GSS prim borcu affı geliyor! 5 bin TL altında olan borçlar tamamen silinecek

TAKİP ET

GSS prim borcu affı bekleyenler için müjdeli haber geldi. AK Parti, meclise yeni bir sağlık torba kanun teklifi gönderirken sağlık borçlarının bir kısmının silinmesi gündemde. Söz konusu kanun teklifi yasalaşırsa borcunun %50 sini peşin ya da taksitle ödemeyi kabul eden kişilerin kalan borcu silinecek. GSS prim borcu 5 bin TL'nin altında ise borcun tamamı silinecek.

Reklam
Reklam

Genel sağlık sigortası prim borcu bulunan ve bu sebeple sağlık hizmetlerinden faydalanamayan vatandaşlar için GSS prim borcu affı geliyor. AK Parti tarafından Meclise sunulan sağlık torba kanun teklifi ile birlikte GSS prim borcu bulunan vatandaşlar bu borçları ödeme imkanı bulacak. GSS kapsamında olan vatandaşların başvuru yapmaları halinde 5 bin TL altında borçları tamamen silinirken daha fazla borçlar için yüzde 50’sini peşin ya da taksitle ödemeyi kabul eden kişilerin kalan borcu silinecek.
 

GSS’den kimler faydalanabiliyor?

Genel sağlık sigortası zorunlu sağlık sistemi olarak biliniyor. GSS kapsamında tüm vatandaşlar sağlık hizmeti alabiliyor. Genel sağlık sigortası primleri çalışmayan ve Maddi gücü yerinde olmayan vatandaşlar için devlet tarafından ödeniyor. Ancak bunun için gelir testi yaptırmak gerekiyor. Herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan tüm vatandaşlar otomatik olarak genel sağlık sigortası kapsamına alınıyor. Prim borcu ödemeyecek olan vatandaşların ise gelirinin Asgari ücretin üçte birinden az olması gerekiyor. Genel sağlık sigortası primi 2022 yılı için Aylık 150 TL olarak belirlendi.
 

9.4 milyon kişi GSS kapsamında

Genel sağlık sigortası kapsamında son verilere göre 9.4 milyon kişi bulunuyor. Genel sağlık sigortasından faydalanan 2 milyon kişi primlerini kendileri öderken 7.4 milyon kişinin primleri devlet tarafından karşılanıyor. Prim borcunu ödeyemeyenlere devletin sunduğu Sağlık hizmetinden faydalanamıyor. Sağlık hizmeti almak için devlet geçmiş borçları yapılandırma imkanı sağlıyor.
 

Yapılandırma son olarak 2021 yılında yapılmıştı

GSS prim borçları için son yapılandırma 2021 yılının nisan ayında yapılmıştı. Borçların 31 Aralık 2021 tarihine kadar ödenmesi halinde borca ilişkin gecikme faizi ve cezaların tamamen silineceği açıklanmıştı. AK Parti tarafından Meclise sunulan yeni teklifte ise 5.000 TL'nin altına kadar olan GSS prim borçlarının tamamen silinmesi, bu tutarın üstündeki borçların %50 sinin peşin ya da taksitle ödenmesi halinde kalan borcun silinmesi isteniyor.