Gua Sha Neden Sizin İçin İyi Olabilir?

TAKİP ET

Ne olduğunu ve vücudun iyileşmesine nasıl yardımcı olabileceğini öğrenin.

Reklam
Reklam

Sosyal medyada pek çok harika şey bulabilirsiniz - ve birçok şüpheli şey de. Gua sha o şüpheli şeylerden biri değil. Gece geç saatlerde yayınlanan bir reklamda göreceğiniz bir şey gibi görünse de, bu zamana saygı duyan bu kas kazıma tekniği birçok faydaya sahiptir. Lisanslı akupunktur uzmanı Tim Sobo, LAc , gua sha'nın ne olduğunu açıklıyor ve deneyiminizin tatmin edici ve korkutucu olmamasını sağlamak için bazı yararlı ipuçları sunuyor.

GUA SHA NEDİR?

Gua sha, geleneksel Çin tıbbına (TCM) dayanmaktadır. TCM ilkelerine göre, qi'niz ("chi" olarak telaffuz edilir) veya enerjiniz, kendinizi en iyi şekilde hissedebilmeniz için tüm vücudunuza akmalıdır. Bazı bölgelerde qi durgunlaştığında, sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğine inanılır. Gua sha ile, bir uygulayıcı (çoğu durumda bir akupunktur uzmanı), dolaşımın iyileştirilmesine ve iyileşmenin desteklenmesine yardımcı olmak için vücudunuzun iltihaplanma veya durgun qi olan bölgelerini nazikçe kazımak için pürüzsüz kenarlı bir alet kullanacaktır.

"Gua sha, çoğu akupunktur uzmanının kullanacağı çok standart bir tedavi yöntemidir. Anlamı gevşek bir şekilde 'kazıma, ovalama veya itme' anlamına gelir. Esasen, gua sha sadece alet destekli bir masaj türüdür” diye açıklıyor Sobo.

GUA SHA VE GRASTON TEKNİĞİ ARASINDAKİ FARK

Fiziksel terapistler bazen kasları veya yara dokusunu germek ve gevşetmek için kas kazımayı içerir. Bu hemen hemen gua sha olsa da, endüstride Graston Technique® olarak bilinir. 1990'da amatör bir atlet olan David Graston, gua sha versiyonunu Amerika Birleşik Devletleri'ne tanıttı. Sobo, qi'nin daha çok gua sha ile ilişkili olmasına rağmen, her iki kas kazıma yönteminin de aşağı yukarı aynı olduğunu söylüyor.

“Graston Tekniği, gua sha masaj tekniğinin yalnızca ticari markalı bir versiyonudur. Aradaki fark, Graston'u bir fizyoterapistten almanızdır . Teknik hakkında tamamen anatomik veya fizyolojik terminolojide konuşacaklar. Çok sıkı bir akupunktur uzmanına giderseniz, muhtemelen qi ve kan dolaşımını teşvik etmek ve vücudunuzdaki enerji durgunluğunu kırmaya yardımcı olmak hakkında daha fazla şey duyacaksınız. Ancak günün sonunda, her iki terapinin de aynı hedef sonucu var.”

Akupunktur seansları sırasında gua sha rutin olarak sunuluyor mu?

Sobo, akupunktur uzmanları gua sha konusunda eğitilirken, akupunktur seansları sırasında her zaman sunulmadığını da ekliyor. Bu, vücudun tedavi edilen bölgeleri için bir anlam ifade etmemesine veya bir akupunktur uzmanının bunu yapmamayı seçmesine neden olabilir. Ancak gua sha'yı deneyimlemekle ilgileniyorsanız, randevunuzu alırken her zaman talep edebilirsiniz.

GUA SHA ACITIYOR MU?

Gua sha'nın "kazımayı" içerdiğini okumak sizi korkutabilir. Bununla birlikte, bir uygulayıcı, kışın ortasında bir arabanın ön camı gibi vücudunuzu kazımayacaktır. Gua sha genel olarak naziktir ve yoğunluk, akupunkturcunuzun karşılaştığı düğüm türlerine bağlı olarak artabilir.

Sobo bize nasıl çalıştığına dair daha iyi bir fikir veriyor.

