Genç girişimci hibe desteği başvurusu nasıl yapılır? KOSGEB hibe desteği

TAKİP ET

KOSGEB, ekonomik kalkınmanın yanı sıra girişimciliği de desteklemeye devam ediyor. Bu amaç doğrultusunda genç girişimcilere hibe desteği sağlıyor. Peki genç girişimci hibe desteğine nasıl başvurulur? İşte konuya ilişkin detaylar...

Reklam
Reklam

KOSGEB, ekonomik kalkınmayı desteklerken bunun yanı sıra girişimciliği yaygınlaştırmak için genç girişimcilere hibe desteği veriyor. Genç girişimci hibe desteği iş planlarını ödüllendirirken uygulamalı eğitimlerle işlere yön vermeye çalışıyor. KOSGEB destek ve hizmet başvuru işlemleri için e-devlet üzerinden rahatlıkla işlem yapabilirsiniz. Tüm işlemlerinizi ücretsiz gerçekleştirebilirsiniz.
Genç girişimci desteği nedir?
Genç girişimci desteği, sermayesi olmadan iş yeri açmak isteyen ya da mevcut işini geliştirmek isteyen kişiler için hazırlanmıştır. Genç girişimci desteği paketinin içerisinde geri ödemesiz hibe ve faizsiz kredi avantajları yer almaktadır. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı KOSGEB, piyasa ihtiyaçları kapsamında zenginleştirdiği destekleri 2022 yılı içerisinde 60 bin TL limite kadar yükseltti.
KOSGEB hibe destek ödemelerinin yapıldığı sektörler arasında genç girişimcilerin tercihleri şunlardır:
Perakende ve toptan ticaret, Kuaför ve Güzellik Salonu faaliyetleri, bilgi ve iletişim, danışmanlık, tercüme ve reklam çalışmaları, yiyecek hizmetleri, aracı ve destek faaliyetleri üzerinde yoğunlaşmıştır.
Genç girişimci desteğinden kimler yararlanabilir?
Bahsettiğimiz bu destekten yararlanmanın ilk şartı yaş sınırlamasıdır. Bu destekten yararlanmak isteyen kişilerin yaşı 18-29 yaş aralığında olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra yeni girişimciler daha önceden herhangi bir ticari faaliyeti ortaklık yapmamış olmalıdır. Ayrıca ilk kez şirket açıyorsa destek türlerine uygun başvuru işlemi başlatabilir.
Bu destekten aşağıdaki kişiler yararlanabilir:
Gelir Vergisi Kanunu kapsamında kazanç istisnası olanlar, 4B bağ-kur kapsamında 01.06 2018 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olan kişiler, ticari veya serbest meslek faaliyetleri doğrultusunda ilk kez mükellefiyet açanlar, şahıs şirketi ya da adi ortaklık kuranlar bir yıl boyunca bağ-kur prim desteği almaya hak kazanır.
Bahsi geçen tarihten daha önce işe başlamış kişiler, başka bir şirkette ortaklığı bulunan kişiler, daha önceden vergi mükellefi olmuş ya da kapatmış kişiler, anonim ya da Limited Şirketler sunulan destekten faydalanamamaktadır.
KOSGEB genç girişimci hibe desteği şartları nelerdir?
Sunulan fırsatlar arasında en fazla ilgi gören paket genç girişimci bağ-kur prim desteğidir. Kendi işinin patronu olmak isteyen kişileri destekleyen teşvik, yüksek vergi ve sigorta maliyetlerinin ürkütücü olmasını engelleyerek harekete geçirici bir motivasyon haline dönüştürmektedir. Hibe desteği 18-29 yaş arasındaki kişiler için geçerlidir. Bu destek hem ekonomi kalkındırmak için hem de istihdam sorununa bir çözüm bulmak için oldukça önemli bir destektir.
Genç girişimci kredisi nasıl alınır?
Bahsettiğimiz destekten faydalanmak isteyen kişiler başvuru yapmadan önce şirket kuruluş ve iş başlama tarihine dikkat etmelidir. Eğer ki başvuru esnasında şirket kuruluş tarihinden daha önce kredi başvuru sahibi ya da ortaklarına ait kayıt dışı bir gelir tespit edilirse cezai işlemin yanı sıra genç girişimci desteğinin haksız kullanımı sebebiyle iade talebi oluşturulur.
E-devlet kapısı üzerinden;
1) Bilgi edinme başvurusu,
2) Girişimci destek programı başvurusu,
3) Teknik danışmanlık başvurusu gibi ihtiyaçlar karşılanmaktadır.
Bahsettiğimiz hibeden yararlanmak isteyen girişimciler öncelikle eğitimlerini başarı ile tamamlamalıdır. Daha sonra şirket kurulumunu eksiksiz yapması gerekir, iş planı hazırlaması ve KOSGEB jürisine anlatarak onay alması gerekmektedir. İnteraktif Vergi Dairesi hizmetleri aracılığı ile hazırlanacak olan başvuru dilekçesi ön çalışmada tamamlanabilir.
Genç girişimci istisnası nedir?
