Gözenekleri azaltmanın 7 yolu

TAKİP ET

Gözeneklerinizi gerçekten nasıl küçültebileceğiniz ve genç bir görünüme nasıl kavuşabileceğiniz konusunda fikriniz yok mu? İşte gözenekleri azaltmanın 7 yolu…

Reklam
Reklam

Bu günlerde aynaya her baktığınızda, büyük gözenekler size bakıyor gibi mi görünüyor? Aniden çok belirgin olan gözenekleri nasıl küçülteceğinizi merak ediyorsanız, yalnız değilsiniz.

Dermatolog Jane Wu, MD, göze çarpan gözeneklerin insanlar yaşlandıkça yaygın bir şikayet olduğunu söylüyor. Görünen o ki herkes, gözenekler görünürde görünmezken çocukluğun güzel, kusursuz cildini istiyor.
Ancak ergenlik ve yetişkinlik döneminden geçerken gözenekler daha fazla öne çıkma eğilimindedir. Görünümleri kişiden kişiye değişir ve çeşitli faktörlere bağlıdır. Dr. Wu, gözenekleri neyin büyüttüğünü ve onları nasıl küçültebileceğinizi açıklıyor.
 

Gözeneklerin neden bu kadar büyük görünüyor?

Genetik, çoğunlukla gözenek boyutunuzu belirler. Gözenekler, ter ve sebumun (yağın) bezlerden cildinizin yüzeyine çıkmasına izin veren açıklıklardır. Yani, anne babanızın gözenekleri büyükse, şansınız da öyle olacaktır.
Ancak Dr. Wu, diğer faktörlerin de genişlemiş gözeneklere katkıda bulunduğunu söylüyor:
Yağ üretimi: Yüzünüzün merkezinde gözenekler daha belirgin görünür. Bunun nedeni, daha fazla yağ salan yağ bezlerinin orada bulunmasıdır.
Cinsiyet: Doğumda erkek (AMAB) olarak atanan kişiler daha fazla yağ bezlerine ve daha yağlı cilde sahip olma eğilimindedir ve bu da daha görünür gözeneklere yol açar.
Yaşlanma: Kollajen ve elastin, gözenekler için yapısal destek sağlayan proteinlerdir. Yaşlandıkça cildinizdeki kolajen ve elastin kaybedersiniz, bu da gözeneklerinizin genişlemesini sağlar.
Güneş hasarı: Güneşin ultraviyole (UV) ışınlarına aşırı maruz kalmak cildin yapı taşları olan kolajen ve elastini parçalar. Bu, cildin sıkılığını azaltır ve gözeneklerinizin daha da büyümesine izin verir. 
Hormonal değişiklikler: Hormonal değişimler yağ bezlerinin daha fazla yağ üretmesine neden olduğunda, ergenlik döneminden itibaren gözenekler daha görünür hale gelir. Doğumda kadın (AFAB) olarak atanan kişiler, gözenek boyutlarının, sıklıkla sivilce çıktıkları bir dönem olan adet döngüsü sırasında da değiştiğini fark edebilirler.
 

Gözenek boyutunu küçültebilir misiniz?

Gözenek boyutunuz çoğunlukla genetiğinizin bir sonucu olduğundan, onları kalıcı olarak küçültemezsiniz. Bununla birlikte, onları yağ ve kalıntılardan uzak tutarak ve cildinizin kolajen ve elastini artırarak görünümlerini en aza indirebilirsiniz. Bu adımlar ayrıca gözeneklerin daha da büyümesini engeller.
Lekesiz bir cilt arayışınızda, gözeneklerinizi aşırı sıkmaktan veya tıkanıklıkları açmak için bir çıkarıcı alet kullanmaktan kaçının. Dr. Wu, "Bu, yara izine neden olabilir ve cilde zarar verebilir" diyor. "Bunun yerine, ek travmaya neden olmadan gözenekleri nazikçe temizlemek için ürünler kullanın."
 

Gözenekleri küçültmenin 7 yolu

Gözenekleri doğal olarak nasıl küçülteceğiniz konusunda birçok tavsiye var. Yüzünüze bir buz küpü veya soğutulmuş bir cilt rulosu sürmenin yardımcı olduğu doğrudur. Ancak sıkılaştırma etkisi sadece birkaç dakika sürer ve cildiniz tekrar ısındığında azalır.

