Genel Sağlık Sigortası için gereken şartları nelerdir? GSS zorunlulukları

TAKİP ET

Genel Sağlık Sigortası olarak bilinen GSS'nin ne olduğu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Genel Sağlık Sigortası yaptırmak için şartların neler olduğu da merak edilen konular arasında yer alıyor. İşte konuya ilişkin detaylar...

Reklam
Reklam

GSS’nin ne olduğunu, hangi şartlarda geçerli olduğunu merak eden vatandaşlar konuya ilişkin araştırma yapıyorlar. Genel Sağlık Sigortası olarak bilinen GSS, vatandaşların sağlık sisteminden daha iyi faydalanabilmeleri için vardır. 18 yaşını doldurmuş bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları GSS’yi yaptırmak zorundadır. 

Genel Sağlık Sigortası'nın ne olduğu vatandaşlar tarafından oldukça merak edilen konular arasında yer alıyor. GSS olarak bilinen Genel Sağlık Sigortası yaptırmak isteyenler hangi şartların yerine getirilmesi gerektiğini de merak ediyor. Yapılan son afla birlikte gündeme tekrardan gelen GSS prim borcu sorgulama sayfasına nasıl bakıldığı da araştırılan konular arasında yer alıyor. İşte merak edilen soruların cevabı...

Genel Sağlık Sigortası şartları nelerdir?

Halk arasında bilinen ismi GSS olan Genel Sağlık Sigortası'nın amacı yurttaşların genel sağlık hizmetinden yararlanmasına fayda etmektir. Sosyal devlet ilkesi gereği bu sigorta vatandaşın hastane masrafları yükünü azaltmak için vardır.

GSS yaptırmak zorunlu mudur?

GSS hizmetine 18 yaşını doldurmuş ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her vatandaş katılabilmektedir ve bu durum zorunludur.

Sağlık hizmeti şeklinde sunulan bakım ve yoğun bakım durumlarında tüm masraflar sigorta tarafından karşılanıyor. 18 yaşını doldurmuş olan herkes, herhangi bir işte çalışmıyor ya da sigortalı olmasa dahi kendileri dışında ödemesi ile bu hizmetten yararlanabilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar ise talep doğrultusunda bu hizmetten yararlanabilirler.

GSS’den yararlanmak için ne yapılmalı?

Ev halkında olan bir kişinin kişi başına düşen gelir, brüt asgari ücretin üçte birinden az olduğu takdirde (2029 TL/3 = 676 TL) GSS taksitlerini ödeme yapma zorunluluğu olmadan hizmetten yararlanabilmektedir. Kişi başı gelir miktarı 676 TL ile 2 bin 029 TL arasındakilerse asgari ücretin 3’te 1’ oranında yani % 12’sini yani 81 TL ödeme yaparak GSS’den yararlanabilmekte. Kazancı brüt asgari ücretle iki katı arasındaki vatandaşlar 243 lira Genel Sağlık Sigortası primi ödemesi gerekmektedir.

Kimler GSS prim borcu ödemelidir?

-Çalışmayan ve sigortası olmayan kişiler,

-Bakmakla yükümlü olunan bireyler olarak baba, anne, eş , çocuklar üzerinden sağlık güvencesi bulunmayan,

-SGK üzerinden emekli maaşı olmayan veya gelir almayan kişiler.

GSS prim borç sorgulama E-Devlet sisteminden yapılır mı?

GSS prim borcunuzun olup olmadığını öğrenmek için internet sayfasından yararlanabilirsiniz. E-devlet üzerinden bu işlemi kolaylıkla yapabilirsiniz.

GSS borcu olanlar sağlıktan yararlanabilir mi?

Kişinin GSS borçları 60 günden az ise, gelir testinin yaptırılmış olması ve gelir testi sonucunda 676,5 TL’den az gelir kazandıkları kanıtlanınca vatandaşın muayene olabilme hakkı vardır.

GSS nedir Genel Sağlık Sigotası GSS şartları