Fırtına ve Lodos tüm yurdu etkisi altına aldı

TAKİP ET

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından dün yapılan uyarılarda vatandaşlar dikkatli olmaları konusunda uyarıldı. Bugün başlayan lodos yurtta etkili olmaya devam ediyor.

Reklam
Reklam

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafında dün yapılan uyarılar sonrasında İstanbul’da Lodos etkisini göstermeye başladı. Tüm ülkede etkili olmaya başlayan Lodos Fatih Sahili'nde etkili olmaya başladı. Lodos sebebiyle  yükselen dalgalar sahile vururken, yerli ve yabancı turistlerin ıslanmayı göze alarak fotoğraf çekme yarışına girdiği görüldü.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından dün ülke genelinde ve özellikle Marmara Bölgesi'nde etkili olan fırtınaya ve lodosa karşı uyarılarda bulunmuştu. 

TURİSTLER ISLANMAYI GÖZE ALDILAR
Sarayburnu sahilinde etkili olan lodos sebeiyle denizde oluşan dalgaları fotoğraflamak isteyen bazı yerli ve yabancı turistler ıslanmayı göze alarak dalgalara karşı fotoğraf çekildi. Bazı vatandaşlar ise bu manzaranın keyfini çıkarmak istediler. Öte yandan Marmara genelinde etkili olan Lodos'un gün içerisinde de etkisini sürdüreceği öğrenildi.
LODOS BODRUM'U VURDU
Muğla'nın Bodrum ilçesinde de etkisini gösteren Lodos sabah saatlerinde başlarken oluşan dev dalgalar sahilleri dövdü. Meteoroloji kırmızı kod uyarısı verirken, Oluşan fırtınanın hızının saate 80 kilometre hıza kadar çıktığı görüldü.

Sabah saatlerinden başlayarak etkisini giderek arttıran fırtına, Kumbahçe sahili, Paşatarlası, Gümbet ve Bodrum Kalesi civarındaki plaj ve iş yerlerini vurdu.
Sahilde işletmesi bulunan esnaf işyerlerini korumak amacıyla dükkânlarına yığdıkları kum torbaları ile deniz suyunun içeri girmesini engellemeye çalıştı. Büyük uğraşalar veren çalışanlar zor anlar yaşadılar. Bölgeden geçen birçok kuru yük gemisi fırtına nedeniyle Bodrum'a demir atarak koylara sığındı. Lodostan dolayı oluşan fırtınadan dolayı bazı balıkçı tekneleri batarken Bodrum-Datça feribot seferleri iptal edildi.
Bodrum Belediyesi ve Liman Başkanlığı, balıkçıların ve yat sahiplerinin liman dışına çıkmamaları için sık sık uyarılarda bulundu.

Fırtına Ayvalık’ta da etkisini gösterirken özellikle küçük balıkçı teknelerinin bağlı olduğu Aliçetinkaya Mahallesi Armutçuk Sahili ve Cunda Adası ile ilçe merkezi arasında ulaşımı sağlayan Türkiye'nin ilk boğaz köprüsünün bulunduğu sahilde etkili oldu. Bu iki bölgede etkili olan fırtına sebebiyle 4 balıkçı teknesi alabora olup battı. Yarın öğle saatlerine kadar süreceği öngörülen fırtına bazı çatıların uçmasına sebep oldu.
Zonguldak'ta ise dün akşam saatlerinde başlayarak devam şiddetli rüzgar nedeniyle balıkçı tekneleri limana demirledi. Meteoroloji de saatteki hızı 90 kilometreye ulaşması beklenen kuvvetli rüzgara karşı tedbirli olunmasını istedi.
Öte yandan Batı Karadeniz'de güney ve güneybatı yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde fırtına beklenildiği uyarılarında bulunurken fırtınanın salı günü sabah saatlerinde etkisini azaltacağı tahmin ediliyor.

Kentte etkisini sürdüren şiddetli rüzgar dolayısıyla balıkçı tekneleri de limana demirledi. Balıkçı esnafı ağlarını limana demirledikleri teknelerde tamir etti.
Bursa'da şiddetli lodos 270 yıllık çınar ağacını devirdi
Bursa'nın Kestel ilçesinde 270 yıllık çınar ağacı, şiddetli lodos sebebiyle devrildi.Bursa genelinde şiddetli lodos ve fırtına etkili olurken, bir çok evin çatısı uçtu, elektrik direkleri ve panolar devrildi.
Olumsuz hava şartları sebebiyle İDO ve BUDO seferleri iptal edildi. Vatandaşlar, sokakta yürümekte bile zorluk çekerken yetkililer vatandaşları dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyardı.