Diğer bir trend ise bir değnek veya maske ile uygulanan kırmızı ışık tedavisidir. Ancak Dr. Wu , araştırmanın bunun gözenek boyutunu küçültmek için etkili bir tedavi olduğunu kanıtlamadığını söylüyor.
Peki, ne yapmalısın? Dr. Wu, belirgin gözenekleri en aza indirmek için şu yolları önerir:
1. İyi bir cilt bakım rejimi uygulayın
Sabah ve akşam yüzünüzü yıkamak için nazik bir temizleyici kullanın. Gözenekleri fazla yağdan uzak tutmak için, yalnızca yağsız veya komedojenik olmayan (yani gözeneklerinizi tıkamayacakları) etiketli ürünler kullandığınızdan emin olun.
2. Güneş koruması uygulayın
Cilt hasarından kolajen ve elastini kaybetmemek için güneş ışınlarından korunma şarttır. Gündüz cilt bakım rutininizde geniş spektrumlu güneş kremi kullanın. Şapkalar ve diğer fiziksel engelleyiciler de yüzünüzü UV ışınlarından korumaya yardımcı olabilir.
3. Kimyasal peeling yapın
Gözenekleri ölü deri hücrelerinden ve fazla yağdan arındırarak daha küçük görünmelerine yardımcı olur. Ara sıra evde yapılan bir kimyasal peeling hile yapabilir. Dr. Wu, "Reçetesiz satılan peelinglerin çoğunu kabuğun türüne ve çıkardığı cilt hücrelerinin derinliğine bağlı olarak iki haftada bir ve bazen de haftada bir kullanabilirsiniz" diyor.
Peeling, ölü deri hücrelerinin üst tabakasını çıkarmak için alfa veya beta hidroksi asitler (AHA veya BHA) kullanır. Hidroksi asitler gözenekleri açar ve kolajen üretimini artırır. Aramak:
Glikolik asit, yaygın bir AHA.
Salisilik asit, popüler bir BHA.
Bu asitleri daha küçük dozlarda içeren tonerler, serumlar ve tedaviler gibi günlük cilt bakım ürünleri.
4. Retinol kullanın
Retinol, akne ve kırışıklıklarla savaşmasıyla ünlü, her şeyi yapabilen bir cilt bakım bileşenidir. Retinoller, reçetesiz ve reçeteli güç seçenekleriyle A vitamini türevleridir. Hidroksi asitler gibi ölü cilt hücrelerini temizlemeye, gözenekleri açmaya ve taze cildi ortaya çıkarmaya yardımcı olur.
Retinol ayrıca cildi esnek tutan kolajen üretimini de artırır.
Cildinizin güneşe duyarlılığını artırabileceğinden, geceleri bir retinol serumu veya nemlendirici uygulamak en iyisidir. (Okuyun: Daha hızlı yanacaksınız.) Haftada iki kez ince bir tabaka uygulayarak yavaşça başlayın, retinol de ilk cilt tahrişine neden olabileceğinden günlük kullanıma kadar artırın.
5. Reçeteli ilaçlar hakkında soru sorun
Reçetesiz satılan ürünler çalışmıyorsa, bir cilt uzmanına (dermatolog) görünmeyi düşünün. Bir dermatolog, reçetesiz satılan seçeneklerden daha güçlü olan Retin-A® (tretinoin) gibi daha güçlü retinoid ürünleri reçete edebilir.
Dr. Wu, “Aktif akne konusunda da endişeleri olan hastalar için Accutane® (izotretinoin) veya spironolakton gibi oral ilaçlar reçete edebiliriz” diyor. "Bu ilaçlar yağ üretimini azaltarak gözeneklerin görünümünü azaltır."
6. Mikro iğnelemeyi deneyin
Dermatologunuz, gözenekleri küçültmek için cildi dolgunlaştırmanın etkili bir yolu olan mikro iğneleme prosedürü uygulayabilir.
Dr. Wu, “Ciltte çok küçük, steril iğnelerle küçük delikler açmak için bir mikro iğneleme cihazı kullanıyoruz” diye açıklıyor. "Bu, ciltte yara iyileşmesi tepkisini uyaran mikro travma yaratır. Bu, gözeneklerin etrafındaki destekleyici yapıyı güçlendiren kolajen üretimini tetikler.”
İğneden korktun mu? Endişelenme, prosedür acı verici değil. Yine de biraz rahatsızlık yaşayabilirsiniz. Daha sonra yüzünüz (geçici olarak) hafif bir güneş yanığı geçirmiş gibi görünebilir ve hissedilebilir.
Tezgahın üzerinden mikro iğneli yüz silindirleri satın alabilirsiniz. Bununla birlikte, mikroiğnelemeden elde ettiğiniz sonuçlar, mikroiğnenizle gidebileceğiniz derinliğe bağlıdır ve Dr. Wu, evde kullanılan kitlerin yetersiz kaldığını belirtiyor.
Evde kullanılan cihazlarda tipik olarak 0,5 milimetre uzunluğunda veya daha kısa iğneler bulunur. Dermatologların kullandıkları 1,5 ila 2 milimetre uzunluğundadır. Böylece dermatoloğunuzun yaptığı işlemden daha iyi sonuçlar bekleyebilirsiniz.
7. Gözenekleri küçültmek için lazerleri düşünün
Dermatologlar cildinizi yeniden canlandırmak için lazer tedavisi tedavileri uygulayabilir. Bu ofis içi prosedür, büyük gözeneklerin görünümünü azaltmak da dahil olmak üzere çeşitli cilt sorunlarına yardımcı olabilir.
Lazer, cildin üst tabakasını eksfoliye eder ve kolajenin aşağıda oluşmasını teşvik eder. Tipik olarak, her dört ila sekiz haftada bir planlanan randevularla bir dizi lazer tedavisine ihtiyacınız vardır.
Dr. Wu, lazer tedavilerinin bazı evde uygulanan tedavilerden daha belirgin bir fark yaratabileceğini söylüyor. Lazer tipine bağlı olarak sonuçlar da daha uzun ömürlüdür.
Not:
Gözenekler cildinizin işlevine yardımcı olur. Ancak gözenek boyutunuzdan memnun değilseniz, bunları en aza indirmenin etkili yolları vardır. Ve bu adımların birçoğu, ne olursa olsun bir kazanç olan sağlıklı, parlak bir cilde sahip olmanıza yardımcı olacaktır.
Ama belki de gözenekleriniz için yapabileceğiniz en iyi şey aynadan geri adım atmaktır.
Dr. Wu, "İnsanlar gözeneklerine odaklanıp onlara bir büyüteçle bakma eğilimindedir" diyor. “O zaman gözeneklerinin devasa olduğunu düşünüyorlar. Benim tavsiyem, büyüteçli aynanızdan kurtulmanız. Hiç kimse yüzüne bu kadar yakından bakmıyor."