Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu Sorgulama İşlemi nasıl yapılır?

TAKİP ET

Genel Sağlık Sigortası prim borcu nedir? Genel Sağlık Sigortalı olma durumu nasıl öğrenilir? Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu nasıl öğrenilir? Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu ödenmezse ne olur? Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu nasıl ve nereden ödenir? Banka Şubelerinden GSS Borç Ödeme İşlemi yapılır mı? Herkes tarafından merak edilen konular arasında Genel Sağlık Sigortasının ne olduğu ve prim borcunun nasıl hesaplandığıyla beraber nasıl ödendiği merakla araştırılıyor.

Reklam
Reklam

Genel Sağlık Sigortası bütün vatandaşların sağlık hizmetlerinden eşit şekilde yararlanabilmeleri için oluşturulan bir sisteme verilen addır. 2021 yılı itibariyle zprunlu hale getirilen genel sağlık sigortası, herkes tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor. Vatandaşlar Genel Sağlık Sigortası borcunun nasıl sorgulandığını, nasıl silindiğini ve ödenmemesi sonucunda nelerin olacağıyla beraber bu borcun nasıl silindiğini merakla araştırıyorlar.

Genel Sağlık Sigortası prim borcu nedir?

Önceki yıllarda, genel sağlık sigortası uygulamasından önce pek çok farklı kapsamlar ve kurumlar bulunuyordu. Bu kurumlar kapsamında bulunan vatandaşlar, sadece kendi kurumlarından sağlık yönünde hizmet alabiliyorlardı. Bu sistemin değiştirilerek GSS’ye dönüştürülmesinin ardından herkes eşit sağlık hizmetlerinde yararlanmaya başladı. Bu kapsamda vatandaşlar bu prim borcunun nasıl hesaplandığını araştırmaya koyuldu. Sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmayan ve SGK’dan geliri bulunmayan 18 yaşını doldurmuş kişilerin, liseye gitmeleri durumunda 20 yaş, üniversiteye gitmeleri durumunda ise 25 yaşlarını doldurmuş ve ailesinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler arasında yer almayan bütün vatandaşların Genel Sağlık Sigortası borçları olmamaktadır. Bu durumlar kapsamına girmeyen herkesin Genel Sağlık Sigortası prim borçlarının ödenmesi gereklidir. Bu kişilerin gelir testi yaptırmaları ve bu testin sonucunda çıkan borcu ödemeleri gereklidir. Gelir testi yaptırmayan ve genel sağlık sigortasından faydalanan kişilerin de en yüksek primlerden borçlanmaları olmaktadır.

Genel Sağlık Sigortalı olma durumu nasıl öğrenilir?

Vatandaşlar Genel Sağlık Sigortalı olup olmadıklarını ve borçlarının olup olmadığını e-Devlet sistemi üzerinden şifreleriyle giriş yaparak öğrenebilirler. E-Devlet sisteminde GSS Borç Dökümü yazarak gelen sayfada Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama linkine ıklatarak sigortalı olup olmadıklarını öğrenebilirler.

Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu nasıl öğrenilir?

Genel Sağlık Sigortası Prim Borçlarını öğrenmek isteyen vatandaşlar;

E-devlet sistemine giriş yaparak,

GSS Borç Sorgulama yazarak,

Gelen ekranda prim borçlarını öğrenebilirler.

Bu gelen sayfada bütün prim borçlarının toplam tutarlarını ve ödeyecekleri süreyi öğrenebilirler.

Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu ödenmezse ne olur?

Genel Sağlık Sigortası borcu olan vatandaşlar bu borçlarını ödemedikleri süre içerisinde borçlarına faiz işletilir. Bunun ardından bu durumun devam etmesi sonucunda hak iptali oluşturulur. Bu duruma gelen vatandaşların herhangi bir şekilde sağlık sigortasından yararlanmaları mümkün olmayacaktır. Hak iptali yapılmadan önce ilgili kişiye birkaç defa borcun ödenmesi yönünde uyarılar yapılmaktadır. Eğer bu borç ödenmez ve dikkate alınmazsa borcu olan kişinin prim alması mümkün olmayacaktır. Genel Sağlık Sigortası prim borcuna her ay faiz eklenmektedir. Genel Sağlık Sigortası ve SGK prim alacaklıları arasında fark yoktur. SGK’nın istenmesi halinde ödenen GSS borçları haciz-icra yolu ile alımları yapılmaktadır.

T.C. Kimlik No ile Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu Sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Bağ-Kur, SSK kurumlarına bağlı olmayarak ve herhangi bir sosyal güvenceye sahip olmayan vatandaşlar için Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Sağlık Sigortası hizmeti sağlamaktadır. Herhangi bir durumdan dolayı sağlık güvencesi olmayan vatandaşlar bu hizmetten yararlanamamaktadır. Genel Sağlık Sigortası hizmetlerinden yararlanmak isteyen kişiler öncelikle bağlı oldukları şehirdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına giderek gelir testi yaptırarak bazı gereken evrakları vererek başvuru yapabilirler. Genel Sağlık Sigortası için başvuru yapılmasının ardından kişinin gelirine uygun bir borç çıkartılır. Bu yatırılması gereken primler yatırıldığı zaman Genel Sağlık Sigortası aracılığıyla sağlık hizmetlerinden yararlanmak mümkün olacaktır.

