Gelir vergisi nasıl hesaplanır? Gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

TAKİP ET

Gelir vergisi, mülk sahiplerini yakından ilgilendiren bir konu olarak gündemde yer almaktadır. Kendilerinin sahip olduğu mülkten elde eden vatandaşlar bu gelirin bir kısmını, devlete gelir vergisi olarak vermektedir. Yılın belirli aylarında ve alınan kira gelirlerine göre, belirli oranlarda devlete beyanneme şeklinde verilmektedir. Peki, gelir vergisi nedir? Gelir vergisi nasıl hesaplanır? İşte yanıtı…

Reklam
Reklam

Son zamanlarda vatandaşlar gelir vergisi hakkında araştırma yapmaktadır. Üzerinize kayıtlı olan maldan elde edilen gelirin bir kısmının devlete verilmesi olan gelir vergisi yılın belirli zamanlarında verilmektedir. Peki, gelir vergisi nedir? Gelir vergisi nasıl hesaplanır? İşte yanıtı haberimizde…

 

Gelir Vergisi Nedir?

Gelir vergisi, tapulu bir şekilde üzerine kayıtlı olan ve bu tapulu olan maldan elde etmiş olduğu gelirin bir kısmının ve belli oranda devlete verilmesine denir. Gelir vergisi verecek kadar mala sahip olan kişiler ise, muhasebeci yardımı ile ne kadar gelir vergisi vermesi gerektiğini kendilerine hesaplatarak, devlete olan borcunu ödemiş olmaktadır. 

 

Gelir Vergisine Ait Olan Beyanname Ne Zaman Verilmektedir?

Gelir vergisi işlemi bir beyanname üzerinden yapılır. Yılda iki sefer verilen gelir vergisi, taksit halinde verilmektedir. Bu şekilde mal sahiplerinin devlete vermekle yükümlü olduğu vergide daha kolay şekilde verilmesini sağlamaktadır. Beyanname ise muhasebeci tarafından oluşturulmakta ve ilgili kurumlara nakit para ile beraber, yollanmaktadır.

 

Gelir Vergisinin Hesaplanması Nasıl Olmaktadır?

Gelir vergisi tutarına matrah denmektedir. Gelir vergisinin hesaplanması ise, sahip olduğunuz gelirin bu matrah ile gelir vergisi oranın çarpılması sonucu ortaya çıkmaktadır. Gelir vergisinin hesaplanması gelirin artış göstermesi sonucu oranın yükselmesi ile orantılı bir şekilde artış gösterir.  Maliye Bakanlığının her yıl olarak matrahlara ilişkin belirlemiş olduğu gelir vergisi oranında değişiklik olmaktadır. Mal sahibi kişiler ise, bakanlığının belirlemiş olduğu oranlara tabi olarak, sahip olduğu mülklerin gelir vergilerini, istenilen oranlarda vermektedirler. Bakanlığın dilimler halinde yayınladığı bu gelir vergisi oranı tabloları, net bir şekilde belirlenmiştir. 

Hesaplama işlemi ise şu şekilde yapılmaktadır;

Yıl içerisinde oluşan matrahların toplanması sonucunda, verilecek vergi dilimi oranları belirlenir.

Belirlenmiş olan vergi dilimlerinin oranları, belli rakam üzerinden sabit kalmaktadır.

Bazı rakamlar üzerinden ise oranlar değişir ve ona göre vergilendirilir.

En az oran ise %15 oranında olmaktadır ve bu oranın karşılığına denk gelecek olan gelir vergisi tutarı ise 13.000 tl tutarında olmaktadır. Minimum tutar bu rakam olmak ile beraber, daha fazla gelire sahip iseniz bu oran, %35 oranına kadar yükselmektedir. Beyanname ise gelirinizin ne kadar olduğuna göre belirlenmekte ve bakanlığa ibraz edilmektedir.

 

Gelir Vergisi Hesaplama Örnekleri Nasıldır?

Gelir vergisinin nasıl hesaplandığı merak edilmektedir. Bu konuya örnek ile açıklık getirmek daha kolay anlaşılmasını sağlayacaktır. Örnek olarak bir yıl içerisinde toplam olarak 2000 TL tutarında bir gelire sahip olduğumuzu düşünelim. Bu gelirin ise yıl içerisinde 600 TL’nin gider olduğunu düşünelim. Elde ettiğiniz KDV harici gelir tutarınızın, giden masraftan çıkartırsak, geriye kalan 1400 TL tutarındaki rakam ise, karınız olacaktır ve gelir vergisi matrahınız olarak hesaplanması gereken tutar olacaktır. 

Bu tutar eğer bakanlığın sizlere belirttiği rakam yani 13.000 TL tutarında olursa, devlete ödeyeceğiniz gelir vergisi orana %15 oranında olacaktır. KDV’siz sahip olduğunuz gelirinizden, giderinizi çıkarttığınızda ortaya çıkan karınızın %15 oranında hesaplanması, sizin devlete vermeniz gereken gelir vergisi olacağını söyleyebiliriz. Oldukça kolay olan bu hesaplamayı, normal bir insan muhasebeciye ihtiyaç duymadan yapabilmektedir. 

Gelirinizin ve giderinizin tutarını net olarak belgeler ile ortaya koymanız ise, bu hususta oldukça önemlidir. Kira gelirlerinizin bankaya yatması ve sahip olduğunuz gelirinizin tutarının bakanlığın belirlemiş olduğu 13.000 TL rakamdan az olması ile, %15 oranında gelir vergisi hesaplamasına tabi tutulacaksınız.

 

Gelir Vergisi Geç Ödenirse Ne Gibi İşlemler Uygulanır?

Sahip olduğunuz mülk veya iş yerine ait gelirlerinizin vergisini, devletin size belirlemiş olduğu aylarda beyan etmeniz önemlidir. Bu ayların geçmesi durumunda ise, cezai işlem tarafınıza uygulanacaktır. Eğer tarihleri net olarak bilmiyorsanız ve takip etmekte zorlanıyorsanız, bir muhasebeciden yardım almanız ve sizin yerine gelir verginizi takip etmesi sizin açınızdan önemlidir. Yılın Mart ve Temmuz aylarında iki taksit şeklinde ödenen gelir vergisini unutulabilmektedir. 

gelir vergisi gelir vergisi nasıl hesaplanır gelir vergisi nedir