Genç girişimci istisnası adlı uygulama 2022 yılında faaliyete başlayacaktır. Bu kapsamda yeni yılda başlayacak olan teşvik 3 vergilendirme dönemi süresince elde edilen toplam kazancı uygulanacak. Gelir vergisinden muaf tutulması uygun bulunan tutar 75 bin TL'dir.
Bunların yanı sıra bilinmesi gereken bir diğer nokta ise genç girişimci bağ-kur primleri 2022 yılı içinde 1 yıl boyunca Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacak.
Bahsettiğimiz genç girişimci istisnasından yararlanmak isteyen kişilerin ilk defa şirket kurmuş olmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra 18-29 yaş arasında olmaları gerekmektedir. Önümüzdeki yıl şirket kuracak olan Genç Girişimciler 2022 ve 2023 yılları için çıkacak gelir vergisi matrahından da muaf tutulacaklar. Ayriyeten bağ-kur prim masrafları da devlet tarafından karşılanacak.
Genç girişimci bağ-kur desteği
Genç girişimci bağ-kur desteğinin süresi 12 aydır. 2022 yılı için geçerli olan en düşük bağ-kur priminin 1.054,32 TL olduğu düşünüldü takdirde yıllık totalde 12.651,84 TL'lik zorunlu harcama şirket kasasından çıkmayacak manasına gelmektedir.
Bahsettiğimiz genç girişimci desteğinden faydalanan vergi mükellefi olan kişiler şirketlerini kurdukları tarihten itibaren üç yıl boyunca 75 bin TL'ye kadar elde edilen gelir vergisinden muaf tutulmaktadırlar. Bu sayede hem gençlerin yolu açılır hem de ekonomi canlı tutulmaya çalışılır.
Genç girişimcilerin vergi muafiyeti
KOSGEB tarafından hazırlanan bu vergi muafiyeti kendi işini kurmak isteyen girişimciler için teşvik aracıdır. Eğitim hayatının tamamlanmasından sonra elde edilen bilgi ve birikim aynı zamanda donanım serbest piyasa entegre olmak isteyen gençlere rahat bir nefes almayı hedefler.
- 3 yıl süresince sunulan vergi muafiyeti
- Toplam 75 bin TL'lik iş hacmi için geçerlidir.
Genç girişimci hibe desteği başvurusu nasıl yapılır?
Yukarıda bilgilendirilmesini yaptığımız hibe desteği başvurusu interaktif vergi dairesi üzerinden yapılmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sayfası üzerindeki uygulamalara e-devlet Kapısı'ndan ulaşılabilir.
Mali müşavirden alınan destekle şirket kuruluş ve dilekçesi ile başvuru işlemleri eksiksiz ve hızlı bir şekilde tamamlanmaktadır. İşlemler olumlu sonuçlandığı takdirde genç girişimci hibe desteği alınabilir.
Onay yazısı ilgili adrese teslim edildikten sonra SGK Genel Müdürlüğü bağ-kur sigortalı tescil servisi üzerinden prim ödeme desteği alınabilir. Bilgiler piyasa şartlarına göre güncellenerek en yetkili ağız konusunda uzman bir mali müşavir olacaktır.
1)Genç girişimci yaş sınırı kaç?
Bahsettiğimiz bu destekten faydalanmak isteyen kişiler 18 yaşını doldurmamış olmalı bunun yanı sıra 30 yaşına girmemiş olmalıdır. Dolayısı ile 18-29 yaş aralığında olmalıdırlar.
2) Kadın genç girişimci desteği ne kadar?
Kadınlara verilen genç girişimci destekleri farklı paketler doğrultusunda değişiklik gösterebilmektedir. Kadın girişimciler için KOSGEB ve devlet destekli teşvikler arasında en popüleri Uygulamalı Girişimcilik ve İş Geliştirme desteğidir.
Tüm bunların yanı sıra KOSGEB dışında kadınlara ve genç girişimcilere teşvik veren başka kurumlarda vardır. Bu kurumlar Sosyal Yardımlaşma Vakfı, İŞKUR, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu. Ayrıca Halkbank kadın girişimcilere sıfır faizli esnaf kredisi de vermektedir.
3) Erkek genç girişimci desteği ne kadar?
Erkek Genç Girişimciler bağ-kur prim destek tutarı 2022 yılı için 12.651,84 TL'dir. Belirtilmiş istisnaların 2022 yılı içinde devam etmesi beklenirken vergi muafiyeti ile beraber hayata atılan kişilerin ve iş kurarak istihdam sağlamaya çalışan gençlerin kazanç elde etmeye başlayana kadar harcamalarında bu destekler fayda sağlayabilir.
4) Faizsiz genç girişimci kredisi veriliyor mu?
30 yaşından gün almamış kişiler KOSGEB tarafından verilen faizsiz destek kredilerinden faydalanabilir. Onaylanan projeler için Halkbank’a başvurulmalıdır. 100 bin TL'ye kadar faizsiz kredi uygulaması KOSGEB de Halkbank işbirliği sayesinde sağlanmaktadır.

kosgeb genç girişimci hibe desteği