Goblin Modu neden yeni kişisel bakım rutinidir?

TAKİP ET

Ara sıra kendini beğenmiş olmanın zihinsel ve fiziksel faydaları vardır.

Reklam
Reklam

Bazen hepimiz biraz vahşileştik ve şimdi bu davranış için bir adımız var.

Oxford English Dictionary'yi yayınlayan Oxford University Press (OUP), 300.000'den fazla kişinin oylarıyla "goblin mode" 2022'yi yılın kelimesi seçti. Bu muhtemelen şu anki kolektif ruh halimiz hakkında çok şey söylüyor, ama goblin modu tam olarak ne anlama geliyor? Ve oradaki herkes iyi mi?

PsyD'den klinik sağlık psikoloğu Amy Sullivan, goblin modunun anlamını ve aslında size nasıl fayda sağlayabileceğini açıklıyor.

Goblin modu nedir?

OUP, goblin modunu "özür dilemeden kendini beğenmiş, tembel, hırpani veya açgözlü bir davranış türü" olarak tanımlar. Peki, bu neye benziyor? Goblin modu herkes için çılgınca farklı görünebilir, ancak genellikle asi davranışlar için sosyal normları ve beklentileri bir kenara bırakmayı içerir. Goblin modunun bazı örnekleri şunları içerir:

İçeceğinizi bardağa dökmek yerine doğrudan bir kaptan içmek.

Gün boyu pijama giymek ve güne hazırlanmak için daha rahat bir yaklaşım benimsemek.

Birkaç gün üst üste duş almamak veya aynı kıyafeti giymek.

Yatağınızı dağınık bırakmak, yere temiz giysiler bırakmak ya da paket servis kutularının yemek masasının üzerine yığılmasına izin vermek.

En sevdiğiniz programı saatlerce izlemek.

Ev ofisiniz yerine yatağınızdan uzaktan çalışın.

Esasen goblin modu, kendinizi bırakmanın bir biçimidir. Saat 2'de mutfağa gidip en sevdiğiniz dondurmanın son parçasını haftalardır dondurucunuzun arkasında duran bira bardağının altından alıp götürmeye karar veriyorsunuz. Markete terli bir şekilde gitmek ve toplum içinde kiminle karşılaştığınızı (veya kaçınılmaz olarak yaptıklarında sizin hakkınızda ne düşündüklerini) umursamamak. Ve sağlıklı bir yemek pişirmek yerine öğle yemeği için abur cubur yemekten hissettiğiniz o anlık memnuniyet.

Ancak kişisel sorumluluktan kurtulmanın ve dikkati rüzgara bırakmanın getirisi nedir? Terim - 2009'da bir Twitter dizisinden başlarken - COVID-19 salgını sırasında viral hale geldi. Hepimiz evde mahsur kaldığımızda ve kaosla başa çıkmanın yeni yollarını bulduğumuzda, kişisel görünüşümüzü daha az, kişisel rahatımızı ve neşemizi daha çok önemsemeye başladık.

Sullivan, "COVID sırasında farklı şekillerde nasıl başa çıkacağımızı ve nasıl dinleneceğimizi, yeniden şarj olacağımızı ve iyileşeceğimizi öğrendik" diyor. "Goblin modu, gerçekten de kendimize geleneksel olmayan yollarla bakmakla ilgili."

Goblin modu sizin için iyi mi?

Goblin modunun bazı sağlık yararları vardır. Birçok yönden, stres, çatışma, kırmızı bayraklar ve travma gibi şeylere karşı doğal tepkimizdir.

Şöyle düşünün: Stresli olduğumuzda, bunaldığımızda veya hayatın kavgaları tarafından kuşatıldığımızda, sempatik sinir sistemimiz devreye girer. Bu sinir ağı, vücudunuzdaki bir dizi biyolojik süreci tetikleyerek savaş ya da kaç tepkinizi harekete geçirir. Kalp atış hızınızı ve nefes alma yeteneğinizi artırmayı, sindiriminizi yavaşlatmayı ve görme yeteneğinizi ve reflekslerinizi iyileştirmeyi içerir - hayatta kalmanızı artıran her şey. Kronik stres, endişe veya depresyon yaşadığınızda, sempatik sinir sisteminiz zihninizi ve bedeninizi olası tehlikelerden korumak için günün her saati çalışır.

