Grip olduğunuzda ne yenmeli ve kaçınmalısınız?

TAKİP ET

Beslenme uzmanı ve sertifikalı diyabet eğitimcisi Dr Archana Batra, grip olduğunuzda ihtiyacınız olan besinler hakkında tavsiyelerde bulunuyor

Reklam
Reklam

Grip virüsünün neden olduğu grip olduğunuzda, yemek yemek aklınızdaki son şey olabilir. Ancak bu dönemde doğru beslenme çok önemlidir. Vücudunuz, güçlü bir bağışıklık sistemini kurtarmak ve sürdürmek için enerji ve besinlere ihtiyaç duyar.

Dehidrasyon grip sırasında yaygındır ve tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Bol miktarda sıvı içmek, özellikle sıvılar sıcaksa, mukusun burnunuzdan akmasına izin vererek tıkanıklık semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Hastalığın ilk belirtileri ortaya çıktığında, bol miktarda sıvı içmeye başlamak çok önemlidir.

Bu Yiyecekleri Yiyin

Taze Meyve ve Sebzeler: Hasta olduğunuzda, meyve ve sebzeleri yıkamak ve hazırlamak çok zahmetli görünebilir, ancak bu taze yiyecekler vücudunuzun iyileşmesi için gereken besin ve vitaminlerle doludur. Grip olduğunuzda, ıspanak, lahana ve diğer yeşil yapraklı sebzeler de bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olabilir. A, C, E ve K vitaminleri gibi bağışıklık sistemini destekleyen mükemmel besin kaynaklarıdır. Yapraklı yeşillikler, bir limon sıkma ve bir çiseleyen zeytinyağı ile çiğ olarak yenebilir veya bir veya yeşil smoothieye ekleyebilirsiniz..

Zerdeçal: Zerdeçal, iltihap önleyici, mantar önleyici ve bakteri önleyici özelliklere sahip süper bir baharattır. Öksürük, soğuk algınlığı ve göğüs tıkanıklığı tedavisine yardımcı olur. Zerdeçal uzun zamandır geleneksel tıpta kullanılmaktadır. Bağışıklığı güçlendirmeye, soğuk algınlığı ve gripten korunmaya ve çeşitli viral enfeksiyonlara karşı korumaya yardımcı olan aktif bir bileşik olan kurkumin içerir.

Not: Eğer vejeteryan değilseniz, şu anda kemik suyu da yemekte fayda var.

Bu Gıdalardan Uzak Durun

Kafeinli İçecekler ve Alkol: Ateşiniz olduğunda, yüksek sıcaklıklar ve artan terleme nedeniyle dehidrasyona karşı dikkatli olmalısınız. Kafein ve alkol semptomlarınızı kötüleştirebilir, bu nedenle gün boyunca bol su ve diğer berrak sıvıları içerek susuz kalmayın.

Paketlenmiş Gıdalar: Kısmen hidrojene yağ içeren yiyecekler kalbiniz için kötüdür ve iltihaplanmaya neden olur, bu nedenle bisküvi, cips, çörek, kraker ve turta gibi paketlenmiş yiyecekleri yemeden önce etiketleri okuyun. Etikette '0 trans yağ' yazıyor olsa bile, ürünü yemekten kaçının çünkü bu tür işlenmiş gıdalarda porsiyon başına izin verilen 0,5 gram neredeyse her zaman mevcuttur.

Doymuş Yağlar: Unlu mamullerde (kurabiye, kek vb.), tam yağlı süt ürünlerinde, kırmızı et ve palmiye yağında bulunanlar gibi doymuş yağlar iltihaplanmaya neden olabilir ve bunlardan kaçınılmalıdır.

Şeker: Şeker iltihaplı bir besindir ve hasta olduğunuzda kaçınılması en iyisidir; Sağlığınız için genel şeker tüketiminizi azaltmaya çalışın.

Süt Ürünleri: Süt ürünleri ayrıca iltihaplanmaya neden olabilir ve vücudunuzda mukus üretimini artırabilir. Artan mukus sadece burnunuzu daha akıcı hale getirir.