Dev gövdesi bulunan çınar ağacı, kısmen yolu kapatırken gelen ekipler ağacı vinç yardımıyla kaldırdı. 3 asırlık çınarın devrilmesiyle büyük üzüntüye sebep olurken en kısa sürede aynı bölgeye çınar ağacı dikileceği ifade edildi.

Tekirdağ'da şiddetli fırtına: Dev dalgalar kıyıya vurdu
Meteoroloji Genel Müdürlüğünce yapılan uyarıların ardından şiddetli lodos etkisini göstermeye başladı. Tekirdağ'da lodosla birlikte boyu 10 metreye kadar ulaşan dev dalgalar kıyıya vurdu.
Kuvvetli Lodosun İstanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya ve Yalova'da kuvvetli tam fırtına 70-110 km/sa şeklinde esmesi beklendiğinden çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi beklendiğinden soba ve baca kaynakları zehirlenmeler ve ulaşımda olumsuzluklara karşı vatandaşların tedbirli olmaları gerekmektedir" diye yapılan uyarıların ardından Tekirdağ'da şiddetli fırtına etkisini göstermeye başladı.
ÇAM AĞACI OKUL ÜZERİNE YIKILDI
Manisa'nın Alaşehir ilçesinde ise fırtına sebebiyle bir okulun bahçesinde bulunan 50 yıllık çam ağacı çocukların bahçede oynadığı sırada ana sınıfının bulunduğu binanın üzerine devrildi. Anasınıfı binasında hasara neden olan ağaç şans eseri hiçbir çocuğa zarar vermedi.

PENDİK'TE 2 TEKNE BATTI
İstanbul'da etkili olan şiddetli Lodos hayatı olumsuz etkilemeye devam ederken Pendik sahilinde bulunan 2 balıkçı teknesi şiddetli Lodos nedeniyle sebebiyle batarken bir balıkçı teknesi ise kayalara vurarak parçalandı.
YÜKSEKLİK 5 METREYİ BULUYOR
Balıkesir'in Edremit körfezinde gece saatlerinden itibaren etkili olmaya başlayan fırtınası sebebiyle Edremit sahillerinde 5 metreyi bulan dev dalgalar sahilleri dövüyor. Dalgalar zaman zaman sahil şeridindeki 3 katlı evlerin boylarını aşıyor.
Saatte hızı 90 kilometreye yaklaşan dev dalgaların boyu 5 metreyi bulurken sahil şeridi deniz sularının altında kaldı. Deniz evlerin bahçelerine kadar ulaşırken dev dalgalar 3 katlı evlerin çatılarını aşarak arka sokaklara kadar etkili oluyor.
Edremit'in Akçay, Güre, Altınoluk, Zeytinli ve Altınkum plajlarında rüzgar hayatı da olumsuz etkiliyor. 

TRAMVAYIN ÜZERİNE ÇATI DÜŞTÜ
Merkez Osmangazi ilçesi İnönü Caddesi'nde uçan bir çatı ise seyir halindeki tramvayın üzerine düştü. Yolcular büyük korku yaşarken maddi hasar meydana geldi. 
Uçak iniş yapamadı
Öte yandan aşırı rüzgâr ve fırtınadan dolayı Trabzon Bursa seferini yapan uçak Yenişehir Uluslararası Havalimanı'na iniş yapamadı. Anadolu Jet tarafından Trabzon'dan kalkan uçak aşırı rüzgar ve fırtınadan dolayı Yenişehir'e iniş yapamazken Ankara'ya inmek için geri döndü.

Çanakkale'de lodos şiddetini arttırdı: gemiler beşik gibi sallanıyor
 Çanakkale'de, dün akşam saatleri itibariyle başlayan lodos fırtınası şiddetini arttırdı. Çanakkale Boğazı'ndaki gemiler beşik gibi sallanıyor. Çanakkale’de bazı seferlerin iptal edilmeye başlandığı bilgisi edinildi.Çanakkale Boğazı'ndaki gemi ve feribotların beşi gibi sallandığı ve zor anlar yaşadığı gözlendi.
METEOROLOJİ UYARDI
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarılarda Lodos sebebiyle oluşan rüzgarın 70 ile 100 km/sa hıza kadar çıkacağı ençok güney ve güney batı yönlerinden fırtına şeklinde eseceği öğrenildi. Vatandaşlar, çatı uçmaları, ağaç devrilmeleri, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenmelere karşı uyarıldı.Herkesin tedbirli olması istendi.

 

Lodos Yurtgeneli