Gilaburu nedir? Gilaburunun faydaları ve sağlıkla ilgisi nedir?

TAKİP ET

Gilaburu bir meyvedir. Bu meyve sağlık açısından oldukça etkilidir. Peki gilaburunun faydaları ve sağlıkla ilgisi nedir? Detaylar haberimizde...

Reklam
Reklam

Sağlık açısından oldukça faydalı olan gilaburu meyvesi özellikle İç Anadolu bölgesinde fazlaca yetiştirilmektedir. Özellikle de Kayseri ilinin Akışkan ve Bünyan ilçelerinde fazlaca yetiştirilmektedir. 

Rengi kırmızı olan ve nohut büyüklüğünde olan meyve çok su istemektedir. Ancak yine de yetişme alanı İç Anadolu olarak geçer. Son zamanlarda daha da çok gündeme gelmeye başlayan bu meyve sağlık açısından birçok faydaya sahiptir. 

Gilaburu nedir?
Meyvenin tadı tek başına hafif acımsı ve buruktur. Bundan dolayı da mayalanarak suyu hazırlanır ve böyle tüketilir. En bilinen faydası ise böbrek hastalarına sağladığı yarardır. Genel olarak da meyve şifa dolu bir meyvedir.

Gilaburu suyunun faydaları
Gilaburu suyunun faydaları içeriğindeki yüksek c vitamini oranından kaynaklanmaktadır. Doğal bir ilaç etkisi oluşturan gilaburu suyunun faydaları ise şöyledir;
Böbreklerin sağlıklı ve düzenli çalışmasını destek olur. Özellikle böbrek taşı ve böbrek kumu rahatsızlıklarına karşı oldukça etkili olduğu bilinmektedir. 
Kan dolaşımını düzenleyerek vücudun antioksidan seviyesini arttırır. 
Stresten kaynaklı problemler için sakinleştirici bir etkisi vardır. Uykusuzluğa iyi gelir. 
Akne ve siyah nokta gibi cilt problemlerinin geçmesine yardımcı olur. 
İdrar söktürücü özelliği ile vücuttaki fazla suyu atarak ödem ve ödeme bağlı şişkinliklerin azalmasında etkili olur. 
Regl ağrılarını hafifletir
Kolesterolü dengede tutar özellikle de kötü kolesterolü düşürür. 
Bağırsakları çalıştırır kabızlığa iyi gelir 
Yaşlanma etkilerini geciktirir
Doğum spazmlarına iyi gelir 
Astım hastalıkları nefes darlığı problemleri için faydalıdır. 

Gilaburu suyu nasıl tüketilmelidir?
Gilaburu suyu hazır olarak aktarlarda satılması ile beraber eczanelerden de temin edilebilmektedir veya bunu kendinizde yapabilmektesiniz. Evde bunu yapmak için ise salamura halinde olan taze gilaburu meyvesinin temin etmelisiniz. Temin ettiğiniz meyvelerin tanelerini bir bardak içine yerleştirdikten sonra üzerine su ekleyerek tüketebilirsiniz. Gilaburu meyvesi tanelerinden kahvaltıda yemeniz için marmelat yapabilmektesiniz. 

Gilaburu suyunu kimler kullanmamalı?
Gilaburu suyu içerisinde asidik maddeler bulundurmaktadır bundan dolayı reflü ülser mide ve bağırsak rahatsızlıkları mevcut olan kişi veya kişiler için tavsiye edilemez. Yan etkileri içerisinde ise mide bulantısı kusma ve ishal gibi durumlar olabilmektedir. Yani tüketirken dikkatli olmanız gerekir. 

Gilaburu suyu böbrek taşı için nasıl kullanılır?
Eğer bu suyu böbrek taşını düşürmek için kullanmak istiyorsanız sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa yemek yemeden önce içmelisiniz. Ancak böbrek taşı rahatsızlığı olan kişiler kontrolü bir kullanım sağlamaları gerekmektedir bu yüzden de bir uzman görüşü almalıdırlar.

gilaburu gilaburu suyu sağlık