"Sempatik sinir sistemi, tehdit edici durumlarda hayatta kalma şansımızı artırmamıza yardımcı olan evrimsel bir adaptasyondur. Bu sistem, vücudunuz savaşmaya veya kaçmaya hazırlanırken etkinleştirilir, ancak günümüzde, bir kişi yalnızca stres altındayken ve ille de tehdit altında olmadığında bile devreye girer. Bu, trafikte oturmak, faturaları ödemek veya gerçekten kötü bir gün geçirmek gibi genel durumlarda olabilir” diye açıklıyor Dr. Sullivan.

"Zihinlerimiz ve bedenlerimiz birbirine o kadar sıkı bağlıdır ki, bir karışıklık yaşadığımızda ve sakin olmadığımızda ya da endişeli ve stresli olduğumuzda, sempatik sinir sistemimiz devreye girer ve bedenlerimizi mahveder."

Stres seviyemiz yüksek olduğunda, vücudumuzda ve genel olarak ruh sağlığımızda bir takım olumsuz etkiler yaşayabiliriz. Ancak bu stres azaldığında, parasempatik sinir sistemimiz dinlenme zamanlarında vücudumuzun tepkisini kontrol eder ve zihnimizin ve bedenimizin sakinleşmesini, gevşemesini ve iyileşmesini sağlar.

Meditasyon, mindfulness ve yoga gibi onarıcı veya rahatlatıcı aktivitelere katılarak parasempatik sinir sisteminiz tetiklenebilir . Parasempatik sinir sistemimizi kapatarak, dinlenerek, elektronik cihazları kapatarak ve basit aktiviteler yaparak da tetikleyebiliriz - goblin modu alanına giren her şey.

Sullivan, "Goblin modu, sempatik sinir sistemimizi nasıl kapatacağımızı ve parasempatik sinir sistemi yanıtına nasıl geçeceğimizi sağlıyor" diyor. “Dinlenmemize, yeniden şarj olmamıza, gençleşmemize ve yeniden bağlantı kurmamıza izin veriyor.”

Restorasyon

Kötü günler, kötü anlardan oluşur. Bazen, kendinizi olumsuz bir sarmaldan kurtarmak için engellemelerinizi bırakmanız yeterlidir.

Sullivan, "Kendimize çok olumsuz aylar veya haftalar içeren tavşan deliğine girmemize izin vermek yerine, durup bir adım geri atmamız gerektiğini düşünüyorum" diye teşvik ediyor Dr. Sullivan. "Günün geri kalanını, saatin geri kalanını, toplantının geri kalanını veya seni rahatsız eden her ne ise onu nasıl eski haline getireceğimizi bulmalıyız."

İyileştirici faaliyetler herkes için farklı görünür, ancak restorasyonun özü, belirli durumlardan kurtulmayı seçtiğiniz şekilde kendinize karşı nazik olmakla ilgilidir. Belki de derin nefes alma teknikleri veya kestirmek kadar basittir. Belki de doğada yürüyüşe çıkmak veya en sevdiğiniz mağazalardan birine göz atmak için evden çıkmayı tercih edersiniz. Ya da belki perdeleri kapatmak, ışıkları kısmak, o abur cuburları almak ve bir şovu yakalamak için bu fırsatı değerlendirmek isteyebilirsiniz. Stresinizle nasıl başa çıkmayı seçerseniz seçin, goblin modunun onarıcı yönü, kendinizi suçlamamaya veya nasıl tepki verdiğinizden dolayı utanmamaya bağlıdır.

Sullivan, "Yenilemek, iyileşmektir" diyor.

Şarj etme

Ölü bir cep telefonuyla arama yapamazsınız. Pil gücünüz azaldığında, dinlenmenin ve yeniden şarj olmanın yollarını bulmanız gerekir. Kendinizi erken yatarken, uyurken veya öğleden sonra şekerleme yaparken bulursanız, sorun değil. Tükenmişlik, fiziksel ve zihinsel sağlığınızın yanı sıra diğer insanlarla ilişkilerinizi de etkileyen gerçek bir sorundur.

Uyku, zihninizi ve bedeninizi iyileştirme gücüne sahiptir ve özellikle stres altında net bir şekilde düşünmenize yardımcı olur. Ve şarj etmek sadece uyku programınızla sınırlı değil - arkadaşlarınızla veya ailenizle bir araya gelmek istemiyorsanız veya bir sosyal medya detoksu yapmaya hazırsanız, bu da sorun değil. Bazen kendi küçük goblin mağaranda kendine biraz zaman ayırman gerekir.

