Gelir belgesi nedir? Gelir belgesi nereden ve nasıl alınır?

TAKİP ET

Bazı durumlarda kişilerden gelir belgesi istenilmektedir. Bazı durumlarda gerekli olan bu belgenin nereden ve nasıl alındığı ise merak edilmektedir. Birçok kişi gelir belgesinin nereden ve nasıl alınacağını araştırıyor. Peki, gelir belgesi nedir? Gelir belgesi nereden ve nasıl alınır? İşte detaylar...

Reklam
Reklam

Gelir belgesi, bireylerin aylık kazançlarının ifade edildiği belgeye verilen isimdir. Gelir belgesinin diğer bir adı ise aile gelir belgesi olarak bilinmektedir. Gelir belgeleri her kişi için ayrı oluşturulmaktadır ve kişinin geliri hakkında bilgi vermektedir. Resmi bir kazancı olan her kişinin gelir belgesini talep etmeye hakkı vardır.  

Bankalara kredi ya da kredi başvurusu gibi bazı durumlarda kişilerden gelir belgesi istenilmektedir. Böyle durumlarda ise kişiler gelir belgesinin nereden ve nasıl alacağını sorgulamaktadır. 

Gelir belgesi nereden alınabilir? 

Kişinin çalışma durumuna göre gelir belgesi alma şekilleri değişiklik gösterebilmektedir. Gelir belgesi şu şekillerde alınır; 

SGK çalışanları, çalıştıkları kurumlardan talep edebilirler. 

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kişiler www.türkiye.gov.tr adresinden e-bordro sisteminden kolaylıkla alabilirler.  

BAĞKUR çalışanları serbest meslek çalışanı olduğu için gelirlerinin gösterildiği vergi levhaları gelir belgesi niteliğindedir.  

Emekli olan vatandaşların da kamu çalışanları gibi e-Devletten gelir belgelerini alabilmeleri olacaktır. 

Gelir belgesi nasıl alınır? 

E-Devlet sistemi üzerinden gelir belgesi alma işlemi oldukça kolaydır. Bu işlemi gerçekleştirmek için birkaç adımı tamamlamak gerekmektedir.  

Öncelikle e-Devlet sistemine T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılır. (Eğer e-Devlet şifreniz yok ise en yakın PTT şubesinden talep edebilirsiniz.) 

Giriş yaptığınız zaman karşınıza birkaç seçenek çıkacaktır. Burada “Kurumlar” seçeneğine tıklayın.  

Ardından karşınıza gelen sayfada “Hazine ve Maliye Bakanlığı”nı bulun ve seçiniz. 

Bakanlık seçildiği zaman sayfada yer alan E-Bordro sistemine giriş yapınız.  

Açılan sayfadan ay ve yıl seçilerek belge çıkartılır. 

gelir belgesi gelir belgesi nedir gelir belgesi nasıl alınır gelir belgesi nereden alınır aile gelirbelgesi aile gelir belgesi nedir e devlet