Gök gürültüsü nasıl oluşur? Gök gürültüsü telefona zarar verir mi? Şimşek telefonu çeker mi?

TAKİP ET

İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi ve Ege kıyılarında beklenen sağanak yağış başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AFAD'dan gelen uyarıların ardından İstanbul başta olmak üzere pek çok il sağanak yağışın etkisi altına girdi. Özellikle İstanbul'da gök gürültülü sağanak etkili olurken şimşekler de gökyüzünü aydınlatıyor.

Reklam
Reklam

İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi ve Ege kıyılarında beklenen sağanak yağış başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AFAD’dan gelen uyarıların ardından İstanbul başta olmak üzere pek çok il sağanak yağışın etkisi altına girdi. Özellikle İstanbul’da gök gürültülü sağanak etkili olurken şimşekler de gökyüzünü aydınlatıyor. İstanbul’da gök gürültülü sağanak yağış ve şimşek etkili olurken yağışla birlikte merak edilen pek çok konu da arama motorlarının en üst sıralarında yerini aldı. Yağmurla birlikte gök gürültüsü ve şimşek etkisini gösterirken vatandaşlar gök gürültüsü neden olur? Gök gürültüsü telefona zarar verir mi? Şimşek telefonu çeker mi? Gök gürültüsü korkusu nasıl yenilir, ne yapmalı? Gibi pek çok soruya yanıt aramaya başladı.

Gök Gürültüsü Nasıl Oluşur?

Gök gürültüsü, şimşek ve yıldırım sırasında oluşan ve patlamayı andıran çok güçlü seslere denir. Gök gürültüsünden önce ya şimşek çakması ya da yıldırım düşmesi görülür. Bunun sebebi ses hızının ışık hızından çok daha yavaş olmasıdır. Şimşek sebebiyle oluşan yıldırım çevresindeki havada çok büyük bir basınç ve sıcaklık yükselmesi meyana gelir. Bu ani sıcaklık ve basınç değişimi nedeniyle hava çok hızlı bir şekilde genişler ve bu genişleme esnasında sonik adı verilen ses dalgaları oluşur. İşte oluşan bu dalgalar gökyüzünde gürültü meydana getirir. Meydana gelen bu gürültüye de gök gürültüsü adı verilir. 

Gök Gürültüsü Telefona Zarar Verir Mi?

Gök gürültüsü meydana geldiğinde yapılmaması gerekenler merak ediliyor. Gök gürültüsü etkili olurken alınacak en iyi tedbir eğer dışardaysanız güvenli bir binaya girmek olacaktır. Meteoroloji uzmanları, su boruları elektriği ilettiği için duş alınmaması gerektiğini aktarıyor. Yine gök gürültüsü esnasında acil bir durum dışında kablolu telefon kullanılmaması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Gök Gürültüsü Fobisi

Gök gürültüsü ve fırtına fobisi olanlar için en iyi tedavi yöntemlerinden biri nefes terapisidir. Gök gürültüsü esnasında nefes tekniklerini kullanarak sakinleşmeye çalışabilirsiniz.