Güncel SGK teşvikleri nelerdir? Şartları nelerdir ve sorgulama işlemi nasıl yapılır?

TAKİP ET

Sigorta prim teşvikleri her zamanki gibi günümüzde de işverenlere oldukça avantajlar sağlamaya devam ediyor. Sigorta teşviki ile kastedilen ise hükümet tarafından işverenlere ilave istihdam sağlanması halinde sağlanan sigorta prim indirimleri anlaşılıyor. Peki SGK teşvikleri nelerdir? Şartları ve sorgulama işlemleri ile ilgili detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Hükümetin işverenlerin sırtındaki yükü hafifletmek amacı ile yaptığı sigorta teşviklerinin neler olduğu ve şartları merak konusu oldu. SGK teşviklerin, araştıran okurlarımız için bu haberimizde SGK teşviklerinden, şartlardan ve sorgulama işlemlerinden bahsettik. İşte konuya ilişkin detaylar…
2022 yılı Potansiyel teşvik sorgulama 
2018 yılı itibari ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu konuya ilişkin önemli bir uygulama ortaya koydu. İşverenler bu uygulama aracılığı ile işe aldığı çalışanın hangi teşvik kapsamına girdiğini kolaylıkla öğrenebiliyor. Bu uygulama işverenin tek tek tüm teşvikleri taratma işini hafifletiyor. 
2022 yılı SGK teşviklerinden yararlanma şartları nelerdir?
İşverenlerin faydalanabileceği birçok SGK prim teşviki vardır. Tüm teşviklerde istenen şart ise işe alınacak kişinin geçmişe ait herhangi bir prim borcunun olmamasıdır. Borcu varsa bile yapılandırılmış/taksitlendirilmiş olması da geçerli sayılmaktadır. Bunun yanı sıra aylık prim ve hizmet belgesi ya da muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin süresinde gönderilmesi şartları sağlanmalıdır.  Bu genel şartların yanı sıra her sigorta teşvikinin kendine özel şartları vardır. Bu şartlara aşağıdan ulaşabilirsiniz. 
2022 yılı 5510/ 5 puanlık prim indirimi nedir?
Kişi bu destekten yararlanmak istiyorsa öncelikle yukarıda belirtilen temel şartları yerine getiriyor olmalıdır. Bahsedilen şartlar dışında başka şart aranmamaktadır. Bu doğrultuda işveren brüt kazanç üzerinden %37,5 yerine 5 puanlık indirimle beraber %32,5 oranında prim ödemesi yapmaktadır. Bahsedilen indirimden yararlanabilmek için başvuru yapılmasına gerek yoktur. İşçi bildirgesinin 05510 Kanun numarası seçilerek gönderilmesi yeterlidir. 
2022 yılı 6111 sayılı kanun teşvik şartları nelerdir?
Başka bir adı 4447/10. madde teşviki olan 6111 teşviki kapsamında istenen ilk şart yine yukarıda belirtilen genel şartlardır. Bunun yanı sıra sağlanması gereken diğer şartlar ise şunlardır:
- İşe alınacak kişinin önceden çalıştığı başka bir kurumdan teşvik almaması gerekmektedir. Ayrıca işe alındığı tarihten itibaren önceki son altı ay içinde sigortalı çalışmış olmamalıdır. Bunların yanı sıra yaş sınırı ise 18-29 aralığındadır. Eğer ki işe alınacak kişi kadın ise yaş şartı aranmamaktadır. İŞKUR’a kayıtlı işsiz ise erkek olması halinde yine yaş şartı aranmaz ancak bu durumda sadece 6 ay teşvikten yararlanılır. 
- İşe alınan kişinin işyerindeki son 6 aylık toplam işçi sayısının ortalamasına ilave olarak işe alınmış olması ve çalıştığı süre boyunca da bu ortalama sayısının sağlanması gerekir. Yeni tescil edilen işyerlerinde ve ya son 6 aylık dönemde çalışanı olmayan işyerlerinde ortalama “0” olarak esas alınır.
- Eğer ki yukarıda belirtilen şartlar sağlanıyorsa işe alınan kişi verilecek olan bu teşvikten 24 ay yararlanabilir. Bu doğrultuda ödenecek prim tutarı ise brüt kazancın %17’si olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla %20,5’lik işveren payları hazine tarafından karşılanmaktadır. Tüm bunların yanı sıra eğer ki işe alınan kişi İŞKUR’a kayıtlı ve ek 6 ay, mesleki yeterlilik belgesi, diploma varsa ve bu belgeye uygun bir işte istihdam ediliyorsa ek 24 ay daha teşvik alınabilir. 
7103 sayılı kanun SGK teşvik şartları nelerdir?
2018 senesinde gündeme gelen bu teşvik 7103 sayılı Kanun ile beraber uygulanmaya başlamıştır. Oldukça önemli bir teşvik uygulamasıdır. Çünkü bu kapsamdaki tüm primler devlet tarafından ödenmektedir. Bahsettiğimiz genel şartlar dışında aranan şartlar ise şunlardır:
- İşyerinin özel sektörde faaliyet gösteriyor olması gerekmektedir.
- İsteğe bağlı sigortalılar dışında işe alınan kişinin işe alındığı tarihten itibaren önceki son 3 aylık dönemde 10 günden fazla SSK, Bağ-Kur gibi hizmetinin olmaması gerekmektedir. 
- İşe alınan çalışanın bir önceki takvim yılındaki toplam çalışan sayısı ortalamasına ilave olması ve teşvikten yararlanma süresi boyunca da bu şartın sağlanması gerekmektedir. İlk defa tescil edilen işyerleri ve Ek9 10 günden fazla işyerlerinde ya da bir önceki takvim yılında çalışanı olmayan işyerlerinde ortalama “0” olarak esas alınır ve bu işyerlerindeki çalışanlar da işe giriş tarihinden sonraki üçüncü aydan itibaren bu destekten yararlanabilmektedir. 
- Teşvik süreleri normalde 12 ay ile sınırlı iken işe alınan birey 18-29 yaş aralığında ise ya da kadın ise veya engelli ise bu süre 18 aya çıkartılır. 
- Bu teşvik doğrultusunda tüm primler devlet tarafından ödenir. 
2022 yılı 17103 teşvik şartları nelerdir?
Bu teşvik 7103 sayılı Kanun ile düzenlenmiş ve üç ayrı şekilde uygulanmaya başlanmıştır. Destek tutarlarına göre kategorize edilen bu teşviklerde özel şartlar aranır. 
2022 yılı Devlet sigorta desteği 
Bu teşvik 27103 sayılı Kanun kapsamında uygulanmakta ve primin tamamı minimum 12 ay boyunca devlet tarafından karşılanmaktadır. Bu doğrultuda bu teşvik sigorta desteği adı altında anılmaktadır. 
2022 yılı İŞKUR işveren teşvikleri
Bu teşvikte aranan şartlar yukarıda bahsedilen genel şartlar ve kişinin İŞKUR kaydı olmasıdır. Bu teşvikte ilave süre eklenmektedir. 
2022 yılı İŞKUR işverene maaş desteği nedir?
İŞKUR, işbaşı eğitim programlarını tamamlayanları işyerinde istihdam etmeye devam edenlere en az 1 yıl süre ile asgari ücret esas alınarak hem maaş hem de sigorta primi desteği vermektedir. 

SGK teşvikleri teşvik şartları teşvik başvuruları