Güneş kreminin son kullanma tarihi var mıdır?

TAKİP ET

Güneş parlıyor ve dalgalar çağırıyor. Eski sadık güneş kremi şişeniz için dolabın arkasına uzanıyorsunuz. Yırtık ve solmuş etiketi görünce, ne kadar süredir sizde olduğunu merak ediyorsunuz. Birkaç yaz mı? Belki birkaç yıl sonra? Kötü gidemez… Öyle değil mi?

Reklam
Reklam

Dermatolog Alok Vij, MD'ye göre, güneş kremi doğru şekilde saklanmazsa, çoğu insanın düşündüğünden daha kısa sürede sona erebilir.

Dr. Vij, “ Güneş kreminin genel raf ömrü, serin ve kuru bir yerde saklandığı sürece yaklaşık üç yıldır” diye açıklıyor. "Şişeyi sıcak veya nemli bir yerde saklamak, UV ışınlarını engelleyen aktif bileşenlerin çoğunu hızla parçalayabilir."

Artan ısı, ışık ve nem, güneş kreminin daha hızlı bozulmasına neden olur. Yani, tüm yaz boyunca arabanın etrafında dönen o şişe güneşte mi pişiyor? Muhtemelen bir zamanlar yaptığı aynı UV korumasını sunmuyor.

Güneş kremi ne kadar sürer?

Güneş koruyucuyu doğru kullanıyorsanız, o kadar uzun sürmemesi gerektiğini akılda tutmak önemlidir.

Dr. Vij, “Gerçekçi olarak, güneş kremini yönlendirildiği şekilde kullanıyorsanız, her şişe size birkaç aydan fazla dayanmamalıdır” diyor. "Öneri, vücudun açıkta kalan kısımlarını - kollar, bacaklar, sırt, göğüs - kapatmak için tam bir ons güneş kremi sürmenizdir.

Güneş kreminde bulunan SPF koruması, şunlara karşı korunmaya yardımcı olur:

Erken cilt yaşlanması.

Cilt hasarı.

Cilt kanseri.

Güneş yanıkları

Güneş lekeleri.

Bir ons, tipik bir atış camının boyutudur. Ve çoğu güneş koruyucu şişenin içinde yaklaşık 4 ons olduğundan, tüm şişeyi tek bir günde veya çok dışarıdaysanız birkaç hafta içinde kullanıyor olabilirsiniz.

Peki ya sezon sonu satışları? Çoğu mağaza, envanterden kurtulmanıza yardımcı olmak için belirgin bir güneş kremi sunacaktır.

"Tamam olabilir, ancak güneş kreminin nasıl saklandığını bilmiyorsunuz," diye uyarıyor Dr. Vij. "Bütün yaz boyunca sıcak bir depoda tutulabilirdi. Bu noktada aktif maddeler zaten bozulmuş olabilir.”

Söz konusu olduğunda, güneş kremini her yaz - veya sık kullanıyorsanız her ay - değiştirmek mantıklıdır. Dışarıda fazla zaman geçirmiyorsanız, kışın serin ve kuru bir yerde saklayın.

Bazı üreticiler son kullanma tarihini etikete veya şişeye yazdırırken, bazıları bunu yapmaz.

Değiştirme zamanının geldiğini hatırlamak için güneş kremini aldığınız tarihi şişenin üzerine yazın. Ve unutmayın ki güneş kremi doğru şekilde saklanırsa tam gücünü üç yıl koruyabilir.

Mineral güneş kremi daha uzun süre dayanır mı?

İster mineral bazlı ister kimyasal bazlı güneş kremi kullanıyor olun, bileşenlerin tümü zamanla stabil olmayacaktır.

Cildinize daha eşit bir şekilde yayılmasına yardımcı olmak için her iki güneş kremi formuna da dispersanlar eklenir, ancak bu bileşenler zamanla bozularak dokusal değişikliklere veya eşit olmayan etkinliğe yol açabilir.

