Genç girişimci vergi muafiyeti nedir? Genç girişimci vergi muafiyeti şartları nelerdir?

TAKİP ET

Girişimci olmanın hayalini kuran gençler genç girişimci vergi muafiyetini gündemlerine taşımış durumda. Peki genç girişimci vergi muafiyeti nedir? Genç girişimci vergi muafiyeti şartları nelerdir? Yanıtları haberimizde...

Reklam
Reklam

Türkiye’de yeni bir işletme açarak girişimcilik hayatına atılmak isteyen binlerce genç girişimci adayı bulunuyor. Yeni bir işletme açarken kendilerinden alınan vergilerin ağırlığını azaltmak isteyen gençler genç girişimci vergi muafiyeti konusunu gündemlerine taşımış durumda. Bir çok genç girişimci adayı genç girişimci vergi muafiyetinin ne olduğunu ve şartlarını öğrenmek için arama motorları üzerinden yoğun bir araştırma yapıyor. Peki  genç girişimci vergi muafiyeti nedir? Genç girişimci vergi muafiyeti şartları nelerdir?
Genç Girişimci Vergi Muafiyeti Nedir?

Yeni bir iş kurarak girişimcilik hayatına adım atan gençler için 193 sayılı Gelir Vergi Kanunu uyarınca vergi teşviki getirilmiştir. Buna göre gençleri girişimciliğe özendirmek amacıyla 3 yıl için yaklaşık 75 bin TL’lik gelir vergisinden muaf olma fırsatı genç girişimcilere sağlanmıştır. Genç girişimci vergi muafiyetinden ilk kez gelir vergisi mükellefi olan ve 29 yaşını aşmamış olan kişiler yararlanabiliyor. Bu fırsat üç vergi dönemi için geçerli olacak olup belirtilen şartları sağlamayan kişiler genç girişimci vergi muafiyetinden yararlanamayacak. 
Genç Girişimci Vergi Muafiyeti Şartları Nelerdir?

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu kapsamında bulunan genç girişimci vergi muafiyetinden yararlanmak isteyen genç girişimci adaylarının karşılamaları gereken bazı şartlar bulunmaktadır. İşte o şartlar:
- İşe başlangıç tarihinin kanuni süre içerisinde bildirilmiş olması,
- Kişinin kendi işinde bilfiil çalışıyor olması ya da işin kendisi tarafından idare ediliyor olması,
- Eğer var ise ortakların da işe başlama tarihi itibariyle gerekli tüm şartları taşıyor olması,
- Devralınan bir işletme ile faaliyet yapılacaksa bunun üçüncü dereceye kadar olan hısımlardan devralınmamış olması,
- Halihazırda mevcut olan bir işletmeye sonradan dahil olunmaması genç girişimci vergi muafyeti şartlarından bazılarıdır.
Genç Girişimci Vergi Muafiyetine Nasıl Başvuru Yapılır?
Gerekli şartları sağlayan kişiler genç girişimci vergi muafiyeti fırsatından yararlanabilmektedir. Genç girişimci vergi muafiyetinden yararlanmak isteyen genç girişimci adaylarının girişimci dilekçesi ve ‘’Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnası’’ belgeleriyle beraber bulundukları yere en yakın il sosyal güvenlik müdürlüğüne müracaat ederek bu belgeleri oraya teslim etmeleri gerekmektedir. 
Genç girişimci vergi muafiyetinden yararlanmak için bazı özel durumlara sahip olan girişimci adaylarının da başvuruları kabul edilmektedir. İşte genç girişimci vergi muafiyetinden yararlanmak için gereken özel durumlardan bazıları:
- Faaliyetin ortaklık olarak yürütülmesi söz konusuysa, adi ortaklık ya da şahıs şirketi içinde bulunan ortak olan mükelleflerin hepsi ayrı ayrı gerekli şartları taşımaları gerekmektedir.
- İşletmenin devralınması söz konusuysa, vergi muafiyetinden yararlanabilmek için devralınan işletmenin ya da mesleki faaliyetin kişinin üçüncü dereceye kadar kan ya da kayın hısımlarından olmaması gerekmektedir.
- Ölümden dolayı eş ve çocuklar tarafından mesleki faaliyetin ya da işletmenin devralınması söz konusuysa, ölmüş olan mükellefin muafiyetten yararlanıp yararlanmadığında bakılmadan, devralmış olan eş ve çocuklar gerekli şartları taşımaları halinde muafiyetten üç vergilendirme dönemi boyunca faydalanabilmektedirler. 
- Mevcut bir işletmeye ya da mesleki faaliyete sonradan ortak olma durumu söz konusu olduğunda, bu kişiler gerekli şartları taşıyor olsalar dahi muafiyetten yararlanamamaktadırlar.
- İşletmenin ya da mesleki faaliyetin terki söz konusuysa, ter edilene kadar olan süreçte muafiyetten yararlanılır. Terk sonrası tekrardan faaliyete başlanmak istendiğinde ise ilk kez mükellef olma şartı artık yerine getirilemediği için muafiyet devam etmeyecek ya da yeniden başlamayacaktır.
- Vergi muafiyetinden yararlanan genç girişimcinin faaliyet konusunu değiştirmesi söz konusu olduğunda, kalan süresi bitene kadar muafiyet durumundan yararlanmaya devam edebilecektir.
Yukarıda belirtilen özel şartlar görüldüğü üzere nadiren oluşan durumlardır. Yani genç girişimci vergi muafiyetinden yararlanmayı düşünen genç girişimci adaylarının genel şartları taşıması ve gerekli eğitimleri almış olması muafiyetten yararlanma olasılıklarını daha yukarıya çekecektir. 29 yaşından aşağıda bulunanlar ve girişimcilik için gerekli bilgilere, belgelere ve eğitimlere sahip olan her girişimci adayının genç girişimci vergi muafiyetinden yararlanması mümkün olacaktır. KOSGEB başta olmak üzere pek çok devlet kurumu girişimci olmak isteyen gençlere çeşitli hibe destekleri sunmaktadır. Bu desteklerin de kendisine özel şartları olacağından kişilerin internet üzerinden bu kurumların destekleri için gereken şartları araştırmaları yerinde olacaktır. 

Genç girişimci vergi muafiyeti 2021 vergi muafiyeti