GSS prim borcu sorgulama ve ödeme nasıl yapılır?

TAKİP ET

1 Ocak 2012 tarihinde kanuna girerek ve tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını ilgilendiren Genel Sağlık Sigortası dahilinde primlerini düzenli yatıran vatandaşlar da devlet ve ünaiversite hastanelerinde rahatlıkla muayene olabilme hakkına sahiptir. Genel Sağlık Sigorta prim borcu nasıl sorgulanır ve ödemesi nasıl yapılır? İşte tüm ayrıntılar haberimizde yer alıyor.

Reklam
Reklam

SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur, SGK kapsamında çalışanların yanı sıra düzenli bir gelire sahip olmayan yani sigortalı bir işte çalışmayanları ilgilendiren Genel Sağlık Sigortası dahilinde sigortası olmayan vatandaş bu haklarından hastalandıklarında, iş kazası yaşadıklarında veya iş göremezlik durumunda devlet hastanelerinde sağlık hizmeti görebilirler. 

GSS olan kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler de bu sağlık hizmetinden yararlanabiliyor.

2021'de yapılan yeni düzenleme gereğince GSS olan kişiler devlet veya üniversite hastanelerinden de faydalanabilme haklarına sahip oldular.

GSS prim borcu ve ödemesinin nasıl yapılacağını merak edenler için sorgulanabilecek bir sistem E-Devlet üzerinden yapılabilir. 

Kendi sigortalarını kendileri ödeyen vatandaşların yani Bağ-Kur'luların ve herhangi bir sigortalı işte çalışmayanların GenelSağlık Sigortalarını kendileri ödeyerek ve bazen ödenmediği taktirde verilen sağlık hizmetlerinden yararlanamayacakları durumla karşılaştıkları oluyor. Bunun için kişi borcunun sorgulanması ve ödemesini ne şekilde yapabilir hep birlikte haberin detaylarına bakacağız. 

Genel Sağlık Sigortası prim borcu olanların hem kendileri eş ve çocukları prim borcu ödenmediği taktirde sağlık hizmeti göremezler. 

Muayene olmak istediklerinde karşılarına bunun borçu çıkacaktır.

Genel Sağlık Sigortası primi; düzensiz, eksik ve zamanında yatırmayanların sağlık hizmetlerinden faydalanamazlar anlamına gelir. 

60 günden fazla borcu olanların sağlık hizmeti kapatılırken, 60 günden daha az olanların hizmet almaya devam ettikleri bir sistemdir. 

Son zamanlarda birçok kişiye bu primleri ödemelerine dair bildiri gidiyor. Hatta bu borcu olanlar askere bile giderken askerdeyken bu borç karşılarına çıkabiliyor. 

Bu sisteme katılmamış kişilere de mesaj gidebiliyor. Bu tarz sorun yaşayanların Genel Sağlık Sigortası prim borçlarına itiraz etme hakkı vardır. Haksız yere çıkan prim borçlarına SGK müdürlüğünde itiraz edilebilir.

Kısacası sağlık hizmeti görmek isteyenlerin Genel Sağlık Sigortasını düzenli, eksiksiz ve zamanında ödemeleri lazımdır.

Genel Sağlık Sigortası prim borcunuzun olup olmadığını öğrenmeniz mümkündür. Hatta borçlarınIz varsa kapatabilme imkanınız vardır.

Zamanında ödemeyi unuttunuz primlerin miktarını öğrenmek için E-Devlet üzerinden giriş yaparak öğrenebilirsiniz. Yine GSS borçlarınızı E-Devlet üzerinden giriş yaparak sorgulayabilirsiniz.

Ödeme şekli ise E-Devlet üzerinden hızlıca gerçekleştirebilirsiniz. Borç dökümünü çıkartabilirsiniz.

Gss nedir?

Sağlık sigortası olmayanların sağlık hizmetinden yararlanabilmek için kendileri tarafından ödenen pirimdir. Düzenli ödeyen herkes ve aileleri bu durumdan yararlanabilir.

Gss kimleri kapsar?

Sigortalı olarak çalışan herkesi kapsadığı gibi emekli, dul ve yetim aylığı alan bunların çocukları ve eşleri bundan faydalanabilir. Çalışan kişilerin primleri işveren tarafından ödenir. Bazı sigorta kapsamında kişinin anne ve babası da faydalanabilir. Kişi sigortalı bir işçi çalışmıyorsa yatırdığında bakmak zorunda olduğu kişilerde bu hizmetten faydalanabilir.

gss prim borcu nedir gss prim borcu ödeme gss prim borcu sorgulama gss prim borcu yapılandırma gss prim borcu sildirme