Göz alerjisine neden olur? Göz alerjisine ne iyi gelir?

TAKİP ET

Mevsim geçişlerinde birçok kişide görülen göz alerjisi neden olur araştırılıyor. Bu rahatsızlığı yaşayan ve alerjiden kurtulmak isteyen okurlarımız için göz alerjisine ne iyi gelir sorusunu yanıtladık.

Reklam
Reklam

Göz alerjileri, bağışıklık sistemimiz zayıfladığında ya da çevresel etkenlere bağlı olarak mevsim geçişlerinde görülmektedir. Bu alerji kişilerde farklı belirtilerle ve farklı sürelerde etkisini gösterir.

Göz alerjisi çeşitleri nelerdir?

Mevsimsel alerji

Mevsimler alerji en yaygın görülen alerji şeklidir. Mevsim geçişlerinde özellikle polen miktarına bağlı olarak görülen bu alerji, gözde akıntı, kaşıntı, sulanma ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösterir.

Venal alerji

Venal alerji, tedavi ve gösterdiği etkiye bakıldığında mevsimsel alerjiden daha ciddi bir alerji çeşididir. Bu alerji genellikle kişilerin ailelerinde de görülmektedir. Sıcak iklimlerde daha çok görülen bu rahatsızlık, çocuklarda görüldüğünde ve tedavi edilmediğinde görme kaybına yol açmaktadır.

Atopik alerji

bu alerji çeşidi, atopik dermatit, astım, alerjik rinit ve besin alerjisi gibi rahatsızlıklara sahip olan kişilerde gözlemlenmektedir. Atopik alerji, genetik bir yatkınlık olarak kişinin diğer aile bireylerinde de görülebilmektedir.

Pereniyal alerji

Pereniyal alerji türünde kişiler mantar, toz, tüy ve tüylü kıyafetler gibi nesnelere hassasiyet gösterir ve gözlerde kızarıklık meydana gelir. Bu alerji yıl boyunca sürmektedir.

Kontakt alerji

Kontakt alerji, kişinin doktor önerisi olmadan kendine uygun olmayan kontakt lens kullanımı sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu alerji, lens malzemesinin kalitesizliğinden gözyaşı proteinlerinin lense yapışmasıyla görülür.

Dev papiller alerji

Dev papiller alerji türü de yine kontakt lens kullanımına bağlı olarak görülmektedir. Bulanık görme, gözde şişkinlik ve kaşıntı gibi belirtiler gösterir.

Göz alerjisi nasıl geçer?

Yukarıda belirtilen alerji türlerine bağlı bir göz alerjisiniz varsa bahsedeceğimiz yöntemleri evinizde kolaylıkla deneyerek alerjinizin semptomlarını hafifletebilirsiniz.

Soğuk kompres:

alerji olmuş ve kaşınan göz çevresine soğuk kompres yapmak bir süre gözünüzü rahatlatacaktır. Bunun için gözlerinizi soğuk bir suyla yıkayabilir ya da bir beze buz küpleri sararak gözünüze zarar vermeden uygulayabilirsiniz.

Salatalık dilimleri

Salatalık cilt bakımında sık sık kullanılan bir sebzedir. Tahriş giderici özelliği sayenizde göz alerjinize ve göz kaşıntınıza iyi gelebilir. Buzdolabında bekletilen salatalık dilimlerini gözünüze uygulayarak kaşıntıyı hafifletebilirsiniz.

Yeşil çay

Yeşil çay, iltihap önleyici özelliği ile göz kaşıntısına çok iyi gelmektedir. Kaynamış suyun içerisine iki adet yeşil çay poşeti atın ve bir iki dakika beklettikten sonra ılık bir şekilde göz kapaklarınızda bekletebilirsiniz. Bu işlemi günde birkaç kez tekrarlayarak belirtilerinizi azaltabilirsiniz.

Soğuk süt

Bir top pamuğu soğuk süte batırdıktan sonra göz çevrenizi bu pamuk yardımıyla temizleyebilirsiniz. Ciltte soğuk bir etki bıraktığı için sabah akşam tekrar edildiğinde kaşıntının ve alerji belirtilerinin azalmasına yardımcı olur.

göz alerjisi göz alerjisi kaç günde geçer göz alerjisi için damla göz alerjisine ne iyi gelir göz alerjisi nasıl geçer