Grip kalp krizini tetikleyebilir mi?

TAKİP ET

İnfluenza virüsünün neden olduğu iltihaplanma ölümcül kalp komplikasyonlarına yol açabilir. Bu nedenle gribin kalp krizini tetikleme olasılığı bulunmaktadır.

Reklam
Reklam

Vücudunuzdaki grip kaynaklı stres, kalp krizine doğru ilerleyen olumsuz bir olaylar zinciri başlatabilir. Araştırmalar, kalp hastalığı olan kişilerin grip olduktan sonra kalp krizi geçirme olasılığının yaklaşık 10 kat daha fazla olduğunu gösteriyor.

GRİP KALBİNİZİ NASIL ETKİLEYEBİLİR?

Grip olursanız, bağışıklık sisteminiz virüsle savaşmak için agresif bir şekilde hareket eder. Tepki, kan basıncınızı yükseltebilecek ve kalbinize fazladan baskı uygulayabilecek iç iltihaplanmaya yol açar.

Arterlerde plak oluşumu (mumsu, yağlı bir madde), bu durumda yırtılmalara karşı giderek daha savunmasız hale gelir. Plak zayıflayıp kırıldığında, atardamarları tıkayan pıhtılar oluşturup kalbe giden kan akışını bozabilir - bir tıkanıklık kalp krizini tetikleyebilir.

Dr. Englund, mevcut bir kalp sorunu olan herkesin kardiyovasküler sisteminin gribin etkileriyle boğulma olasılığının daha yüksek olduğunu söylüyor.

“Enfeksiyonla savaşmak kalbe çok fazla stres bindirebilir” diye ekliyor. "Kalp hastalığı gibi altta yatan bir sağlık sorununuz varsa, gripten kaynaklanan komplikasyonlar çok daha kötü bir şeye dönüşebilir."

GRİP BAŞKA CİDDİ SAĞLIK SORUNLARINA NEDEN OLABİLİR Mİ?

Kesinlikle - ve bu, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin (CDC) istatistikleriyle görülen bir gerçektir.

CDC'nin tahminlerine göre, 2010 ve 2020 arasında grip ABD'de yılda 140.000 ila 710.000 arasında hastaneye kaldırıldı. Aynı dönemde gribe bağlı ölümler 12.000 ila 52.000 arasında değişiyordu.

Dr. Englund, “İnsanlar genellikle gribi hafife alıyor” diyor. "Sadece soğuk algınlığı değil ve ölümcül olabilir."

Gripten kaynaklanan olası komplikasyonlar şunları içerir:

Solunum yetmezliğine yol açabilen pnömoni ve bakteriyel pnömoni. Dr. Englund, “Bu 1 numaralı komplikasyon” diyor. "İnsanların pnömonisi yeterince kötüleşirse, genellikle solunum cihazına bağlanırlar."

Miyokardit (kalp kasınızın iltihabı) veya aritmi gibi ek kalp sorunları.

İnme, aynı pıhtılaşma sürecinden geçerek kalp krizine neden olabilir.

Ensefalopati (ciddi merkezi sinir sistemi hasarı).

Grip komplikasyonları için en çok kim risk altındadır?

Aşağıdaki durumlarda grip komplikasyonları geliştirme riskiniz yüksektir:

Kalp hastalığı da dahil olmak üzere diğer ciddi sağlık sorunları.

Yaş (çok genç veya yaşlı) veya hamilelik nedeniyle zayıflamış bir bağışıklık sistemi.

GRİP İLE İLGİLİ KALP SORUNLARINI ÖNLEMEYE YÖNELİK İPUÇLARI

Aşağıdakileri yaparak griple ilgili sorunları önlemede proaktif olun:

Grip aşınızı olun. Amerikan Kalp Derneği tarafından bildirilen araştırmaya göre, yüksek risk grubundaysanız, mevsimsel grip aşısı olmak kalp krizi veya kalp durması riskinizi önemli ölçüde azaltabilir.

Hasta olan kişilerle temastan kaçının. Grip mevsiminde el sıkışmak yok. Diğer insanların vücut sıvılarından uzak durun. Sık el yıkama ile iyi el hijyeni uygulamak da önemlidir.

Kalbinizi kontrol altında tutun. Kalp hastalığınız varsa, doktorunuzun önerdiği şekilde ilaç, diyet ve egzersizle durumunuzu dikkatli bir şekilde yönetin. Bu önleyici eylemler, genel bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanıza yardımcı olacaktır. Kalp rahatsızlığınız stabilse ve sonunda grip olursanız, büyük olasılıkla daha az, daha az ciddi komplikasyon yaşayacaksınız.

Grip benzeri semptomları göz ardı etmeyin. Özellikle yüksek risk grubundaysanız hemen doktorunuzla konuşun. Zamanlama önemlidir. Tamiflu, semptomların başlamasından sonraki birkaç gün içinde alındığında grip süresini hafifçe kısaltabilen reçeteli bir ilaçtır.

Dinlenmek için zaman ayırın. Grip benzeri semptomlarınız varsa, dinlenmeye ve bol sıvı almaya zaman ayırın. Evde ne kadar uzun süre kalır ve dinlenirseniz o kadar hızlı iyileşirsiniz.