Gıda, sağlık ve eğitim için KDV indirimi geliyor!

TAKİP ET

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ayçiçek yağı, yumurta, şeker ve peynir gibi temel gıda ihtiyacı olarak bilinen ürünlerde meydana gelen fiyat artışları sonrası harekete geçti ve KDV oranlarının aşağıya çekilmesi konusunda bir çalışa başlattı. Başlatılan çalışmalar kapsamında eğitim ve sağlıktaki KDV oranları da eklendi.

Reklam
Reklam

Temel gıda, sağlık ve eğitimde yaşanan yüksek fiyat artışları vatandaşın cebini oldukça fazla yorarken, Hazine Bakanlığı, vatandaşların az da olsa rahatlamasını sağlayacak bir çalışmanın startını verdi. Bakanlığa bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın başlattığı çalışmada ise bazı ürünlerde KDV'lerin aşağıya çekilmesine neredeyse sona gelindi.



Temel gıda ürünleri olarak bilinen, yağ, süt, peynir, yumurta, et, hijyenik ped ve bebek maması gibi lüks kategorisinde olmayan ürünlerde KDV'nin tamamen kaldırılması üzerine talep ön plana alınırken söz konusu ürünlerde KDV'lerin sadeleştirilmesi, bazı istisnalar ve indirimlerle ilgili süreçlerde ele alınıyor. Çalışmalarda genel olarak üzerinde durulan konu yüzde 18'lik KDV'nin düşürülmesi olurken özellikle temel ihtiyaçlarda bu vergilerin sıfırlanması değerlendiriliyor.



Temel gıda ve lüks sayılmayan ürünlerdeki KDV oranları hakkımda başlatılan çalışmaların içerisinde eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçlarda alınırken bu kalemlerdeki KDV oranları üzerinde yapılacak olan yeni düzenleme ile birlikte de fiyat etiketlerinde düşüş sağlanması bekleniyor. Meyve ve sebzelerin tarladan çıkış fiyatları ile perakende satış fiyatları arasındaki oransızlık dengesinin de giderilmesinin hedeflendiği çalışmada toptan mal, perakende ve hizmet teslimi için tek oranlık bir KDV sisteminin uygulanması planlanıyor.


 

temel kıda eğitim kdv indirimi Hazine ve Maliye Bakanı