GİB E-Arşiv portal nedir? E-Arşiv nedir nasıl kullanılır ?

TAKİP ET

E-Arşiv faturanın ne işe yaradığı ve sorgulama işlemlerinin nasıl yapıldığı araştırılmaya başlandı. Sıklıkla araştırılan e arşiv faturalarının kullanım şekli ve şartları merak konusu olurken e arşiv hakkında detaylar haberimizde yer almaktadır..

Reklam
Reklam

Bütün faturalar gibi e arşivlerde elektronik ortamlarda kesilmektedir. E arşiv hizmetiyle yapılan işlemlerde iş gücü, arşivleme maliyetlerinden kar edilmektedir. Vergi Usulü Kanunuyla ilgili düzenlemeler için GİB'den izin alınması gerekmektedir. E arşiv nedir sorusunun yanıtı ..

E Arşiv nedir?
Sistem üzerinden düzenlenen faturalar, alıcı ve gönderici arasındaki iletişimin kuvvetlenmesi ve güvenilir olması için e arşiv kullanıcı olarak işlem yapılmaktadır.  Kanunlara göre e arşiv kullanıcı olabilmek için e-fatura kullnıyor olmak gerekmektedir. . E- arşiv ile birlikte e- fatura entegrasyonunun tamamlanması işleminden sonra fatura kullanıcısı dahi olmayan müşterilere e-arşiv faturası gönderebilmeniz mümkündür. 


E Arşiv uygulaması nedir?
Firmaların son zamanlarında en çok tercihlerinden olan e arşiv uygulaması sistemiyle maliyet, basım maliyeti ve arşiv maliyeti olarak finansal anlamda çeşitliik göstermektedir. GİB tarafından faturaların izni verilirken, internet üzerinden de fatura bilgilerine ulaşılabilmektedir. E Arşiv üzerinden yapılan işlemlerde vatandaşa fırsatlar sunulmaktadır. Düzenlenen faturalar elektronik ortamda olması halinde hata sayısı en aza indirilmektedir. Faturaların kaybolması ya da daha sağlıklı ortamda saklanması için kolaylık sağlanmıştır. 
 E- fatura işlemlerinde elektronik ortamdan veya kağıt fatura çıktısı alınarak alıcıya iletebilme imkanı bulunur. E arşiv portalı ise kullanıcısına iki türlü hizmet sağlayabilir. 

Kimler e-arşiv portalı kullanmak zorundadır?
E arşiv kullanımında en önemli özellik ise 7 iş günü içerisinde otomatik olarak ters kayıt ve geri ona bildirim vermesi tercih edilme sebebi olmuştur. Sevilen bu özellik yalnızca e fatura uygulamasında yer almaktadır.  Bu uygulama sayesinde veriler kağıt fatura olarak işletmeye yük olmaz, elektronik ortamda güvenle depolanır. Hem evrak kalabalığını ortadan kaldıran hem de işin içinden çıkılması uzun vakitler alan arşivleme işlemi zahmetinden kurtaran e-arşiv hizmeti birçok firma tarafından sıklıkla tercih edilir. 

E-Arşiv uygulamasının avantajları nedir?

E- fatura uygulamasından farklı olarak e- arşiv uygulamasında sistem yanıtları (kabul edildi, edilmedi, gitti, gitmedi gibi) karmaşık bir yapıya sahip değildir. Merkezinde Gelir İdaresi Başkanlığı yer almadığı için basit bir yapı olarak değerlendirilebilir.

Önceleri fatura kesildiği zaman kargo ile zaman kaybetmek işletmeleri zora sokan bir uygulamaydı. Ancak e- arşiv ile birlikte saniyeler içinde faturanın alıcıya gönderilme avantajına sahip olursunuz.

E- arşiv uygulaması sayesinde kağıt faturaları yazdırma, matbaaya bastırma, kargolama ve arşivleme gibi maliyetlerin tamamen ortadan kalkmasını sağlarsınız.

E- arşiv muhasebesi bakımından fatura iptalinde ters kayıt işleminden farklı olarak iptal e- arşiv faturası kesmeniz yeterlidir.

Perakende sektöründe yer alan bir işletmeyseniz, müşteriniz daha mağazadan çıkmadan SMS ya da mail yolu ile faturasını ek servisler vasıtasıyla alabilme imkânına sahip olursunuz.

Faturalarınızın ve işlemlerinizin elektronik ortamda güvenli bir şekilde muhafaza edilmesini, saklanmasını, korunmasını istiyorsanız e-arşiv uygulamasından yararlanabilme imkânına sahipsiniz.

E arşiv nedir E arşiv nasıl kullanılır E arşiv portal izni