Google, ABD'li uygulama geliştiricilerine 90 milyon dolarlık dava açtı

TAKİP ET

Google, ABD'yi Android uygulamalarını dağıtma konusunda tekel sahibi olmakla ve bunu "fahiş ücretler" almak için kullanmakla suçlayan bir davayı çözmek için 90 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Dava, geliştiricileri telafi etmek için bir fon kuracak olan hukuk firması Hagens Berman tarafından açıldı.

Reklam
Reklam

17 Ağustos 2016 ile 31 Aralık 2021 arasında yıllık kazancı 2 milyon doların altında olan ABD'li geliştiriciler (Play Store'daki geliştiricilerin tahmini %99'u) tazminat almaya hak kazanır. Kesin tazminat duruma göre değişir, minimum tutar 250 dolar, en çok etkilenenler 200.000 doların üzerine çıkabilir.

Ama para bunun sadece bir parçası. Google Play Store normalde geliştiricilerden %30 kesinti alır. Geçen yıl şirket, bir geliştirici tarafından her yıl uygulama satışları yoluyla kazanılan ilk 1 milyon doların yalnızca %15'ini toplayacağını duyurdu. Google ayrıca belirli uygulamalar için abonelik ücretini %15'e, hatta %10'a düşürdü (e-kitap, müzik ve video akışı dağıtanlar, içeriğin satışların çoğunu oluşturduğu uygulamalar). Bu indirimler en az 25 Mayıs 2025'e kadar sürecek.

Ayrıca Google, Play Store'un ana sayfasında bağımsız geliştiricilerin ve yeni başlayanların uygulamalarını öne çıkaran bir "Bağımsız Uygulamalar Köşesi" sunacak. Ayrıca, Geliştirici Dağıtım Sözleşmesi, geliştiricilerin kullanıcılarla yalnızca uygulama aracılığıyla değil (örneğin e-posta yoluyla) doğrudan iletişim kurmasına izin verildiğini açıkça belirtmek için güncellenecektir. Google ayrıca, uygulamaların neden kaldırıldığını ve geliştirici hesaplarının neden sonlandırıldığını ayrıntılı olarak açıklayan yıllık şeffaflık raporları yayınlamayı da kabul etti.

Bu anlaşma sayesinde üçüncü taraf uygulama mağazaları bir miktar koruma kazandı. Android 12, Google dışındaki uygulama mağazalarının otomatik güncellemeler yapmasına izin verdi, bu en az üç yıl yürürlükte kalacak.

Hagens Berman da Apple'a karşı benzer bir dava açtı ve geçen yıl benzer şartlar içeren 100 dolarlık bir anlaşma kazandı ( ilk milyon için %15 komisyon, kullanıcılarla doğrudan iletişim kurma yeteneği vb.).