Geçici kimlik belgesi nasıl alınır? Geçici kimlik belgesi nerelerde geçerli?

TAKİP ET

Kimliğini kaybeden ya da yeni kimlik başvurusu yapan kişilere kısa süreliğine geçici kimlik belgesi verilmektedir. Peki geçici kimlik belgesi nasıl alınır? Geçici kimlik belgesi nerelerde geçerli? İşte ayrıntılar.

Reklam
Reklam

Kimliğini yenilemek isteyen ve bu süreç içerisinde sorun yaşamamak adına geçici kimlik belgesi alınabilmektedir. Yeni kimliğiniz elinize ulaşmadan önce geçici kimlik alarak gerekli işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca geçici kimlik alma hakkı, kişilerin yalnızca yeni kimlik başvurusu yapan kişiler için geçerlidir. 

Geçici kimlik belgesi nedir?
Geçici kimlik belgesi, yeni kimlik için başvuru yapan ve kimlik teslim edilene kadar kimliksiz kalan vatandaşlara verilen kimlik yerine geçen belgedir. Bu belge aynı zamanda bir nedenden dolayı kimliğini kaybeden kişilere de başvuruları doğrultusunda verilmektedir.

Geçici kimlik belgesi nasıl alınır?
Geçici kimlik belgesi, belirli nedenlerden dolayı kimliksiz kalan vatandaşlar tarafından alınmaktadır. Bu kişilerin başvuru yaptıkları Nüfus Müdürlüklerinden geçici kimlik belgesi alma hakkı bulunmaktadır. Bunun yanında kimliksiz gezmenin de cezası bulunmaktadır. 
Banka işlemleriniz ve diğer birçok işlem için geçici kimlik belgenizi kimlik belgeniz yerine kullanabilirsiniz.

Geçici kimlik belgesi ile HES kodu nasıl alınır?
Normal şartlarda kimlik bilgileriyle alınan HES kodu, kimliği olmayan vatandaşlar için geçici kimlik belgesi ile de alınabilmektedir. Bunun için aralarında boşluk bırakarak HES KİMLİK NO GEÇİCİ KİMLİK BELGE NO SON 4 HANE GEÇERLİLİK SÜRESİ bilgileri yazılarak 2023’e kısa mesaj gönderilmelidir. Mesaj gönderildikten kısa süre sonra HES kodu bilgileri ilgili telefon numarasına gönderilmektedir. 

Geçici kimlik belgesi almak için gerekli evraklar nelerdir?
Yeni kimlik belgesi alabilmek için gerekli evraklar şunlardır:
Umuma mahsus pasaport, T.C. kimlik kartı, nüfus cüzdanı ya da geçici kimlik belgesi. Son 6 ay içerisinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf
Hususi damgalı pasaport, T.C. kimlik kartı, nüfus cüzdanı ya da geçici kimlik belgesi
Hizmet damgalı pasaport, T.C. kimlik kartı, nüfus cüzdanı ya da geçici kimlik belgesi.

Geçici kimlik belgesiyle sınava girilir mi?
Geçici kimlik belgesi gerçek kimliğin yerine geçtiği için her yerde kullanılabilmektedir. Bu kapsamda sınava girecek olan vatandaşlar da geçici kimlik belgeleriyle birlikte sınavlara girebilirler. Ayrıca bu belge noter gibi resmi işlemlerin yapılabileceği yerlerde de geçerli olmaktadır.
 

geçici kimlik belgesi nasıl alınır geçici kimlik belgesi nerelerde geçer