Full time (tam zamanlı) çalışma ne demek? Part time ile full time arasındaki fark nedir?

TAKİP ET

İş hayatımızda veya gündelik yaşantımızın illaki bir yerinde tam zamanlı ile part time çalışma ifadelerini işitmişizdir. Birçok kişi tarafından yanlış bilinen bu terimlerin ne anlama geldiği ile ilgili detayları haberimizden bulabilirsiniz. İşte detaylar…

Reklam
Reklam

İşe atıldığımızda karşımıza iki farklı seçenek çıkmaktadır. Bunlar haftanın büyük kısmını geçirdiğimiz tam zamanlı iş ve haftanın belirli bir zamanını geçirdiğimiz yarı zamanlı iş olarak adlandırılmaktadır. Peki bu ikisi arasındaki fark nedir. Hangi durumlarda tam zamanlı hangi durumlarda part time işçi olunur?

 

Tam zamanlı çalışmanın anlamı nedir?

Peki devamlı bir şekilde çalışmanın anlamı nedir? 4857 Sayılı Kanunda yer alan madde; bir hizmet esnasına bağlı olarak çalışmakta olan bireylerin haftada çalışma süresinin herhangi bir aksi durumun belirtilmemesi nedeniyle maksimum 45 saat olduğu bildirilmiştir. Lakin bir çalışma biçiminin tam zamanlı hali ki bir diğer adıyla bu durum full time çalışmaktır; kişinin haftalık 45 saatlik çalışma durumunu doldurmaması gerekmektedir. Bu kapsamda tam zamanlı çalışmanın anlamı haftalık 30 saatin üstünde çalışılmasıdır. Aşağıda da ayrıntılı olarak bahsedeceğimiz üzere part time yani; belirli bir süre yarı zamanlı çalışma ise 30 saati geçmeyen çalışma biçimidir. Burada işletmelerin yaptığı sözleşmeler önemlidir. Eğer bir işletme 45 saatin üzerinde çalışmanızı isterse bunu sözleşmede belirtmelidir.

 

Tam zamanlı çalışmanın saati nedir?

4857 Sayılı iş Kanunu kapsamında haftalık çalışmanın zamanı maksimum 45 saattir. Lakin tam zamanlı çalışanların durumu farklıdır. İş Kanunu kapsamında haftalık 30 saatin altında çalışma süreleri part time olarak kabul görürken 30 saatin üstünde yer alan çalışma saatleri tam zamanlı çalışma olarak kabul edilmektedir.

 

Tam zamanlı çalışmanın süresi bir günde kaç saat?

İş Kanunu kapsamında haftalık çalışma saatleri (sözleşmede herhangi bir aksi durum belirtilmediyse) 45 saat olmaktadır. Yani bunun karşılığı hesaplandığında günlük süre 7,5 saatlik bir kısma denk gelmektedir.

 

Çalışma saatleri ise işyerinde yer alan kişilerin ve yetkililerin durumlarına göre belirlenmektedir. Tam zamanlı çalışmaların Kanun kapsamında belirlenmiş bir başlangıç ya da bitiş saatleri bulunmamaktadır. Bu nedenle iş yerinin çalışanlarına göre bu saatleri belirlemesi gerekmektedir.

 

Part time çalışmanın anlamı nedir?

Peki yarı zamanlı çalışma ne oluyor? Part time çalışmanın Türkçe dilindeki anlamı yarı zamanlı çalışmadır. Yani çalışan bireyin belirli bir süre zarfında kısmen çalışmasıdır. 4857 Sayılı İş Kanunu kapsamında bir çalışanın part time çalışan olarak adlandırılabilmesi için; kişinin haftada yalnızca 30 saat ve 30 saatin altında çalışması gerekmektedir. Bunun dışında 30 saatten fazla çalışan kişiler tam zamanlı yani full time çalışan olarak adlandırılacaktır. Bireyler 30 saatin üzerinde çalıştıkları taktirde bu iş anlayışı part time, kısmen çalışma anlamında nitelendirilemez.

 

full time part time full time part time çalışma