Fırın temizliği bu şekilde çok kolay! Tamamen ev yapımı malzemelerle fırın temizliği

TAKİP ET

Mutfak evin "kalbi", fırın ise mutfağın "ruhu"dur. Temiz tutun ve içinde zararlı bakteri bulunmasını önleyin. İşte fırın temizliği için pratik öneriler…

Reklam
Reklam

Bir evin temel bir parçası mutfaktır; Aslında, onu “evin kalbi” olarak gören milyonlarca insan var ve sihrin geldiği yer burası. Yemek, özellikle jambon ve yumurta ile sarılmış tavuk budu veya ağzımı sulandıran tereyağlı yumuşak morina gibi lezzetli sulu pişmiş yemekler olduğunda kalpleri bir araya getirir!

Her şey güllük gülistanlık gibi görünse de gerçek farklı. Sizi sevdiklerinizin önünde en iyi şef yapan tüm bu tarifleri yaparken, ilk bakışta fark etmeseniz bile, yanlışlıkla fırının içine bir sürü yemek ve yağ dökülüyor ve kuruyunca gerçekten temizlemek zor oluyor.

Birçok temizlik ürünü vardır; zor olan aşındırıcı olmayan, iç malzemeyi bozmayan ve çok toksik olmayan doğru olanı bulmaktır. Bu yüzden zor işi sizin için yaptık. Geçmişteki fırsatlarda fırın camını dezenfekte etmenin anahtarını açıklamıştık ama bu yazımızda sizlere çok kirli ve yanmış bir fırını nasıl temizleyeceğinizi, yapışan kirlerden nasıl kurtulacağınızı ve lekesiz bırakacağınızı anlatıyoruz.

Doğal ev yapımı ürünlerle çok kirli bir fırın nasıl temizlenir?

Bu cihazı temizlemeyi ertelediyseniz, içinde yanmış kalıntılar birikmiş olabilir. Her gün gözünüzün ucuyla bakmanın biraz angarya olduğunu biliyoruz… Hiç düşünmeyin! Fırını temizlemek ve yapışan yağı bir kez ve herkes için temizlemek için bu basit, etkili ve ucuz ev hilelerini deneyin - ve kimyasallar olmadan!

 Sirke ile fırın temizliği

Bu madde antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve fırının iç yüzeyinde biriken yağlı tabakanın çıkarılmasına yardımcı olan yanılmaz bir müttefiktir. Beyaz yemek sirkesi ve elma sirkesi işe yarasa da temizlik sirkesi daha fazla asit içerir ve bu durumlarda daha etkili olacaktır. Nasıl kullanılacağını görün:

2 su bardağı su ve 1 su bardağı sirkeyi karıştırın.

Sünger veya bez yardımıyla bu karışımı duvarlara, zemine, raflara ve fırın kapağının iç kısmına yayın.

Fırını 200 derecede 30 dakika çalıştırın ki sirkenin ısı ve asidik etkisiyle oluşan buharlar kiri yumuşatıp gevşetsin.

Tüm gevşek kir izlerini temizlemek için nemli bir bezle silin.

Fırını limonla temizleyin

Basit, elde edilmesi kolay ve ucuz. Antiseptik özelliği sayesinde dezenfekte etmenin yanı sıra kötü kokuları da yok edecek doğal bir yağ gidericidir. En kalıcı kalıntıları kazımak için sadece birkaç limona, bir süngere ve muhtemelen plastik veya silikon bir spatulaya ihtiyacınız olacak.

Bir fırın kabına iki limonu ve kabuklarını sıkın ve biraz su ekleyin.

Tepsiyi içeri alın ve fırını 120 derecede 30 dakika çalıştırın.

Bu süreden sonra soğumasını bekleyin, kiri bir ovma pedi ile ovalayın ve gerekirse bir spatula ile kazıyın.

Tüm kir çıktığında, bir bezle silerek kurulayın.

Not: Parçaları en fazla birikmiş gresle sterilize etmek için limonlu sudan yararlanın.

Soda ve sirke ile fırın temizliği

Zaman ve çaba harcamadan kokuları dezenfekte etmek, yağdan arındırmak ve nötralize etmek isteyenler için kabartma tozu doğru seçimdir. Çok kirli bir fırını kabartma tozu ile temizlemek çok basittir ve aynı zamanda fırın tepsisine yapışan yağ ve kiri temizlemek için de mükemmeldir.

Fırının içindeki rafları, tepsileri ve tüm kapları çıkarın.

10 yemek kaşığı kabartma tozu, 4 yemek kaşığı sıcak su ve 3 yemek kaşığı sirke ile bir macun hazırlayın.

Macunsu bileşimi fırının tüm yüzeyine yayın.

Biraz daha sirke ekleyin ve nasıl tepki verdiğini ve köpürmeye başladığını fark edeceksiniz. Kimyasal reaksiyon kiri gevşetmeye ve sanitasyonu kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır.

Birkaç saat etki etmesine izin verin. Tavsiyemiz bunu gece yatmadan önce, sabah kalktığınızda ise tımar işlemini tamamlamanız,

Dinlendikten sonra nemli bir bezle yağı, yapışmış ve yanmış yiyecekleri temizleyin ve gerekirse bir ovma pedi veya spatula ile ovalayın.

Çok kirli fırınları temizlemek için diğer etkili yöntemler

Elektrikli veya gazlı fırınları temizlemek için diğer basit ve uygun fiyatlı yöntemler şunlardır:

Maya

Elinizde kabartma tozu yoksa, maya ve sirke ile hamur oluşturarak yenilik yapabilirsiniz. Bir kapta 10 yemek kaşığı maya ve iki yemek kaşığı suyu karıştırın. Kahverengi bir macun oluştuğunu fark edeceksiniz, tüm yüzeye yayılacak ve en az 10 ila 12 saat etki etmesine izin vereceksiniz. Bitirmek için kalıntıları nemli bir bezle çıkarın, sirkeyi çıkarın, su ve sirke püskürtün ve temiz, ıslak bir bezle silin.

Fırın raflarını kola ile temizleyin

Evet gerçekten! Siyah kola kullanmak ızgaralardaki yanmış kalıntıları yumuşatmak için son derece faydalı bir tekniktir. Onları bu sıvıda (markası ne olursa olsun) 30 dakika bekletmeniz, metal bir ovma pediyle ovalamanız ve bir havluyla durulayıp iyice kurutmanız yeterli olacaktır.

Tuz

Adi veya sofra tuzu, büzücü özellikleri sayesinde inatçı yağ lekelerini çıkarmak için ideal bir ekolojik alternatiftir. Bir kaba ½ litre su ve 250 gram tuz dökün, iyice karıştırın ve bu temizleyiciyi duvarlara, zemine ve fırın kapağına dökün; 25 dakika etki etmesini bekleyin, sünger veya ovma pedi ile ovalayın ve kalıntıları beyaz sirkeye batırılmış bir bezle toplayın.

Yanmış yağ ve yemek artıklarıyla dolu fırının içinin bakteri ve tehlikeli mikroorganizmaların yuvası olduğunu unutmayın. Ayrıca tariflerin nihai lezzeti, fırın açıldığında yayılan kokulardan etkilenecektir. Bu yüzden temiz bir menzile sahip olmanın sadece bir estetik meselesi olduğunu düşünmeyin; bu bir sağlık önceliği!