"Gua sha aletleri pürüzsüz, yuvarlak kenarlara sahiptir. Sizi kesmeyecekler, bıçaklamayacaklar veya çimdiklemeyecekler. Akupunktur uzmanınız başlamadan önce, tedavi bölgesine önce krem ​​veya losyon ile masaj yapacak ve ardından her şeyi konfor seviyenize getirecektir. Bir akupunktur uzmanı, bir noktada hemen mümkün olduğu kadar derine inmez. Gergin dokuyu bulacaklar, üzerinde nazikçe çalışacaklar ve tüm bükülmüş bölgeleri parçalamaya yardımcı olmak için dolaşımı teşvik etmek için yoğunluğu kademeli olarak artıracaklar."

GUA SHA'NIN FAYDALARI

Gua sha'nın çeşitli sağlık durumlarını hafifletmeye yardımcı olabileceği bildirildi. Sobo, gua sha'nın kas-iskelet sistemi sorunlarına, özellikle de omuzlarda, bacaklarda ve sırtta gerginlik gibi büyük sorunlara iyi geldiğini söylüyor. Ayrıca vücudunuzdaki gerilim baş ağrılarını, migreni, boyun ağrısını veya şişmeyi hafifletmeye yardımcı olabilir. Sobo, gua sha'nın akupunktura ek olarak yapıldığında anksiyete, yorgunluk, uykusuzluk ve perimenopozal semptomlara bile yardımcı olabileceğini ekliyor.

“Biz sadece vücuttaki qi akışını teşvik ediyoruz. Her şeyin vücudunuzda olması gerektiği gibi hareket etmesi için daha iyi bir kan temini ve uygun sinir iletimi sağlamaya yardımcı oluyoruz. Gua sha yaparken, yaşadığınız semptomların azalacağını umarsınız. Genel hedef bu."

Şunları ekliyor: "Gua sha, akupunktur ve TCM ile bir dizi hastalığa bakıyoruz. Vücudunuzun her yerinde düzgün kan ve enerji akışına sahip değilseniz, kas düğümleri, ağrı, güçsüzlük veya ağrı olarak kendini gösterebilir. Gua sha ile birlikte akupunktur sadece bu kan akışını ve dokulardan her şeyin sağlıklı bir şekilde iletilmesini teşvik etmeye yardımcı olacak, böylece vücudunuzu mümkün olduğunca homeostatik hale getirebiliriz.”

VÜCUT İÇİN GUA SHA

Sobo, vücut için gua sha'nın dokuya bağlı olduğunu, yani tedavi hedeflerini destekleyecek şekilde çalışmak istediğinizi söylüyor.

"Bir kas düğümünüz varsa, gua sha aracınızla üzerinden geçerek başlamak istersiniz. Tüm yapışıklıkları parçalayabilmeniz için kas liflerine dik olarak çalışmak isteyeceksiniz. Daha sonra kas liflerini uzatmak için o yöne gitmek ve onları tekrar doğru yöne almak istersiniz. Üst omuzlarınızdaki bu acı verici düğümlerle, düğümleri kırmak için aletinizle ileri geri gitmek istersiniz. İşler gevşemeye başladığında, gua sha aletinizi genellikle içe ve dışa doğru olan kas lifleri yönünde hareket ettirmeye başlayacaksınız. Ancak, gua sha'ya bu yönde başlamak istemezsiniz çünkü sadece dokuyu daha sıkı hale getirirsiniz.”

YÜZ İÇİN GUA SHA

Muhtemelen sosyal medyada yüzlerine gua sha taşları sürtünen insanları görmüş ve neler olduğunu merak etmişsinizdir. Gua sha'nın yüzdeki gerginliği gidermeye, şişkinliği ve iltihabı azaltmaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır ve hatta sinüs basıncını düşürmeye yardımcı olabilir . Ancak yüzün kas yapısı çok daha ince olduğu için bu bölge üzerinde çalışırken çok fazla baskı uygulamaktan kaçınmak isteyeceksiniz.

