Genel iskan nedir, nasıl sorgulanır? 2021 ferdi iskan sorgulama işlemleri

TAKİP ET

Tapu ile ilgili işlemler yapmak isteyen vatandaşlar 2021 ferdi iskan sorgulama işlemlerini internet üzerinden internet üzerinden araştırma yapıyor. Peki genel iskan nedir, nasıl sorgulanır? Cevabı haberimizde...

Reklam
Reklam

Kırsal alanlar başta olmak üzere pek çok yerdeki tapu işlemleri konusunda sorun yaşamak isteyen insanlar genel iskan ve ferdi iskan terimlerini gündeminin üst basamaklarına taşımış durumda. Bir çok insan ferdi iskan sorgulama işlemlerinin nasıl yapıldığını öğrenmek için arama motorları üzerinden araştırmalarına devam ediyor. Genel iskanın anlamı ve nasıl sorgulandığı da arama motorlarına en çok yazılan terimler arasında yer alıyor. Peki genel iskan nedir, nasıl sorgulanır?
Genel İskan Nedir, Nasıl Sorgulanır?
İnşaatı tamamlanmış bir yapının talimatlara uygun olduğunu kanıtlayan belgeeye genel iskan adı verilmektedir. Genel iskanı almak isteyen kişilerin bulundukları yerin belediyesinin İmar Müdürlüğü’ne müracaat etmesi gerekiyor. Genel iskanın dışında bir başka yapı kullanma belgesi olan ferdi iskan bağımsız olarak bulunan bir bölgenin kullanımına izin  verilmesi anlamına gelen bir belge niteliği taşımaktadır. Ferdi iskanı kullanacak olan kişinin sahip olduğu alanın metre karesi hesaplanır. Hesaplanma sonucunda belediye yetkilileri müteahhitlere gerekli olan onayları verir ve yapıların inşaatı başlar.
Ferdi iskanın bulunması bir kişi için önemlidir. Ferdi iskanın olmamaası durumunda yapıda çıkacak sorunlar sebebiyle yapıyı inşaat eden müteahhitlerin sorumlu tutulması mümkün değildir.
Ferdi İskan Almak İçin Gereken Belgeler Hangileri?
Ferdi iskan almak isteyen kişiler İmar ve Şehircilik Müdürlükleri’ne bazı belgelerle birlikte başvuru yapmak zorundadır. İşte gerekli olan o belgeler:
- Söz konusu bağımsız alanın tapu fotokopisi
- Belediye Gelirler Müdürlüğü’nden alınan bağımsız alanın borcunun olmadığına dair belge
- Talebi gösteren dilekçenin istenmesi
- Bağlı olduğu bölgenin vergi dairesinden alınan Bağımsız alana ait ilişik kesme belgesi
- İskân harçlarının, katılım payları ve beraberinde emlak vergisinin ödendiğine dair dekontlar ferdi iskan için istenen belgeler arasında bulunuyor. 
Genel iskan ile ferdi iskanının alınıp alınmadığının anlaşılması için bazı durumlar söz konusudur. Genel iskan belgesi yapının bulunduğu yerin belediyesi tarafından verilen bir belgedir. Ferdi iskan belgesi ise İmar ve Şehircilik Müdürlükleri tarafından verilen bir belgedir. 
İskan sorgulamak için tıklayınız

ferdi iskan genel iskan