Fiyatları düşürmeyen marketlere ceza!

TAKİP ET

Prof. Dr. Rauf Karasu, döviz kurlarının düşmesi ile fiyat etiketlerinde indirim yapmayanlar hakkında vatandaşların 'Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na şikayet etme haklarının olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Döviz kurlarında yaşanan artışlarla birlikte bazı sektörlerde fiyat etiketleri de değişmiş ve bu durum vatandaşın cebini yakmaya başlamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine Toplantısı sonrası açıkladığı 'Dövize Endeksli TL Mevduatı Hesabı' kararı ile birlikte kurlarda sert düşüşlerin meydana gelmesine neden olmuştu.



Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde dekan olarak görev yapan Prof. Dr. Rauf Karasu, döviz kurlarında yaşanan bu düşüşler sonrası fiyat etiketlerinde de değişiklik yapılmasının zorunlu olduğunu söyledi. Fiyat etiketi değiştirmemenin suç olduğunu vurgulayan Karasu, vatandaşların böyle bir durumu fark etmeleri halinde durumu hemen 'Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na bildirmeleri gerektiğini ifade etti.



Perakende Ticaretin Düzenlenmesi ile ilgili çıkarılan kanun taslağında üreticilerin tedarikçi ve perakendeciler tarafından aldıkları mal veya hizmetin satış fiyatlarında fahiş artış yapılamayacağına dair bir hükmün yer aldığını hatırlatan  Prof. Dr. Karasu, söz konusu hükme aykırı hareket edenler için yasada 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası kesileceğinin maddelerinin bulunduğunu anlattı.



Bu uygulama yetkisinin tamamen Ticaret Bakanlığı'na ait olduğu ve bakanlığın hazırladığı yönetmelik ile oluşturulan 'Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'nun gelen şikayetler üzerine gerekli işlemleri yapacağını söyleyen Karasu, aşırı fiyat artışı yapan işletmelerin döviz kurları düşmesine rağmen fiyatlarını düşürmedikleri takdirde belirlenen miktarlarda idari para cezası ödemek zorunda kalabileceklerini kaydetti.

 

dolar kuru fiyat düşürmeyen market idari para cezası Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu şikayet