Sullivan, "Hayatımızda bu onarıcı ve yeniden şarj edici faaliyetler için yer olması önemlidir, böylece sürekli olarak tüm silindirlerde yanmıyoruz" diyor. “Yeniden şarj olduğumuzda, yeniden inşa edebiliriz.”

Gençleştirme

Size neşe veren nedir? İlk top naneli çikolatalı dondurma mı? Kanepede kokulu bir mumun yanında kıvrılıp güzel bir kitap okumak mı? Yoksa sabah rutininize ara verirken o süper yumuşak terleri sallamakta rahatlık mı buluyorsunuz?

Sullivan, "Yeniden şarj olmak vücudunuzun nasıl hissettiğiyle ilgilidir, ancak gençleşme daha çok hayatınıza neşeyi nasıl geri getirdiğinizle ilgilidir" diyor Dr. Sullivan.

Nereden başlayacağınızdan emin değil misiniz? Nasıl hissettiğinizi, her gün sizi neyin mutlu ettiğini ve en çok neyi özlediğinizi günlüğe kaydetmeyi deneyin ve ardından neyin ortaya çıktığını görün.

Sullivan, "Amacınız ve anlamınız olduğunda, bu gençleştiricidir" diyor. “Gençleşme daha çok zihniniz, ruhunuz ve ruhunuz için.”

Yeniden bağlanma

Çarkınızı döndürürken, genellikle olumsuz bir kendi kendine konuşma sarmalından çıkmanın yolu, bir kişi olarak kim olduğunuzla, sizin için en önemli olan insanlarla ve ilham verici bulduğunuz faaliyetlerle yeniden bağlantı kurmanın yollarını bulmaktır.

Sullivan, "Tükenmişliği yönetme yollarına baktığımızda veya duygudurum bozuklukları, depresyonu veya kaygısı olan insanlara yardım etmenin yollarına baktığımızda, bağlantılara odaklanıyoruz" diyor Dr. Sullivan.

Bazıları için inançlarıyla yeniden bağlantı kurmak önemlidir. Diğerleri için, bir süredir takılmadıkları bir arkadaşlarıyla yeniden bağlantı kurmak olabilir. Macera sevginiz, harika dış mekanlar veya - belki daha da önemlisi - içinizdeki çocuk gibi soyut şeylerle de yeniden bağlantı kurabilirsiniz.

“İçimizdeki çocuğu kucakladığımızda kendimizi ve dünyayı o kadar ciddiye almayız. Saf neşe ve masumiyeti deneyimleme yeteneğine sahibiz ve beklemediğimiz yerlerde sihir görüyoruz” diyor Dr. Sullivan.

Öyleyse, dağınıklığınızı temizlemekten kaçınmanız ve bunun yerine uzun video oyunları oynamanız , bir öfke odasına koşmanız veya çamurlu bir yürüyüşte arkadaşlarınızla ormanda kaybolmanız gerekiyor mu? Çok fazla stres altında olduğunuzu düşündüğünüzde mantıklı.

Sullivan, “Çocukken, onlarla oynayarak veya onlarla etkileşim kurarak başkalarına yardım edebileceğimizi öğreniyoruz” diyor. "Hayat zor ve zor olduğunda insanlarla bu neşeli bağa sahip olmak gerçekten önemlidir."

Goblin modu çok fazla olduğunda

Sullivan, "Zor zamanlarınız olduğunda kendinize 'Neye ihtiyacım var?' diye sorun" diye tavsiyede bulunuyor. “Fiziksel bir şarja ihtiyacınız var mı? Aradığın duygusal gençleşme mi? Neye ihtiyacınız varsa, enerjinizi veya ruhunuzu geri kazanmak için yapmanız gerekeni yaparsınız.”

Ancak, kişisel bakım mağaranızdan çıkmakta zorlanıyorsanız, içinizdeki goblinle samimi bir sohbet yapmak isteyebilirsiniz.

Sullivan, "İşlev görme yeteneğinizi, günlük yaşamınızı veya zihinsel ve fiziksel sağlığınızı bir şey etkilemeye başladığında, bir adım geri çekilmeli ve 'Bunu çok fazla yapıyorum' demeliyiz" diye uyarıyor Dr. Sullivan. "Bu gibi durumlarda, bir akıl sağlığı sağlayıcısına ulaşmak önemlidir."

Bunu yaparak, stresinizin ve kaygınızın altında yatan bazı nedenleri ele almak için yardım alabilir ve benlik saygınızı ve özgüveninizi artıran daha sağlıklı başa çıkma mekanizmaları bulabilirsiniz.