bakanı, ülkesinin Türkiye’ye terör örgütleri konusunda daha yakın izleme yapabileceğine dair güvence verebileceğine dikkat çekti. “Türkiye’ye böyle bir garantiyi kesinlikle verebiliriz. PKK, Avrupa’da terör örgütü mensubu kabul edildiği için, Finlandiya’da da bu faaliyetlere izin vermemek için üzerimize düşeni yapmamız önemli” ifadeleriyle konuştu.

Haavisto, hukukun üstünlüğüne de vurgu yaptı, “Hukukun üstün yapısını netleştirmek çok önemli. Siyasi kararlar yargı sisteminin işleyişini etkilememeli. Bu bizim birincil ilkemiz. Fin silahları bilgimiz dışında savaşa girmemeli” değerlendirmelerini yaptı. Türkiye’nin bu değerlendirmeden sonra nasıl bir cevap vereceği, Finlandiya’nın NATO’ya girme sürecinin nasıl izleyeceği ise şimdi merak konusu.