Ayrıca, güneş kremindeki koruyucular bozulma nedeniyle işe yaramazsa, şişede bakteri üreyebilir ve bu da kızarıklık ve akneye neden olabilir.

Mineral bazlı güneş kremi ile titanyum ve çinko tipik olarak bozulmaz, ancak kapta bulunan diğer stabilizatörler bozulur. Mineral bazlı bir güneş kremi bozulursa, formülde bir kumlanma fark edebilir veya küçük çakıl taşları hissedebilirsiniz.

Çoğu zaman, bu tür süresi dolmuş güneş kremi cildinize dağılmaz veya sürtünmez.

Kimyasal bazlı güneş kremi ile, özellikle güneş kabı kavurursa, daha çabuk bozulma eğilimindedir. Kimyasal bazlı güneş kremlerinde bulunan iki aktif bileşen – avobenzon ve oktinoksat – en kararsız bileşenlerden bazılarıdır.

Oksitlenirlerse, potansiyel olarak alerjik kontakt dermatit alabilirsiniz . Bu kabarcıklı güneş yanığına benziyor, ancak aslında kimyasallara ulaşan ve ardından cildinize bulaşan ışık ve ısı nedeniyle alerjik bir reaksiyon.

Süresi dolmuş güneş kremi kullanabilir misiniz?

Yapmamalısın. Süresi dolmuş güneş kremi aslında ürünün sizi artık korumayacağı anlamına gelir ve güneş yanığı, güneş hasarı ve cilt kanseri potansiyelinizi artırır.

Dr. Vij, " Süresi dolmuş güneş kremi kullanıyorsanız, aslında sadece düzenli bir nemlendirici sürüyorsunuz ve herhangi bir UV koruması almıyorsunuz " diyor. “Birçok insan güneş kreminin onları yenilmez yaptığını düşünüyor. Ancak eskiyse veya süresi dolmuşsa, yanmaya daha yatkınsınız.”

Güneş kremi saklamak için ipuçları

Güneş koruyucunuzu maksimum koruma sağlayacak şekilde nasıl saklayabilirsiniz? İşte yapmanız gerekenler.

Serin ve kuru bir yerde saklayın. Bu, aktif bileşenlerinin parçalanmasını önlemeye yardımcı olacaktır. Bir şişe sıcak veya nemli bir alanda saklanırsa, bu bileşenler bozulmaya başlayacak ve UV ışınlarını etkili bir şekilde engellemeyecektir.

Temiz tut. Kullandıktan sonra kapağı kapattığınızdan emin olun ve kaç kez açıp kapatacağınızı sınırlamaya çalışın. Ayrıca, kullanmadan önce ellerinizi yıkadığınızdan emin olun. Ellerinizdeki bakteriler, güneş kreminin etkinliğini etkileyen şişeye geçebilir.

Doğrudan güneş ışığından kaçının. Doğrudan güneş ışığı alan kapları saklamayın. Ancak havuza girerken şişeyi güneşin zararlı ışınlarında dışarıda bırakmadığınızdan da emin olun. Gölgeye koyabilir veya bir havlu veya battaniye ile örtebilirsiniz.

Genel olarak, günlük güneş koruyucu uygulamak önemlidir. Bunu yaparak, sık sık güneş koruyucu kullanabilirsiniz. Ancak çok fazla dışarıda değilseniz, son kullanma tarihlerini takip etmeniz ve aktif bileşenlerini sağlam tutmak için güneş koruyucu şişeleri serin ve kuru bir yerde saklamanız çok önemlidir.

“Güneş kremi, her dermatoloğun günlük cilt bakım rutininin önemli bir parçasıdır. Güneş kremi sadece cilt kanserine karşı korunmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda cildinizdeki yaşlanma belirtilerini önlemeye de yardımcı olur” diyor Dr. Vij. “Bu bir kazan-kazan.