"Genel olarak, yüz kasları çok incedir ve diğer kasların yaptığı gibi şişkin değildir. Yüzünüzde gua sha varken aracınızı yüzünüzün dış kenarlarından sürüklemek istemezsiniz. Bunun yerine yüzünüzü ikiye bölün ve orta nokta olarak burnunuzu kullanın. Gözlerinizin altında çalışıyorsanız, burnunuzdan başlayıp gua sha aletinizi dışa doğru çalıştırırsınız. Aletinizi pürüzsüz, düz bir çizgide hareket ettirin. Gua sha aletinizi ileri geri, yukarı ve aşağı ve tüm farklı açılarda kuvvetlice ovalamayın çünkü bu sadece cildi gerecek ve ağırlaştıracaktır. İşleri düzgün bir yönde ilerletin ve biraz kızarıklık oluşmasına yetecek kadar yapın, ama acıtacak kadar değil.”

Her şeye yardımcı olmak için, yüzünüze gua sha yapmadan önce losyon veya serum bile uygulayabilirsiniz. Bu şekilde aletiniz cilt üzerinde çok daha kolay kayar. Sobo, aşırı şişmiş bölgelerden kaçınmayı önerir. Bunlara çok fazla bastırmak istemezsiniz çünkü kılcal yatakları patlatabilir ve yüzünüzde morluklara neden olabilirsiniz.

NE TÜR BİR GUA SHA ARACINA İHTİYACINIZ VAR?

Sobo'ya göre, küçük bir tahta kaşıkla basit gidebilir veya değerli bir gua sha aleti alabilirsiniz. Hangisini seçerseniz seçin, temiz ve iyi durumda tutun.

“Biri ile diğeri arasında klinik bir fark yok. Sadece kolayca temizleyebileceğiniz ve bakımını yapabileceğiniz bir alet almak istiyorsunuz. Ve eğer yapmazsa veya kırılırsa, ki bunu yapmamalı ama yapabilir, kullanmayı bırakmak isteyeceksiniz. Bir yeşim gua sha yüz aletinde biraz yara alırsanız, bunu tüm yüzünüze sürmek istemezsiniz.”

Sobo, her zaman temiz bir aletle çalışmak istediğinizi söylüyor. Bazı aletlerin kaynar suda veya sulandırılmış çamaşır suyu çözeltisiyle temizlenebileceğini de ekliyor.

GUA SHA'DAN KİMLER KAÇINMALI?

Çoğu insan gua sha'yı iyi tolere edebilmelidir, ancak dolaşımınızla ilgili sorunlarınız varsa veya şeker hastalığınız varsa, seansınız başlamadan önce pratisyeninize bildirin. Bu şekilde, olası sorunları önlemek için baskıyı ayarlamayı bilecekler.

Gua sha'nın periferik nöropatisi olan biri için çok fazla olacağını düşünebilirsiniz, ancak Sobo öyle olmadığını söylüyor. Akupunktur ile birlikte yapıldığında, gua sha'nın periferik nöropatisi olanlar için kan akışını artırmaya yardımcı olabileceğini de ekliyor. Ancak kan inceltici kullanıyorsanız, uygulayıcınız ya gua sha yapmaktan kaçınmalı ya da çok fazla kan damarını parçalamamaları için çok nazikçe yapmalıdır.

Akupunktur ve gua sha konusunda yeniyseniz, bu hizmetlerin yoğunluğu söz konusu olduğunda ne bekleyeceğinizi bilemeyebilirsiniz. Bu hizmetlerin size zarar vermemesi veya sizi yaralamaması gerektiğini en baştan bilin. Seansınızın herhangi bir noktasında tırnaklarınızı masaya gömdüğünüzde veya çok fazla gerildiğinizi fark ederseniz, uygulayıcının buna göre ayarlama yapabilmesi için bunu derhal bildirmeniz gerekir.

“Ah, bu acıtıyor” demekte rahat olmalısınız, çünkü akupunktur uzmanı onlara söylemezseniz bilemez. Aynı zamanda, akupunktur uzmanının size ağrınız varsa, faydalı bir tedavi almadığınızı açıklaması gerekir. Ortamı yumuşatmaya çalışıyorlar. Çok fazla acıyorsa, daha çok kasılırsınız ve akupunktur uzmanı sizi daha iyi hissettirmeye çalışırken daireler çizerek koşar. Bu nedenle, rahatlamanız için herkesin aynı sayfada olması gerekiyor.”