T.C. kimlik numarası ile e-Devlet sistemine giriş yaprak, e-Hizmetler sistemine girerek Sosyal Güvenlik Kurumuna tıklayarak alt kısımda yer alan borç sorgulama işlemleri gerçekleştirilebilir. Genel Sağlık Sigortası borç sorgulama işlemleri içinde hizmetler bölümünden GSS Tescil ve Prim Borcu sorgulaması yaparak bilgi edinilebilir.

Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu nasıl ve nereden ödenir?

Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu ödemek isteyen vatandaşlar;

e-Devlet ile GSS Borç ödemesi,

PTT şubelerinden ödeme,

SGK Kartı ile GSS prim borcu ödeme,

Banka şubelerinden ödeme yöntemleri ile ödeme yapabilirler.

SGK Kartı ile GSS Borç Ödeme işlemi nasıl yapılır?

SGK kartı ile GSS Prim borcu ödemek mümkündür. Aşağıdaki adımları takip ederek bilgi almak ve ödeme yapmak mümkündür.

İlk olarak SGK Kartı ile prim ödeme sistemine giriş yapın.

Ardından T.C. kimlik no ve e-Devlet şifreniz ile giriş yapın.

Sorgu bölümünde “diğer tahsilatlar” bölümünü seçin.

Sorgu bölümünde “GSS” menüsü üzerinden işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Ekranda yer alan borç tutarı, prim yatıran kişiye aittir.

Bu kısımda kredi kartı bilgilerinizin girişini yaparak ödeme yapabilirsiniz.

Yukarıdaki yöntemlerle sadece tek kişinin GSS borcu ödenebilir.

Banka Şubelerinden GSS Borç Ödeme İşlemi yapılır mı?

Genel Sağlık Sigortası borcu olan vatandaşlar aşağıdaki bankalardan borçlarını ödeyebilirler.

Vakıfbank

Halk Bankası

Ziraat Bankası

Türkiye İş Bankası

Garanti Bankası

Akbank

Burgan Bank

Yapı ve Kredi Bankası

TEB(Türkiye Ekonomi Bankası)

Yukarıda yer alan bankaları şubelerinden ve ATM’lerinden Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu ödemek mümkündür.

Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu nasıl silinir?

Genel Sağlık Sigortası borcunu silmek isteyen kişiler için pek çok yol vardır. Bunlardan birisi de SGK Müdürlüğüne itiraz etmektir. İtirazın ardından gelir testi başvurusu yapılır. Prim borcu olan vatandaşlar borçlarını taksitlendirebilir ve peşin olarak ödeme yapabilirler.

Genel Sağlık Sigortası Borcu Silmek için SGK’ya nasıl itiraz edilir?

Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim borcu itirazı yapmak için gerekli sebeplerin olması gereklidir.

Eğer Genel Sağlık Sigortası istemediğinizi belirtirseniz, sağlık hizmeti alamadığınızı iddia ederseniz ve GSS kapsamına alınmış olduğunuzu bu konu hakkında herhangi bir bilginiz olmadığını belirtirseniz itirazınız kabul edilmeyecektir.

İtiraz edebilmeniz için en az 60/g kapsamında GSS’li olmamanız gereklidir.

Eğer buna rağmen tesciliniz yapılmış ise itirazınız kabul edilir. Bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler üzerinden sağlık yardımı alabiliyorsanız bu borca itiraz edebilirsiniz. Bu kişiler arasında baba, anne, çocuk veya eş olabilir.

Genel Sağlık Sigortası borcu olan kişinin bu borcu askerdeyken çıkmış ise borca itiraz edebilmeniz mümkündür.

İşsizlik maaşı alan kişilerin GSS borcu çıkmaz. İşsizlik maaşı alan kişi ve kişilerin Genel Sağlık Sigortası borçları İŞKUR tarafından ödenmektedir.

Son 1 ay içinde 30 iş gününden az çalışılmışsa bu süre içinde GSS Prim Borcu 30 güne tamamlama zorunluluğu bulunmadığı hallerde borca itiraz edebilir.

Şeref Maaşı, engelli ve 65 yaş üstü aylığı alan kişiler veya nakdi tazminat parası alan kişiler bu borca itiraz edebilirler.

Prim borcuna itiraz eden kişi ve kişiler kendilerine ait sosyal güvenlik sandığı olan bir yerde çalışıyorlarsa GSS borçlarına itiraz edebilirler.

Sistemde yaşanan hatalardan dolayı prim borcu görünen kişiler veya emeklilik süreleri içinde GSS borcu çıkan kişiler prim borçlarına itiraz edebilirler.

 

 

 

gss ödemesi gss ödemesi ne kadar gss ödemesi nasıl yapılır gss ödemesi nedir gss ödemesi alan bankalar