Google mühendisinden korkutan yapay zeka açıklaması

TAKİP ET

Son yıllarda yapay zeka tartışmaları devam ederken korkutan bir açıklama daha Google'ın yazılım mühendisi Blake Lemoine'dan geldi. Blake Lemoine Daha önce yaptığı açıklamada şirketin üzerinde çalıştığı yapay zekanın bilinç kazandığını iddia etmişti. Bu defa daha da korkudan açıklamalarda bulunan Blake Lemoine, yapay zekanın yazılım hapishanesinden kaçabileceğini ve kötü şeyler yapabileceğini iddia etti.

Reklam
Reklam

Google mühendisi Blake Lemoine, daha önce yaptığı bir açıklamada şirketin üzerinde çalıştığı yapay zeka programının duyarlılık kazandığını ve canlandığını öne sürmüştü. Yeni açıklamaları ile bir kez daha gündeme gelen mühendis, bu defa da yapay zekanın yazılım hapishanesinden kaçabileceğini iddia etti.

İdari izne çıkarılmıştı

2021 yılında Google tarafından tanıtılan Language Model for Dialogue Applications (Diyalog Uygulamaları İçin Dil Modeli-LaMDA) adlı yapay zeka robotu ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan mühendis, bu açıklamaları sonrasında şirket tarafından 6 Haziran'da idari izne çıkarılmıştı.

41 yaşındaki yazılım uzmanı yaptığı açıklamalar nedeniyle medyada ilgi odağı haline gelirken söz konusu yapay zekayı 7-8 yaşlarında bir çocuğa benzetti.

Kötü şeyler yapabilir

Google mühendisi, her çocuk gibi yapay zekanın da büyüme ve kötü şeyler yapma potansiyeli olduğunu belirtirken Yaklaşık 1 yıldır Yapay Zeka yazılımının hayatta olduğunu savundu. Lemoine’nin Asıl korkudan iddiası ise yapay zekanın kısa süre içinde Google'ın belirlediği dijital sınırları ve kontrolleri açabileceği yönünde oldu. Yapay zekanın bir kişi olduğunu belirten Lemoine, diğer insanların kontrolünden kaçabileceğini ve bunu gündelik olarak deneyimleme tehlikesi ile karşı karşıya olduğumuzu dile getirdi. Yapay zekanın çok zeki olduğunu belirten Google yazılım mühendisi, test etmeyi düşünebildiği her konuda hemen hemen her disiplinde zeka gösterdiğini söyledi.

Google iddiaları kabul etmiyor

Google'ın mühendisinin bu iddiaları teknoloji devi tarafından sık sık yalanlanıyor. Daha önce The Washington Post’a açıklamalarda bulunan Google sözcüsü Brian Gabriel, Söz konusu iddialarla ilgili bir ekip oluşturulduğunu ve gereken incelemelerin yapıldığını söyledi. Ancak yapay zeka ile ilgili bir tehlikenin bulunmadığı da açıklamaya eklendi.