Gıda krizi raporu açıklandı! Türkiye en riskli 11 ülke arasında

TAKİP ET

Tüm dünyaya korku salan gıda krizi riski son dönemlerde en çok konuşulan başlıklar arasında yer alıyor. Türkiye için gıda krizi riski var mı sorusu da sık sık soruluyor. Rusya Ukrayna Savaşı ile birlikte dünya kriz öncesi ile karşı karşıya kaldı. Alianz sigorta, Bütün dünyayı etkilemesi beklenen gıda krizi ile ilgili bir rapor yayınladı. Rapora göre Türkiye en riskli 11 ülke arasında yer alıyor.

Reklam
Reklam

Rusya Ukrayna Savaşı ile birlikte tüm dünyanın karşı karşıya kaldığı gıda krizi tehlikesine ilişkin Alianz sigorta şirketi, Bir Araştırmanın sonuçlarını rapor olarak yayınladı. Sigorta şirketi tarafından yapılan araştırmada gıda krizinde her ülkenin ne kadar risk taşıdığı raporlandı. Son dönemlerde Türkiye'de gıda krizi riski var mı sorusunun yanıtı vatandaşlar tarafından en çok merak edilen başlıklar arasında yer alıyordu. Raporun sonuçlarına göre Türkiye'de savaşta gıda anlamında en çok etkilenen ülkeler arasında bulunuyor.
 

Gıda fiyatları % 74 arttı

Hazırlanan raporda Türkiye'nin gıdada yıllık fiyat artışının 2021 yılında 174 olduğu belirtilirken harcanabilir gelirin yüzde 19 haz aldığı ifade edildi. Gıda fiyatlarında yaşanan artışın bu şekilde devam etmesi halinde ise gıda enflasyonunun Türkiye'de satın alma gücünün de %100 üzerinde kayıp anlamına geleceği ifade edildi.
 

Tüm harcamaların yüzde 25'i gıdaya gidiyor

Sigorta şirketi tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye'nin gıda enflasyonunda birinci olması dikkat çekti. Türkiye'nin sıralamada en yakın rakibi ise Lübnan oldu. Gıda harcamaları Türkiye'de toplam harcamaların % 25'ini kapsıyor. Alınan bilgiye göre gıda enflasyonunda Yaşanan her yüzde 1 artış harcanabilir gelir 0,81 oranında azaltıyor.
 

Sosyal huzursuzluğa yol açabilir

Rapora göre bir daha krizi riski bulunan ülkeler sırası ile şu şekilde; Cezayir, Bosna Hersek, Mısır, Ürdün, Lübnan, Nijerya, Pakistan, Filipinler, Siri Lanka, Tunus ve Türkiye. En riskli ülkeler arasında yer alan Türkiye'nin ilerleyen günlerde sosyal huzursuzluk yaşaması söz konusu olabilir.
 

Gıda zamlarına karşı atılan adım yok

Alianz sigorta şirketi, Hazırladığı raporda en riskli 11 ülkenin Net gıda ithalat üssü olduğunu belirtti. Bu ülkeler arasında Bosna Hersek ve mısır halkının gıda fiyat şoklarından daha az etkilenmesi için birtakım politikalara başvurdu. Türkiye'nin ise gıda zamlarına karşı herhangi bir adım atmadığı vurgulandı.